TÉMA

Havířov

Kumulovat funkce nebudu, říká hejtman, primátor a poslanec Bělica. Slibuje odchod z některých postů

Nový hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica, který je zároveň poslancem a primátorem Havířova, prohlásil, že se vzdá některých aktivit v Poslanecké sněmovně a vedení Havířova opustí hned, jak to bude možné, aby nekumuloval funkce. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Jako hejtman se chce zaměřit na řešení situace kolem huti Liberty Ostrava nebo dalšího financování kraje.
4. 4. 2024|

Moravskoslezským hejtmanem se stal Bělica. Nahradil nepravomocně odsouzeného Krkošku

Zastupitelé Moravskoslezského kraje zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu (ANO) novým hejtmanem. Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června. Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. Bělica bude ve středu od 18:28 hostem Interview ČT24.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 20:22|

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude havířovský primátor Josef Bělica

Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) na pátečním jednání podpořili nominaci Josefa Bělici (ANO) na post hejtmana. Havířovský primátor a poslanec by se měl ujmout funkce poté, co ve čtvrtek rezignoval Jan Krkoška (ANO) kvůli odsouzení v případu uplácení lékařů.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 19:13|

Správa železnic má podepsanou smlouvu na kompletní opravu havířovské stanice za 3,4 miliardy

V Havířově začne v září modernizace železniční stanice. Správa železnic (SŽ) tak naváže na opravu havířovské nádražní haly a za 3,4 miliardy korun nechá kompletně zrekonstruovat celou staniční část včetně nástupišť. Informoval mluvčí SŽ Jan Nevola. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda na sociální síti X napsal, že už byla podepsána i smlouva se zhotovitelem.
8. 8. 2023|

Obce chtějí zastavit vylidňování venkova. Nabízejí výhodné bydlení, staví školky, otevírají obchody

Vesnice chtějí přilákat mladé lidi a zbrzdit úbytek obyvatel. Například Horní Bečva na Vsetínsku chce výhradně na vlastní náklady postavit dvaapadesát bytů. Domy mají stát do dvou let. Některým obcím už se na výhodné bydlení mladé rodiny nalákat podařilo. Nárůst počtu obyvatel hlásí například Zaječí na Břeclavsku nebo Dambořice na Hodonínsku.
16. 6. 2023|

Cena nájemního bydlení v Havířově vzroste v řadě případů i na dvojnásobek

Cena nájemního bydlení v Havířově v řadě případů prudce vzroste, někde i o sto procent. Nové nájemné, které má platit už od července, zohledňuje lokality podle atraktivity, ale také to, jaký typ smlouvy lidé mají. Město Havířov argumentuje tím, že ceny nezvedalo od roku 2019. Skokový nárůst ceny bydlení však může způsobit problémy hlavně lidem s nižšími příjmy.
10. 5. 2023|

Sám přišel o nohu, nyní dobrovolník shání vozík pro ženu z Ukrajiny

Válka na Ukrajině zkomplikovala život i mnoha lidem s postižením. Olena Fadieieva, která v dětství přišla o obě nohy, byla odkázána na staré a opotřebované protézy, kvůli nimž už téměř nemohla vycházet ven. Až dobrovolník z Havířova jí pomohl v Česku zařídit nové. Nyní se pro ženu snaží sehnat i invalidní vozík.
16. 3. 2023|

Zraněných po otřesu v dole na Karvinsku je šestnáct. Většinu už z nemocnic propustili

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění, řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až v pátek.
13. 1. 2023|

Sochařka Sabina Knetlová provází betonovým údolím

Toto není příběh o noční písni, upozorňuje název aktuální výstavy v havířovské galerii Krystal. Představuje tvorbu sochařky Sabiny Knetlové, která inspiraci pro svou tvorbu hledá v kulturách starověkých národů. Inspirací a zároveň hlavním materiálem je pro ni také beton, z něhož opakovaně tvoří.
6. 1. 2023|

