TÉMA

Julian Assange

Spojené království zatím nevydá Assange do USA. Žádá záruky

Zakladatel společnosti WikiLeaks Julian Assange nemůže být okamžitě vydán do Spojených států. Rozhodl o tom Vrchní soud v Londýně, podle nějž musí USA poskytnout více záruk. Australský aktivista Assange je ve Spojených státech stíhán v souvislosti s obviněním z několika trestných činů, včetně špionáže. Agentura AP poznamenala, že takové rozhodnutí soudu je pro Assange částečným vítězstvím.
26. 3. 2024|

Laureátem Sacharovovy ceny je ukrajinský lid

Letošním laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení se stal „statečný ukrajinský lid zastoupený prezidentem, zvolenými lídry a občanskou společností“. Oznámila to předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Ukrajina se už od konce února brání agresi sousedního Ruska. Metsolaová zdůraznila, že bojuje nejenom za svou vlast, ale také za evropské hodnoty. Prezident Volodymyr Zelenskyj za ocenění poděkoval a uvedl, že země dokazuje své odhodlání bránit svobodu a demokracii každý den na bojišti.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 19:42|

Británie souhlasí s vydáním Assange do USA. Zakladatel WikiLeaks se odvolá

Britská ministryně vnitra Priti Patelová dala v pátek souhlas s vydáním zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. Informuje o tom agentura Reuters. Assange je v USA stíhán v souvislosti s osmnácti trestnými činy, včetně špionáže. Extradici se několik let snaží zabránit a proti nynějšímu rozhodnutí se odvolá, oznámila na Twitteru organizace WikiLeaks.
17. 6. 2022|

Britský soud povolil vydání Assange do USA. Poslední slovo však bude mít vláda

Britský soud povolil vydání Juliana Assange do Spojených států amerických, kde je stíhán mimo jiné za špionáž. Konečné rozhodnutí však má britské ministerstvo vnitra. Assange, který se brání vydání do USA už řadu let, se ještě může snažit rozhodnutí ministryně Priti Patelové ovlivnit zasláním relevantních dokumentů a případně se proti jejímu verdiktu odvolat k britskému nejvyššímu soudu.
20. 4. 2022|

Assange se může ve sporu o vydání do USA obrátit na britský nejvyšší soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí uspěl u vrchního soudu v Londýně a může se odvolat k britskému nejvyššímu soudu. Assange spolu se svými právníky bojuje proti vydání do USA, kde mu v případě odsouzení hrozí až 175 let vězení za zveřejnění tajných dokumentů o amerických vojenských misích v Afghánistánu a Iráku.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 20:20|

Britský soud otevřel cestu k vydání Assange do USA. Čelí tam obvinění ze špionáže

Britský odvolací soud otevřel cestu k vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. Zrušil stanovisko nižší instance, podle kterého je jeho psychické zdraví příliš křehké na to, aby byl schopen zvládnout podmínky panující v americkém vězeňském systému. Assangeovi právníci se proti novému verdiktu odvolají.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 13:34|

Assange by si mohl trest odpykat v Austrálii, slibují Američané. Začalo slyšení o jeho vydání

U soudu v Londýně ve středu začalo dvoudenní odvolací slyšení ve vleklé kauze zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, která se týká jeho možného vydání do Spojených států. Americká vláda po lednovém neúspěchu trvá na jeho stíhání v USA a ve středu představila několik záruk týkajících se jeho případné vazby, které podle ní zásadně mění situaci. Mimo jiné avizovala, že kdyby byl Assange v USA odsouzen, mohl by si trest odpykat v rodné Austrálii.
27. 10. 2021|

Londýnský soud odmítl propustit Assange na kauci

Londýnský soud odmítl propustit zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange na kauci, informovala agentura Reuters. Rozhodnutí odůvodnil rizikem útěku. Australan tak zůstává v Británii ve vazbě. Ve Spojených státech Assange čelí obvinění ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů, za což mu hrozí 175 let vězení.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 13:31|

