TÉMA

Jazz

Náchod získal knihovnu Josefa Škvoreckého, zpřístupní ji veřejnosti

Radnice v Náchodě zpřístupní zájemcům knihovnu spisovatele Josefa Škvoreckého. Získala ji od rodiny v kanadském Torontu a převezla do Česka. V Náchodě se Škvorecký před sto lety narodil. V exilu za oceánem žil s manželkou Zdenou Salivarovou od konce šedesátých let. Zemřel v Kanadě v lednu 2012.
28. 2. 2024|

Album Gilgul se inspirovalo židovskou hudbou, ale nepracuje s ní puritánsky

Jazzový kytarista David Dorůžka nahrál v triu s flétnistou Robertem Fischmannem a hráčem na bicí nástroje a perkuse Martinem Novákem album Gilgul. Novou desku vystavěli na židovské tradici, zároveň se židovskou hudbou nenechali svázat.
11. 9. 2023|

Začíná Bohemia JazzFest. Poprvé se představí legenda stylu fado Camané

V Královské zahradě na Pražském hradě v úterý začíná 18. ročník festivalu Bohemia JazzFest. Akce se v Praze tradičně konala v historickém centru na Staroměstském náměstí. Letos se organizátor a duchovní otec, kytarista Rudy Linka, rozhodl festival přemístit na Pražský hrad jako „výraz radosti ze zvolení nového prezidenta Petra Pavla“.
11. 7. 2023|

Jiří Suchý propadl jednou provždy jazzu, v Semaforu ho hraje od valchy po bigband

Dramatik, textař a ředitel Divadla Semafor si v nové inscenaci splnil svůj sen. Do večera nazvaného Devatenáct tváří jazzu si vybral jazzové písně, které má rád celý život a opatřil je novými českými texty. Přizval Jitku Molavcovou i swingový bigband.
29. 11. 2022|

Při improvizaci je potřeba být jako Jarda Jágr, říká jubilant Jiří Stivín

Celý život mě nejvíce baví improvizace, přiznává Jiří Stivín. Nekonformní flétnista a hráč „na všechno, co má díru“ oslaví 23. listopadu osmdesáté narozeniny. Podle svých slov neřeší hudební styly, za důležitější považuje osobnost muzikanta.
22. 11. 2022|

Joni Mitchellová vystoupila živě poprvé po dvaceti letech. Zaznělo i Both Sides Now

Písničkářka Joni Mitchellová poprvé od roku 2002 živě vystoupila na víkendovém Newport Folk Festivalu. Kanadsko-americká zpěvačka patří mezi nejvýraznější osobnosti světové kulturní scény, získala deset cen Grammy. Kvůli zdravotním problémům se osmasedmdesátiletá umělkyně objevuje na veřejnosti jen výjimečně.
26. 7. 2022|

Bez obleku, zdarma a s hvězdami z celého světa. Na českých náměstích začíná Bohemia JazzFest

Letošní přehlídku jazzových koncertů na historických náměstích Bohemia JazzFest zahájí v pondělí na Staroměstském náměstí v Praze Iva Bittová a Antonín Fajt. Akce, která je tradičně pro diváky zdarma, se uskuteční na šesti místech. Festivalový den začíná vždy v 17:30 a končí ve 22:00.
11. 7. 2022|

JazzFest Brno vynahrazuje kulturní půst. Přivítá Hiromi, Snarky Puppy i Richarda Bonu

Tradičně jarní termín JazzFestu Brno se letos rozprostřel téměř do celého roku. Organizátoři tak dostali dost prostoru pro nový program i koncerty přesunuté kvůli pandemii covidu-19. Někteří hudebníci se do Brna vrací, ovšem s novými projekty často ve spolupráci s komorními ansámbly i orchestry. Platí to třeba pro japonskou pianistku Hiromi, která před brněnské publikum předstupuje 28. dubna.
28. 4. 2022|

Zemřel jazzový kontrabasista George Mraz. Doprovázel i Ellu Fitzgeraldovou

Zemřel George Mraz, který patřil mezi nejvyhledávanější kontrabasisty světové jazzové scény a jeho kontrabas zní na stovkách natočených alb. Mraz byl písecký rodák, přes půlstoletí ale žil ve Spojených státech. O úmrtí známého jazzmana informovala na sociálních sítítch jeho manželka.
17. 9. 2021|

Zemřel legendární jazzový klavírista a skladatel Chick Corea

Legendární americký jazzový klavírista a skladatel Chick Corea zemřel ve věku 79 let, oznámila ve čtvrtek večer agentura AFP. Virtuózní hráč na klávesové nástroje po více než pět desetiletí trvající hudební dráze podlehl v úterý vzácné formě rakoviny, uvedl server Rolling Stone s odvoláním na oznámení zveřejněné na hudebníkově stránce na Facebooku. Corea byl jednou z největších ikon současného jazzu, o čemž svědčilo i to, že se stal čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii cen Grammy.
11. 2. 2021|

Peter Lipa si pozval Večerního hosta. O životě a smrti mluví bez patosu, zato s poezií

Slovenský jazzman Peter Lipa vydal album, které je postavené na interpretaci básní Milana Rúfuse. Zhudebnil je český skladatel David Rotter. Novinka nazvaná Večerný hosť obsahuje sedmnáct skladeb.
17. 12. 2020|

Začíná Bohemia JazzFest (čti: jasfest). Letos on-line šíří optimismus

V Praze měl v pondělí 27. července začít Bohemia JazzFest, patnáctý ročník jazzového festivalu se ale musel přizpůsobit pandemickým podmínkám. Jen pro letošek se přejmenoval na JasFest a „jas“ bude šířit on-line – živými přenosy z koncertů bez účasti veřejnosti. Na úvod zahrají Debbi Kahl, Miroslav Vitouš a Lenka Dusilová.
27. 7. 2020|

