TÉMA

Jeremy Corbyn

Židé v Británii čelí nebývalému tlaku. Počet útoků na jejich komunitu byl loni rekordní

Počet antisemitských incidentů ve Velké Británii loni prudce vzrostl, situace se ještě významně zhoršila po říjnové agresi palestinských teroristů z Hamásu na jihu Izraele. Útoků na britské Židy a jejich instituce přibylo natolik, že premiér Rishi Sunak musel osobně ujistit izraelské představitele, že židovské menšině zajistí bezpečnost. Na vážnost situace v britské společnosti upozornil i nedávný průzkum agentury YouGov, v němž více než polovina oslovených ve věku od osmnácti do 24 let uvedla, že Izrael zachází s Palestinci stejným způsobem jako kdysi nacisté s Židy.
28. 2. 2024|

Před pěti lety rozhodli Britové o odchodu z EU. A jejich názory na brexit se nemění

Před pěti lety vyrazili Britové do volebních místností a v brexitovém referendu rozhodli o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Pro bylo zhruba 52 procent oprávněných voličů. Ostrovní země nakonec odešla po sérii velmi komplikovaných vyjednávání, odkladů a téměř padesáti letech členství. Stalo se tak během loňského ledna. Nový průzkum nyní naznačuje, že nálady v britské společnosti se přes veškeré zvraty a kontroverze za uplynulých pět let příliš nezměnily.
23. 6. 2021|

Tisíce lidí se ve Velké Británii sešly k protestům proti zákonu o policii. V Londýně došlo k potyčce

K protestům proti policii a chystanému zákonu, který má posílit její pravomoci, se v sobotu po celé Británii shromáždily tisíce lidí. Na jedné z demonstrací v centru Londýna propukla potyčka s policií. Někteří demonstranti přišli vyjádřit nespokojenost také s rasovou a etnickou diskriminací či prosadit ochranu klimatu, upozornil list The Guardian.
3. 4. 2021|

Corbyn nebude poslancem za labouristy, říká šéf strany. V britském systému je to přísný trest

Šéf britských labouristů Keir Starmer prohlásil, že jeho předchůdce ve funkci Jeremy Corbyn již v budoucnu nebude poslancem za Labouristickou stranu, píše agentura Reuters. V rámci britských parlamentních zvyklostí jde o přísný trest. Britští opoziční labouristé přitom teprve v úterý obnovili svému bývalému předsedovi stranické členství; pozastavili ho před třemi týdny kvůli Corbynovu hodnocení zprávy o antisemitismu.
18. 11. 2020|

Exšéf labouristů Corbyn se nevypořádal s antisemitismem, strana mu pozastavila členství

Britští labouristé pozastavili členství svému bývalému předsedovi Jeremymu Corbynovi kvůli jeho komentářům k úřední zprávě, podle níž se tato opoziční strana za jeho vedení nedokázala vypořádat s antisemitismem ve svých řadách. Podle zprávy taková selhání navíc zavinila nezákonné obtěžování a diskriminaci. Nový vůdce labouristů Keir Starmer se za to omluvil, zatímco Corbyn zprávě vyčetl, že problém z politických důvodů zveličuje.
29. 10. 2020|
Doporučujeme

Antisemitská pachuť po Corbynově vedení. Starmer chce zpět důvěru britských Židů

Na konci června, po dvou měsících v pozici labouristického lídra, udělal Keir Starmer první změnu ve svém stínovém kabinetu. Z pozice stínové ministryně školství odvolal čtyřicetiletou rodačku z Manchesteru Rebeccu Long-Baileyovou. Na sociální síti totiž sdílela článek plný konspiračních teorií namířených proti židovské komunitě. Po neúspěchu svého předchůdce Jeremyho Corbyna se tak Starmer pokouší s údajným antisemitismem ve straně vypořádat.
9. 7. 2020Aktualizováno11. 7. 2020, 14:44|

Před pěti lety byla Jo Coxová zvolena do sněmovny. Její život ukončil britský neonacista

Přesně před pěti lety byla do dolní komory britského parlamentu zvolena Jo Coxová. Čtyřicetiletá humanitární pracovnice byla členkou Labouristické strany a velkou zastánkyní setrvání země v Evropské unii. O rok později, týden před referendem, ji britský neonacista třikrát postřelil a patnáctkrát bodnul. „Britain First!“ zařval podle svědků těsně před vraždou.
7. 5. 2020|