Britský soud odmítl vydat Assange do Spojených států. Americká vláda se odvolá

Britský soud odmítl žádost USA o vydání zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange. Australan čelí ve Spojených státech obvinění ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů, za což mu hrozí 175 let vězení. Americká vláda podle agentury AP oznámila, že se hodlá proti rozhodnutí britského soudu odvolat. Ve středu chtějí Assangeovi právníci podat žádost o propuštění svého klienta z vězení. Mexiko mu už nabídlo politický azyl.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 18:35|

Před 10 lety server WikiLeaks zveřejnil utajované vojenské dokumenty o válce v Iráku, Assange teď čeká na soud o vydání do USA

23. října 2010 zveřejnil internetový server WikiLeaks tajné americké vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004–2009. Jen několik měsíců předtím přitom publikoval asi 80 tisíc dokumentů ohledně války v Afghánistánu. Zprávy poukazovaly na nevyšetřené týrání a vraždy civilistů. Americká vojenská přítomnost v těchto zemích se tak ukázala jako tragičtější, než veřejnost dosud tušila. Už skoro 10 let také čeká soud na hlavního strůjce a tvář WikiLeaks Juliana Assange.
23. 10. 2020|

Soud propustil Chelsea Manningovou z vězení. Před 10 lety zprostředkovala citlivé informace serveru WikiLeaks

Americký federální soudce nařídil, aby Chelsea Manningová, dříve analytik americké vojenské tajné služby Bradley Manning, byla po více než roce propuštěna z vězení. Tam byla držena proto, že odmítala vypovídat v kauze WikiLeaks. Serveru, který založil Julian Assange, poskytla citlivé informace americké armády.
13. 3. 2020|

Proces o vydání Assange do USA je přerušen. Pokračovat bude v květnu

Po čtyřech dnech líčení ve čtvrtek soud v Londýně přerušil ostře sledovaný proces kolem žádosti Spojených států o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Znovu se bude záležitostí zabývat od 18. května, informovala agentura AFP. Právníci se přou například o to, zda by Assangeova extradice porušovala příslušnou britsko-americkou dohodu.
27. 2. 2020|

Britský soud začal rozhodovat o vydání Assange do USA. Líčení může trvat i několik měsíců

Britský soud zahájil jednání o žádosti Spojených států o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Ten je v USA obžalován ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Australan je momentálně v londýnském vězení poté, co se několik let skrýval na ekvádorské ambasádě.
24. 2. 2020|

Švédsko zastavilo vyšetřování Assange ohledně údajného znásilnění

Švédská prokuratura zastavila předběžné vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který v zemi čelil obvinění ze znásilnění. Prokurátorka Eva-Marie Perssonová na tiskové konferenci řekla, že pro další stíhání neexistuje dostatek důkazů. Australan je nyní v britském vězení, kde čeká na výsledek řízení o vydání do Spojených států. Tam má stanout před soudem kvůli nezákonnému zveřejnění tajných dokumentů.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 17:39|

Assange stál za únikem e-mailů před volbami v USA. Byl ve spojení s Ruskem, píše CNN

Únik e-mailů demokratů před prezidentskými volbami v USA řídil podle španělské bezpečnostní agentury Julian Assange, a to přímo ze svého azylu na ekvádorské ambasádě v Londýně. Dokládají to záznamy z kamer, které exkluzivně získala americká televize CNN. Mají potvrzovat i to, co tvrdil už zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, a sice, že elektronickou poštu získal zakladatel WikiLeaks od ruských hackerů.
16. 7. 2019|

Švédský soud zamítl formální zadržení Assange. Vyšetřovatelé ho budou muset vyslechnout v Británii

Švédský soud v pondělí zamítl žádost místního státního zastupitelství o formální zadržení Juliana Assange. Informovala o tom agentura Reuters. Zakladatel serveru WikiLeaks je nyní ve vazbě v Británii, ve skandinávské zemi čelí obvinění ze znásilnění. O vydání 47letého Australana usilují také Spojené státy.
3. 6. 2019|

