TÉMA

Šatovka

Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|

Už žádní squatteři. Pražská Šatovka je o krok blíže proměně v komunitní centrum

Zchátralá pražská usedlost Šatovka v Praze 6 je o krok blíže tomu, aby mohla být zrekonstruována na komunitní centrum. Rada hlavního města odsouhlasila změnu územního plánu, kterou se mění funkční využití budovy z čistě obytného na budovu veřejného vybavení. Rozhodnutí musí ještě potvrdit zastupitelé.
13. 3. 2018|

Dům je ve veřejném vlastnictví, a tedy nás všech, řekla u soudu squatterka ze Šatovky

Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit případ squatterů, kteří začátkem února obsadili pražskou vilu Šatovka. Policie je viní z neoprávněného zásahu do práva k domu. Každému za to hrozí až dva roky vězení. Squatterka Zuzana Brodilová u soudu řekla, že obsazení usedlosti bylo sice protiprávní, ale legitimní. Žalobkyně navrhla squattery potrestat, ale na samé spodní hranici sazby. Podle ní nelze jednat protiprávně, byť k dosažení prospěšného cíle. Soudkyně vynese rozsudek v úterý.
2. 3. 2018|

Šatovka je opět prázdná. Squatteři odešli, policie je hned zadržela

Usedlost Šatovka v pražské Šárce opustil zbytek squatterů, kteří do neobývaného objektu přišli minulý pátek. Policie je všechny na odchodu zadržela a patrně je čeká obvinění. Další squattery, kteří odešli ze Šatovky již v minulých dnech, policie již stíhá pro neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru.
14. 2. 2018|

Squatter slezl ze Šatovky. Chtěl do práce, ale skončil na policii

Policisté zadrželi jednoho ze squatterů, kteří o víkendu obsadili usedlost Šatovka v pražské Šárce, jenž v pondělí ráno slezl ze střechy a chtěl jít do práce. Policisté zatím neoznámili, zda zadrženého squattera obvinili, již dříve však oznámili, že jednání squatterů považují za trestný čin.
12. 2. 2018|

Squatterům v Šatovce hrozí vězení. Neodejdou bez slibu, že nebudou zatčeni

Squatteři, kteří od pátečního večera „okupují“ pražskou usedlost Šatovka, mohou skončit ve vězení. Policie dříve mluvila o přestupku, teď ale zahájila trestní řízení. Nikoho konkrétního zatím nestíhá, platí také původní rozhodnutí, že proti squatterům z bezpečnostních důvodu zasahovat nebude. Squatteři prý ale budovu neopustí, pokud nebudou mít záruku, že k zatčení nedojde.
11. 2. 2018Aktualizováno11. 2. 2018, 13:39|

Squatteři opět obsadili Šatovku, vyjednávání se nedaří. „Počkáme, až slezou,“ říká policie

Dvě až tři desítky squatterů obsadily v pátek večer opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Objekt má pod dozorem policie, zatím nezasáhla. Starosta Prahy 6, která stavbu spravuje, squatterům nabídl možnost projednat situaci na zastupitelstvu, squatteři ale dohodu nepřijali. Nicméně část z nich po vyjednávání odešla, v budově zůstává zhruba deset lidí. Podle policie se dopouštějí jen přestupku, zasahovat proti nim nebude z bezpečnostních důvodů.
10. 2. 2018Aktualizováno10. 2. 2018, 14:43|