Corbyna střídá v čele labouristů odpůrce brexitu Starmer

Novým předsedou britských labouristů byl zvolen Keir Starmer. Bývalý šéf prokuratury byl odpůrcem brexitu, nyní zastával funkci stínového ministra pro brexit. Starmer v čele Labouristické strany střídá Jeremyho Corbyna, který se rozhodl funkce vzdát po neúspěchu v prosincových parlamentních volbách.
4. 4. 2020Aktualizováno4. 4. 2020, 13:55|
Americké volby

Komentář Martina Řezníčka: Rudá Achillova pata Bernieho Sanderse

Využít síly protivníka proti němu samému, zní staré a efektivní pravidlo sebeobrany. Proč se namáhat, když lze energii otočit proti jejímu původci? Aktuální primárky ve Spojených státech, v nichž se rozhoduje o nominaci demokratů na amerického prezidenta, a předvolební kampaň vůbec nabízí několik podobných příkladů.
22. 2. 2020|

Česko se rozloučilo s Erazimem Kohákem. Filozofem, který varoval před plundrováním přírody

Rodina a veřejnost se v pražském kostele svatého Klimenta rozloučily s Erazimem Kohákem. Filozof se zkušeností z univerzit v Praze i Bostonu patřil mezi významné české a československé myslitele ekologického hnutí, ve svých textech varoval mimo jiné před negativními dopady konzumu na přírodní zdroje. Zemřel 8. února, ve věku nedožitých sedmaosmdesáti let.
9. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 14:56|

Kdo místo Corbyna? O vedení labouristů se utkají tři zájemci

O vedení britských labouristů se utkají tři kandidáti. Nástupcem Jeremyho Corbyna, který z čela strany odchází po debaklu v prosincových parlamentních volbách, se může stát Keir Starmer, Rebecca Longová-Baileyová či Lisa Nandyová.
15. 2. 2020|

Starmer chce odvést labouristy z levého okraje zpět ke středu. Straníci budou šéfa volit tři měsíce

Labouristé schválili harmonogram volby svého nového lídra, vítěze oznámí 4. dubna. Největší šance má zatím někdejší státní zástupce, poslanec a stínový ministr pro brexit Keir Starmer, který patří k centristům. Dosavadní lídr Jeremy Corbyn reprezentující radikálně levicové křídlo strany odchází po prosincovém volebním debaklu.
7. 1. 2020|

Měli bychom zabránit rozdělení Spojeného království, vyzval Johnson nové poslance

Britský premiér Boris Johnson na prvním povolebním zasedání Dolní sněmovny řekl, že je nutné vzdorovat hlasům, které volají po rozdělení Spojeného království. Podle agentury Reuters Johnson evidentně odkazoval na nedávná slova regionální skotské premiérky a šéfky Skotské národní strany (SNP) Nicoly Sturgeonové, která minulý týden řekla, že bude usilovat o vyhlášení nového referenda o nezávislosti Skotska na Spojeném království. Sturgeonová ale zatím k uspořádání všelidového hlasování potřebuje souhlas Londýna.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:40|

Corbyn převzal osobní odpovědnost za volební debakl. Viní ale i média a konzervativce

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn převzal osobní odpovědnost za tvrdou porážku své strany v nedávných volbách do Dolní sněmovny britského parlamentu. V článku pro nedělník The Observer označil výsledek hlasování za „zoufalé zklamání“. V mnoha ohledech ale podle něj labouristé „argumentačně“ vyhráli.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 18:14|

Johnson slíbil Britům úžasné dobrodružství a návrat sebedůvěry

Staronový britský premiér Boris Johnson přislíbil Britům návrat sebedůvěry. Prohlásil to během návštěvy severovýchodu Anglie, která byla dosud baštou opozičních labouristů, ale ve čtvrtečních parlamentních volbách podpořila Johnsonovy konzervativce. Labouristický lídr Jeremy Corbyn nadále čelí kritice a výzvám, aby po volebním debaklu své strany okamžitě odstoupil. Ten ale rychlý odchod odmítá.
14. 12. 2019|

Pod maskou poplety je Johnson úspěšný, nepředvídatelný a nedůvěryhodný, míní Žantovský

„Po volbách v Británii je brexit prakticky jistý,“ říká bývalý velvyslanec v Londýně Michael Žantovský. V Interview ČT24 mluvil o důvodech vítězství konzervativců, specifickém vztahu Britů k Evropě i osobnosti Borise Johnsona.
14. 12. 2019|

Británie: Johnson slaví velké vítězství, Corbyn zažil debakl, ve Skotsku posílili příznivci odtržení