USA obvinily Assange z dalších desítek trestných činů, včetně spiknutí

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange z dalších téměř dvou desítek trestných činů, včetně spiknutí za účelem získání tajných informací o národní bezpečnosti. Sedmačtyřicetiletý Assange je nyní v britské vazbě a USA žádají jeho vydání.
23. 5. 2019|

Švédsko formálně požádalo o zadržení Assange. V zemi čelí obvinění ze znásilnění

Švédská prokuratura v pondělí oznámila, že požádala o formální zadržení Juliana Assange. Zakladatel serveru WikiLeaks je v současnosti ve vazbě v Británii a ve skandinávské zemi čelí obvinění ze znásilnění. Podle agentury Reuters by vyhovění žádosti znamenalo první krok v procesu vydání Australana z Británie do Švédska. Assange si v Británii odpykává padesátitýdenní trest za porušení podmínek kauce z roku 2012.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 14:41|

Švédsko začne kvůli znásilnění znovu stíhat zakladatele WikiLeaks Juliana Assange

Švédsko znovu zahájí předběžné vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který v zemi čelí obvinění ze znásilnění. Oznámil to v pondělí ve Stockholmu Assangeův právník, jehož slova vzápětí potvrdila prokurátorka Eva-Marie Perssonová. Švédské úřady případ předloni odložily, protože neměly přístup k Assangeovi, pobývajícímu tehdy na ekvádorské ambasádě v Londýně.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 14:09|

Assange se odmítá podvolit případnému vydání do USA. Jeho případ začal řešit londýnský soud

Soud v Londýně začal projednávat, zda Velká Británie může na americkou žádost vydat do Spojených států zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange. Australského občana Assange, který je po vypovězení z ekvádorské ambasády v britském vězení, Američané viní z průniku do počítačů amerického ministerstva obrany. Assange ve videopřenosu z vězení, kde si odpykává trest za porušení podmínek kauce, řekl, že se extradici do USA nepodvolí.
2. 5. 2019|

Assange půjde na 50 týdnů do vězení. Porušil podmínky kauce

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange byl ve Velké Británii odsouzen k trestu 50 týdnů odnětí svobody za porušení podmínek kauce. Hrozil mu rok vězení. Assange se celých sedm let skrýval na ekvádorské ambasádě v Londýně, v půlce dubna ho ale po zrušení azylu zatkla britská policie. Ve čtvrtek se bude soud předběžně zabývat žádostí USA o Assangeovo vydání.
1. 5. 2019Aktualizováno1. 5. 2019, 15:23|

AP: Ekvádor zadržel švédského vývojáře, který je prý spolupracovníkem Assange

Ekvádorské úřady zadržely údajného blízkého spolupracovníka Juliana Assange. Švédský vývojář Ola Bini měl být součástí týmu, který v posledních dnech vyhrožoval ekvádorskému prezidentovi. Agentuře AP to pod podmínkou anonymity sdělil ekvádorský činitel. Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl ve čtvrtek z ambasády vyveden a zatčen. Za propuštění protestují v jeho rodné Austrálii desítky lidí.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 11:01|

V Londýně zatkli Juliana Assange. Ekvádoru, na jehož ambasádě roky přebýval, s ním došla trpělivost

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange byl zadržen v Londýně, kde se dosud ukrýval na ekvádorské ambasádě. Londýnská policie uvedla, že ji na úřad pozval velvyslanec poté, co Ekvádor skrývajícímu se muži odebral azyl. Londýnský soud pak poslal Assange do vazby. Australan se uchýlil na velvyslanectví v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chtělo vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění, či vydání do USA, které ho obvinily v souvislosti s vyzrazením tajných dokumentů.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 16:59|

Další Trumpův exporadce zadržen. Roger Stone čelí obvinění ze lhaní a ovlivňování svědka

Americká policie zadržela exporadce prezidenta Donalda Trumpa. Celkem čelí Roger Stone sedmi obviněním včetně maření vyšetřování, lhaní výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb a ovlivňování svědka. Oznámil to úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách. Podle Trumpovy mluvčí Stoneova obvinění nijak nesouvisejí s Bílým domem ani s prezidentem.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 18:17|