Nemocnice v Havířově testuje umělou inteligenci, která pomáhá číst rentgeny plic

Krajská nemocnice v Havířově na Karvinsku jako první v republice testuje umělou inteligenci, která pomáhá číst rentgenové snímky plic. Umělá inteligence je schopna lokalizovat a vyznačit na snímku případný nález. Do budoucna by měla být rovněž schopna rozpoznat, o jaký typ nálezu jde. V praxi má pomoci lékařům zvládnout neustále se zvyšující počet rentgenových snímků, které musí vyhodnotit, a pomoci eliminovat možné lidské chyby.
13. 12. 2022|

Vrchní soud vrátil kauzu autoškol a jejich rekvalifikačních kurzů zpátky do Ostravy

Údajnými podvody s rekvalifikačními kurzy řidičů nákladní dopravy v Moravskoslezském kraji, kvůli kterým se u soudu zodpovídají majitelé autoškol z Ostravy a Havířova, se musí znovu zabývat ostravský krajský soud. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který tak vyhověl námitkám žalobkyně i obžalovaných. Krajský soud původně majitele autoškol potrestal podmíněnými tresty. Podle obžaloby neoprávněně vykazovali praktické jízdy, které uchazeči nevykonali. Škoda byla vyčíslena na více než dva miliony korun, dotace na kurzy byly hrazeny z rozpočtu Evropské unie a České republiky.
13. 12. 2022|

Před deseti lety přišel kvůli metanolu o zrak. Vladimír Lipina je stále odkázán na pomoc rodiny

Vladimír Lipina byl jedním z prvních lidí, kteří se před deseti lety napili jedovatého rumu s metanolem. Život mu lékaři zachránili, přišel ale o zrak. Ani dnes není zcela samostatný a denně mu pomáhá rodina. Sám si nezvládne uvařit ani nachystat léky. Jeho přáním je vrátit se zpět do rodného Havířova a žít samostatně.
23. 11. 2022|

Tragédie, jejíž okolnosti se rozkrývají dodnes. V Životicích nacisté vyvraždili desítky Poláků a Čechů

Minulý týden uplynulo 84 let od podpisu mnichovské dohody, na jejímž základě Československo muselo postoupit část pohraničního území Hitlerovu Německu. Situace, v níž se republika nacházela, využilo také Polsko, kterému připadlo na deset měsíců Těšínsko. Po německém útoku na Polsko se celé Těšínsko stalo součástí Hitlerovy Třetí říše. Násilná germanizace měla za následek také tragédii v Životicích, kde nacisté po střetu s partyzánským odbojem vyvraždili desítky Poláků i Čechů. Okolnosti této tragédie se rozkrývají dodnes. Pro Reportéry ČT téma zpracovala Silvie Kleková.
4. 10. 2022|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

Jednání o koalicích ve velkých městech začínají naplno. Zlín chce mít zcela jasno do konce týdne

Se začátkem týdne naplno startují vyjednávání o koalicích v nových zastupitelstvech velkých měst. V Brně se sešla lídryně vítězného uskupení Společně Markéta Vaňková (ODS) s jedničkou kandidátky druhého ANO. V Praze jednali zástupci vítězné koalice SPOLU s Piráty, kteří ve městě dosud vládli, ale ve volbách skončili třetí. Jsou i města, kde je rozhodnuto. Z krajských je zcela jasno v Plzni a do značné míry i ve Zlíně, kde již je jasná většina, primátor ale chce jednat s dalšími stranami a zjistit, zda se ke koalici ještě někdo nepřipojí. Z dalších statutárních měst je vše dohodnuto v Havířově.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 21:52|

Po sobotní nehodě kolotoče v Havířově zůstávají v nemocnici dva zranění

Po sobotní nehodě kolotoče v Havířově na Karvinsku zůstávají v ostravské fakultní nemocnici dva zranění. Podle její mluvčí Petry Petlachové jsou ve stabilizovaném stavu. Celkem se při neštěstí zranilo sedmnáct lidí, z toho dva těžce. V nemocnicích skončilo šestnáct zraněných.
6. 9. 2022|

Nehodu kolotoče v Havířově policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sobotní nehodu kolotoče v Havířově, při které se zranilo sedmnáct lidí, vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti. Viníka ještě nezná. Vyšetřování okolností neštěstí potrvá týdny až měsíce. Čekat se bude mimo jiné na znalecké posudky, řekl mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský. Mezi zraněnými bylo sedm dětí a deset dospělých. V nemocnicích zůstává pět pacientů.
4. 9. 2022|