Recenze: Náš jazz rock zbytečný nebyl, díru do světa však neudělal

Dvojalbum Jazz Rock Line 1971–1981 přináší s odstupem let výběr jazzrockových nahrávek domácích souborů. Nabízí se tak možnost ke zpětnému pohledu na tuto etapu naší rockové, ale i jazzové scény. Ohlédnutí to ale příliš potěšující není.
12. 3. 2020|

Komunisté tolerovali swing jako hudbu utlačovaných černochů, vysvětluje Ondřej Havelka

Posluchači chtějí hudbu, která je kvalitní a má hlubší smysl, říká hudebník Ondřej Havelka, který byl hostem Událostí v kultuře. Právě touto touhou ze strany publika si vysvětluje současný úspěch muziky dvacátých a třicátých let minulého století. Tento týden nově vyšel soubor hned čtyř alb Originálního Pražského Synkopického Orchestru nazvaný Legendární gramofonové snímky z let 1976–1989. Rozhovor vedla Petra Křížková.
25. 11. 2019|

Hudba jako návod pro demokracii. V centru Prahy začíná Bohemia JazzFest

Pod širým nebem v pondělí večer na pražském Staroměstském náměstí začne 14. ročník mezinárodního hudebního festivalu Bohemia JazzFest. Festival otevře mezinárodně uznávaný rakouský kytarista Wolfgang Muthspiel. Akce na Staroměstském náměstí bude pokračovat i 9. července. JazzFest pak zamíří do Plzně, Liberce, Domažlic, Tábora a Brna. Vstup na všechny koncerty je tradičně zdarma.
8. 7. 2019|

Zemřel brazilský hudebník Gilberto. Jednoho z otců bossa novy proslavila Dívka z Ipanemy

Ve věku 88 let zemřel v sobotu zpěvák, kytarista a skladatel Joao Gilberto. Oznámil to jeho syn Joao Marcelo. Gilberto byl označován za krále či Mozarta brazilského popu a jednoho z otců jazzového stylu bossa nova. Mezinárodně ho proslavila píseň Dívka z Ipanemy.
7. 7. 2019|

Kubánský jazzman Arturo Sandoval koncertuje v Praze. Nikdy nevíte, co se stane

Pražskou Smetanovou síní Obecního domu zní jazz a kubánské rytmy. Pódium ve středu a ve čtvrtek večer totiž patří desetinásobnému držiteli Grammy Arturovi Sandovalovi. Amerického trumpetistu kubánského původu doprovází Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod vedením dirigenta Jana Kučery.
6. 6. 2019|

Recenze: Jazz In My Soul… a v dalších čtyřech reedicích

Label Indies Happy Trails znovu vydal významná, bohužel však nesehnatelná vinylová alba českého jazzu šedesátých a osmdesátých let. Jejich reedice potěší pamětníky a zároveň přibližuje důležité milníky v domácích jazzových dějinách.
26. 4. 2019|

Je jim teprve deset, ale už válí jako jazzmani. Talentovaných dvojčat si všimla i Amerika

Chodí teprve do čtvrté třídy, ale výjimečným talentem už předstihli většinu svých vrstevníků. Desetiletých jazzových muzikantů, dvojčat Alexe a Maxima Šestákových z Českých Budějovic, si povšimla i soutěž Amerika má talent.
4. 2. 2019|

Clinton v Praze. Prezidenti před 25 lety zašli na pivo, Redutu pak zaplnily teskné tóny

Čtyři roky po historicky první návštěvě amerického prezidenta v českých zemích přijel první muž Spojených států znovu. Tentokrát to byl již Bill Clinton, který strávil v Praze zhruba 24 hodin – nejen politickými jednáními, ale i prohlídkou památek a jazzem v Redutě.
11. 1. 2019|

Hrál s Clintonem a na svátky vyvěšuje plavky. Jan Konopásek žije svou Jazzovou odysseu

„Kdyby se mně někdo zeptal, co je moje vlast, tak je to jazz.“ Tak zní úvodní slova knihy Jazzová odyssea, která přináší ucelený životní příběh hudební legendy Jana Konopáska, dnes sedmaosmdesátiletého saxofonisty. Významná osobnost moderního československého jazzu byla také inspirací pro díla Josefa Škvoreckého.
30. 6. 2018|

K mládí ladí jazz, nepochybuje Submotion Orchestra ani Cory Henry

Mladí ladí jazz, aby na festivalu s tímto názvem podeváté představili současné projekty tohoto hudebního stylu. Letošní ročník 6. dubna zahájili britští Submotion Orchestra. Do Prahy se vrátili představit své nové album Kites, tedy „papíroví draci“.
7. 4. 2018|

Kurt Elling má pár Questions: Je lék proti současnosti plné bolesti?

Jeden z nejvýznamnějších jazzových zpěváků současnosti Kurt Elling vydává novou desku. Nazval ji The Questions a navzdory jejímu názvu není příliš velká pochybnost o tom, že se bude opět ucházet o hudební ceny. Elling o své novince mluví jako o politickém albu.
3. 4. 2018|

Jasně, proč ne. Luboš Soukup Quartet jazzuje o Zemi s Lionelem Louekem

Země je náš domov, a proto se o ni starejme, popisuje saxofonista Luboš Soukup téma své třetí studiové desky. Nazval ji právě Země a představuje na ní devět autorských jazzových skladeb. Na albu hostuje beninský kytarista a vokalista Lionel Loueke, díky němuž dostává nahrávka exotický nádech.
13. 2. 2018|