TÉMA

Tanzánie

Kněz svolal svůj národ po deseti letech. Obřadní slavnost Masajů přilákala tisíce afrických válečníků

Na hranici Keni a Tanzánie v pohoří Maparasha se sešlo přes patnáct tisíc Masajů. Důvodem byl obřad, během kterého se z mladých válečníků stávají stařešinové, kteří mohou promlouvat do fungování své obce. Slavnost zvanou „Olng'esherr“ svolává hlavní masajský kněz. Obvykle se taková akce koná jednou za deset let. Oslav se účastní i ženy, které tančí a připravují maso.
24. 9. 2020|

Kanada dala miliony na homeopatickou pomoc proti tropickým nemocem v Hondurasu. Vědci protestují

Kanadská vláda poskytla 350 tisíc kanadských dolarů (asi 5,9 milionu korun) jako zahraniční pomoc homeopatické společnosti Terre Sans Frontières (TSF), aby pomáhala lidem v Hondurasu. Homeopatická pomoc by tam měla léčit tropickou nemoc známou jako Chagasova choroba. Podobná podpora už podle stanice CBC byla poskytnutá podobným projektům v Bolívii a Tanzánii.
7. 3. 2019|

Valentýn jako příležitost upozornit na „krvavé diamanty“. HRW ohodnotila šperkařské firmy

Týden před svátkem zamilovaných apeluje lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) na výrobce šperků, aby více dbali na to, odkud jejich zlato a diamanty pocházejí. Zaměřili se na třináct největších klenotnických firem, které společně generují víc než 30 miliard dolarů ročně, což je asi 10 procent celosvětového prodeje šperků. Klíčová otázka? Zda firma dokáže vystopovat, odkud přesně se jejich zlato a diamanty na pulty dostávají.
9. 2. 2018|