TÉMA

Pražský filharmonický sbor

Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále

Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|

Z plovoucí scény na Vltavě zněl Koncert pro Evropu

Česká filharmonie zahrála 2. září Koncert pro Evropu. Pod širým nebem se konal u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie. Skladby Smetany, Dvořáka a Janáčka zněly z plovoucí scény vystavěné na Vltavě v blízkosti Slovanského ostrova. Koncert v přímém přenosu zprostředkovala také Česká televize, jak na obrazovkách, tak v iVysílání. Záznam najdete i v tomto článku. Akci sledovaly rovněž tisíce lidí z nábřeží či různých plavidel.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 22:30|

Barokní Invalidovna dostane do roku 2027 moderní křídla a rekonstrukci za téměř dvě miliardy

Národní památkový ústav (NPÚ) představil veřejnosti plán na rekonstrukci pražské Invalidovny. Barokní stavbu by měla doplnit dvě moderní několikapatrová křídla. Obnovený areál bude sloužit jako sídlo NPÚ, své místo tu ale najde i Pražský filharmonický sbor, počítá se s koncertním sálem, výstavními i konferenčními prostory. Část Invalidovny bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkových tras. Kompletní obnova by měla být dokončena nejdříve v roce 2027.
29. 9. 2020|

Čína ruší vystoupení umělců spjatých s Prahou. Prý kvůli politice nového vedení města

Čína ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Čínské úřady tak reagují na některá prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Oznámil to ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v souvislosti s jednáními, která vedl v Pekingu se svým protějškem Luo Šu-kangem. Čína podmínila povolení k turné PKF – Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla. Podle Hřiba bude Praha postupovat tak, aby její postoj k Číně neměl negativní dopad na kulturní instituce, a podpoří jejich vystoupení v jiných zemích.
28. 4. 2019|

Pražský filharmonický sbor zakončil turné po Izraeli. Do země se od 90. let vrací opakovaně

Německé requiem od českých umělců s rakouským dirigentem v Izraeli. Takové bylo turné Pražského filharmonického sboru v čele s Manfredem Honeckem. Sbor strávil v Tel Avivu a Haifě celý týden. S filharmonií v Tel Avivu spolupracuje už od 90. let.
20. 4. 2019|

„Úspěch byl nečekaný.“ Pražský filharmonický sbor zpívá na prvním turné v Rusku

Pražský filharmonický sbor je na turné v Rusku. V petrohradském Mariinském divadle představil Kantáty z Vysočiny Bohuslava Martinů. Za jejich nahrávku získal nominaci na prestižní britskou cenu časopisu BBC Music Magazine – jestli zvítězí, se dozví 5. dubna. Mimořádným úspěchem je ale i samotné vystoupení ve věhlasném petrohradském divadle.
16. 2. 2018|