V Havířově se zřítil vysoký řetízkový kolotoč. Zranil sedmnáct lidí

V Havířově odpoledne spadla v lunaparku atrakce, podle magistrátu se zranilo 17 lidí, převážně dětí, řekla mluvčí města Rosalie Seidl Pokorná. Čtyři jsou zraněni těžce, ostatní lehce. Primátor Josef Bělica (ANO) předčasně ukončil Havířovské slavnosti, které se ve městě konají. Zrušil i hudební program, nevystoupí kapely Kabát a Wanastowi Vjecy či Lucie Bílá. Policie zjistila, že s atrakcí byly problémy už v pátek. Hledají proto svědky a kamerové záznamy.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 20:05|

Osmačtyřicet mrtvých, desítky obviněných. Od metanolové kauzy uplynulo deset let

Metanolová kauza je jedním z největších případů v dějinách tuzemské kriminalistiky. Počtem obětí (zemřelo 48 lidí), ale taky také počtem obviněných. Těch bylo v různých větvích případu na celém území Česka na sedm desítek. Dva muži, kteří namíchali jedovatou směs etanolu a metanolu, si odpykávají doživotní tresty. Mnoho dalších je už ale na svobodě.
3. 9. 2022|

Moravskoslezská policie obvinila čtyři lidi z ovlivňování veřejných zakázek

Z ovlivňování průběhu veřejných zakázek moravskoslezští policisté obvinili čtyři lidi. Organizátora, osmatřicetiletého muže z Karvinska, soud poslal do vazby. Zbytek je stíhán na svobodě. Kriminalisté složitý případ pěti podezřelých tendrů rozplétali rok. Má jít o rekonstrukce škol, školek nebo obytného domu v Havířově. Obviněným v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.
17. 6. 2022|

Začala stavba přeložky „jedenáctky“ u Postřelmova. Má odvést hustou dopravu z Bludova

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu čtyřkilometrové přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče na Šumpersku. Přeložka pomůže odklonit hustou automobilovou dopravu z Bludova, kolem kterého povede také nový obchvat ve směru na Šumperk. Stavbu přeložky za 318 milionů korun má na starost společnost Strabag, která v tendru nabídla nejlepší cenu.
9. 5. 2022|

Havířovská nemocnice zprovoznila dekontaminační jednotku na likvidaci nebezpečného odpadu

Krajská nemocnice v Havířově uvedla do provozu jednotku pro likvidaci nebezpečného odpadu. Stroj nejprve odpad určený k dekontaminaci mechanicky zpracuje pomocí rotačních nožů a díky následnému mikrovlnnému záření jej neutralizuje. Nemocnice si od zařízení slibuje nejen výraznou úsporu nákladů, ale i nižší zátěž pro životní prostředí.
5. 5. 2022|

V Ostravě se částečně uzavře frekventovaná Rudná. Budou se bourat mosty ve Vítkovicích

V Rudné ulici v Ostravě, která je jednou z nejvytíženějších silnic v krajském městě, začne v pondělí kvůli opravě mostů ve Vítkovicích částečná uzávěra. Jeden z mostů se uzavře a osobní auta tak pojedou v obou směrech po souběžném mostě. Auta nad 3,5 tuny však budou muset po objízdných trasách. Práce na mostech, které obnášejí zbourání a vybudování nových konstrukcí, potrvají dva roky a přijdou bez DPH zhruba na 239 milionů korun.
10. 1. 2022|

Vrchní soud v Olomouci výrazně zpřísnil trest za smrt hokejového fanouška z Havířova

Olomoucký vrchní soud výrazně zpřísnil Davidu Slonkovi trest za smrt hokejového fanouška, kterého jako člen ochranky napadl po vyvedení z havířovského zimního stadionu. Dvaadvacetiletému muži původně ostravský krajský soud uložil tříletou podmínku, odvolací soud mu trest zvýšil na pět let vězení. Člen ochranky dal silně opilému muži facku, po které fanoušek upadl a uhodil se hlavou o zem. O dva dny později v nemocnici zemřel.
14. 12. 2021|