Konzervativci Borise Johnsona jasně zvítězili v britských volbách. Po sečtení všech okrsků budou mít v parlamentu velkou většinu a budou moci dokončit brexit podle svých představ. Labouristé zažili nejhorší výsledek za desetiletí a straníci volají po rezignaci předsedy Jeremyho Corbyna. Ve Skotsku značně posílili tamní nacionalisté požadující nové referendum o nezávislosti.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 16:32|

Corbyn odolává tlaku a po volebním debaklu odmítá okamžitě rezignovat

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn oznámil, že stranu v žádných dalších parlamentních volbách nepovede, prozatím chce ale ve vedení zůstat. To se ovšem nelíbí řadě jeho kritiků, kteří volají po rychlé demisi. To Corbyn odmítl a stranu chce vést až do zvolení nového lídra příští rok. Výsledky voleb, ve kterých vyhrál konzervativní premiér Boris Johnson a které jsou pro labouristy nejhorší od roku 1935, označil Corbyn za velké zklamání.
13. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 15:03|

„Fantastické vítězství“ i „předvánoční noční můra“. Britský tisk komentuje výsledky voleb

Jako drtivé popisují britské listy vítězství Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách v Británii. Podle mnohých by to mohl být nejlepší výsledek konzervativců od voleb v roce 1987. Labouristé podle nich naopak utrpěli nejhorší porážku od roku 1935. Levicový bulvár Daily Mirror píše o „předvánoční noční můře“, podle pravicového bulvárního listu Daily Express je výsledek voleb vítězstvím „pro Borise… a pro brexit“.
13. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 10:55|

Johnsona doprovodil k volbám pes, u některých místností se tvoří fronty

Britové v předčasných volbách vybírají poslance, kteří mají rozhodnout o podobě brexitu. Svůj hlas už odevzdala v prvních hodinách řada britských politiků včetně konzervativního ministerského předsedy Borise Johnsona. Pětapadesátiletý předseda vlády hlasoval poblíž sídla premiérů v londýnské Downing Street, doprovodil ho jeho pes Dilyn. Britská média hlásí fronty u volebních místností, především v Londýně.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 20:09|

Britské volby: Město Stirling nabízí napínavý souboj konzervativců se skotskými nacionalisty

Jeden z nejnapínavějších soubojů britských parlamentních voleb se svádí o historické město Stirling. Klíč k bráně do Skotské vysočiny chce vládním konzervativcům odebrat Skotská národní strana (SNP). Místní většinu příznivců setrvání v Evropské unii láká na vidinu odtržení od Anglie a nového spojenectví s kontinentem.
12. 12. 2019|

Volby jako cesta z krize. Britové vybírají nový parlament, který má jednou provždy vyřešit brexit

Zůstat, nebo jít? A pokud ano, tak jak? Otázky, které si Velká Británie a s ní i celá Evropa kladou poslední čtyři roky stále dokola a stále se nedobraly odpovědi. Plánovaný odchod země z Evropské unie vyvolal ve Spojeném království takovou míru politické nestability a chaosu, že zablokoval parlament, donutil k odchodu dva premiéry a ten třetí nyní hledá cestu ze slepé uličky právě skrze předčasné volby.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 09:40|

Brity dělí poslední den od voleb, které určí další cestu brexitu: kdy, jak a zda vůbec

Dva a půl roku od posledních parlamentních voleb budou Britové ve čtvrtek znovu hlasovat o složení Dolní sněmovny. Předčasné volby by měly přinést odpověď na otázku, kterou se Británie zabývá už od referenda v roce 2016: kdy, jak a jestli vůbec opustí Evropskou unii. Pokud vyhrají konzervativci, jak předpokládají předvolební průzkumy, chce jejich lídr a současný premiér Boris Johnson brexit dokončit. Jestliže ale vyhrají opoziční labouristé, může dojít i na vypsání dalšího referenda.
11. 12. 2019|

Demokratický socialismus versus dynamická tržní ekonomika. Johnson a Corbyn debatovali v BBC

Britský premiér a šéf konzervativců Boris Johnson a lídr největší opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn se střetli v debatě televizní stanice BBC. Ta se konala před předčasnými parlamentními volbami, které zemi čekají 12. prosince. Konzervativci v nich podle průzkumů posílí. Johnson v debatě Corbynovi vyčítal jeho „neutralitu“ ohledně brexitu, lídr labouristů hovořil o konci úsporných opatření a hájil „demokraticky provedený socialismus“.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 23:11|