TÉMA

Jaromír Nohavica

Festival Dvořákova Praha odmítl ruského dirigenta, Nohavica Putinovu medaili nikoliv

Svůj program v reakci na ruskou agresi upravují některé kulturní instituce a akce. Festival Dvořákova Praha zrušil zářijové vystoupení ruského dirigenta Valerije Gergijeva. Důvodem je jeho podpora současné ruské zahraniční politiky a prezidenta Vladimira Putina. Naopak písničkář Jaromír Nohavica nechce vracet vyznamenání, které od Putina před čase obdržel – dostal je podle svých slov za písně. Slovácké divadlo se svůj názor na aktuální situaci rozhodlo říct zařazením nové hry o ruských dezinformacích.
25. 2. 2022|

Nominace na ceny Anděl jsou uneseny Řekou Lenky Dusilové, přejí také Nohavicovi a Tata Bojs

Čtyři nominace na třicáté ceny Anděl zíkalo album Řeka od Lenky Dusilové. Po třech nominacích pak za své nejnovější desky obdrželi písničkář Jaromír Nohavica a kapela Tata Bojs. Vítězové si sošky ocenění, udělovaného Českou hudební akademií, převezmou 29. května, v přímém přenosu České televize.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 13:05|

Metr sněhu za den. Sněhové rekordy v Česku i ve světě ukazují sílu živlu

První zimní měsíc, prosinec, je už sice z poloviny za námi, ale počasí zimu zatím moc nepřipomíná. Teploty jsou vesměs nadprůměrné a sněhu je velmi málo. A to nejen v nížinách, kde jsme si na to v posledních letech zvykli, ale i na horách, kde leží maximálně pár centimetrů sněhu. A do Vánoc se to s největší pravděpodobností už významně nezmění. V minulosti jsme ale zažili prosince podstatně bohatší na sníh. A nemusíme chodit až do tak vzdálené historie.
16. 12. 2020|

Album Folk Swings nabízí swingové předělávky Navarové, Nedvěda či Pokáče

Vojtěch Dyk zpívá Karla Kryla a Ewa Farna zastoupila Zuzanu Navarovou na albu Folk Swings. Novinka, za kterou stojí kapela B-Side Band, je výběrem folkových a popových písní v nové, swingové úpravě. Slyšet na ní jsou nejen skladby už nežijících hudebníků, ale své autorské písně znovu a v netradičním aranžmá nazpívali třeba písničkáři Jaromír Nohavica a Pokáč.
30. 10. 2020|

Ruské evangelium, balady a romance. Putin ocenil českého skladatele Petrova Řádem přátelství

Ruský prezident Vladimir Putin udělil českému hudebnímu skladateli Vadimu Petrovovi Řád přátelství, který je nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince. Podle zprávy ruského velvyslanectví v Praze přispěl Petrov ke sbližování kultur obou zemí. Vyznamenání obdržel loni také od českého prezidenta, Miloš Zeman mu udělil medaili Za zásluhy.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 11:43|
168 HODIN

Podle kritiků Nohavica nahrává Putinovi. Podívejte se raději na film, odpovídá muzikant

Písničkář Jaromír Nohavica převzal v neděli odpoledne v Kremlu Puškinovu medaili, jejíž laureáty osobně vybírá ruský prezident Vladimir Putin. Hudebník, který se desítky let zabývá ruskou kulturou, je na ocenění hrdý. Kritici však upozorňují na to, že převzetí ceny má i svou politickou váhu, zejména v době, kdy jsou vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi napjaté kvůli sankcím nebo otravě agenta Sergeje Skripala. Pro pořad 168 hodin natáčel reportér Jan Novák.
5. 11. 2018|

„Všichni ruští básníci jsou zde se mnou.“ Nohavica převzal od Putina Puškinovu medaili

Ruský prezident Vladimir Putin na slavnostní recepci u příležitosti Dne národní jednoty udělil Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi. Medaili si Nohavica převzal v Kremlu osobně.
4. 11. 2018Aktualizováno4. 11. 2018, 15:46|

„Jsem fanda svýho klubu.“ Za dokument o Baníku kope i Nohavica

Dějiny fotbalového klubu, který založili mladíci z havířských kolonií, a zároveň historie a genius loci Ostravy. Dokument o Baníku vznikal dva roky, provází jím zřejmě nejznámější fanoušek tohoto klubu – písničkář Jaromír Nohavica.
9. 2. 2018|