TÉMA

Michael Häupl

Rakouský prezident Van der Bellen podpořil Česko v roztržce s Ruskem

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen při návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana ve Vídni podpořil Česko v jeho diplomatické roztržce s Ruskem. Vztahy Prahy a Moskvy ochladly v souvislosti s výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, věc vedla k vzájemnému vyhoštění pracovníků ambasád. Kromě jednání s Van der Bellenem se Zeman ještě sešel s někdejším rakouským kancléřem Franzem Vranitzkym a bývalým prezidentem Heinzem Fischerem.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 19:10|

Volby ve Vídni asi vyhráli sociální demokraté. Protiimigrační Svobodní ve městě, které přijalo mnoho uprchlíků, propadli

Ve stínu koronaviru se ve Vídni – nákazou nejvíc postižené oblasti Rakouska – konaly volby do zastupitelstva a zemského sněmu. Podle předběžných výsledků zůstává metropole baštou sociální demokracie (SPÖ). Strana dosavadního starosty Michaela Ludwiga by mohla získat až 43 procent hlasů, informovala agentura APA. Velké ztráty v hlavním městě, které je zároveň i jednou z devíti rakouských spolkových zemí, utrpěla pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). O politický návrat usiloval také bývalý vicekancléř a exšéf Svobodných Heinz-Christian Strache, ovšem na jiné kandidátce.
11. 10. 2020|

Zeman vzbudil v Rakousku vášně kvůli slovům, že česká škola nedostala ani šilink. Omluvil se

Český prezident Miloš Zeman se omluvil bývalému starostovi Vídně Michaelu Häuplovi za to, že prohlásil, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyčné Komenského škole ani šilink. Omluvila se rovněž česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která Zemanovi poskytla nepřesné informace. Na Facebooku to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident poznamenal, že je to teprve druhá omluva za třicet let působení v politice.
4. 4. 2019Aktualizováno4. 4. 2019, 16:59|

Vídeňský starosta Häupl v květnu skončí. V čele rakouské metropole stál téměř čtvrtstoletí

Po téměř čtyřiadvaceti letech se na konci května vzdá Michael Häupl funkce vídeňského starosty. V čele radnice rakouské metropole stane po sociálnědemokratickém politikovi jeho stranický kolega a od ledna šéf vídeňské organizace Michael Ludwig. S odvoláním na prohlášení obou sociálnědemokratických politiků o tom informovala agentura APA.
15. 2. 2018|