TÉMA

Jana Klímová

Je tady manévrovací prostor, vláda by mohla stávkujícím v něčem ustoupit, míní ekonom

Vláda od snahy konsolidovat veřejné finance nemůže navzdory pondělní stávce odborů odstoupit, míní hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Vidí ale určitý manévrovací prostor, v rámci kterého by mohla koalice pomoci například energeticky náročnějším odvětvím. Podobně se vyjádřila hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Podle ní je hlavní problém vlády nedostatečná a někdy arogantní komunikace.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 18:09|

Do pondělní stávky se zapojí podle odborů stovky firem z průmyslu. Na hodinu zastaví výrobu

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně osmi tisíc zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to oznámili předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 23:10|

Stanjura představil Pavlovi rozpočet na příští rok. Vláda podle něj další úsporný balíček nechystá

Prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Jednali o rozpočtu na příští rok. Návrh počítá se schodkem 252 miliard korun. Řešili taky vládní konsolidační balíček, se kterým navržený rozpočet počítá. Stanjura od Pavla nezjišťoval, zda úsporný balíček podepíše. Pavel snahu vlády o konsolidaci veřejných financí uvítal, návrh státního rozpočtu na příští rok považuje za realistický a vyvážený.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 20:52|

Zachovat si chladnou hlavu a neudělat zbytečnou botu, popisuje Klímová investigativní novinařinu

Investigativní žurnalistika ji sice stresuje, její přínos pro společnost ale považuje za zásadní. „Zachovat si chladnou hlavu a nepřepálit, co můžete doložit. A neudělat zbytečnou botu, na kterou vás někdo chytí,“ radí hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová, která za svoji investigativní práci získala dvě novinářské ceny. Kromě toho v médiích vysvětluje ekonomická témata nebo reportuje o energetice, svém srdečním tématu. V podcastu Background ČT24 mluví i o řízení redakcí či mladých novinářích.
19. 7. 2023|

Soud poslal bývalé manažery Mostecké uhelné na 7,5 a šest let do vězení

Pražský městský soud uznal Antonia Koláčka a Oldřicha Klimeckého vinnými v kauze ovládnutí a privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Koláček byl odsouzen na 7,5 roku vězení a propadne mu několik set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele společnosti Oldřicha Klimeckého potrestal soud šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Verdikt není pravomocný. Bývalí manažeři těžební firmy podle rozsudku způsobili státu podvodem škodu nejméně 2,3 miliardy, když vládě zatajili, že menšinový státní podíl v MUS kupují oni. Škodu mají uhradit. Muži vinu odmítají, proti verdiktu se obratem odvolali.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 22:40|

Zeman byl v otázce čínských investic do Česka naivní, domnívá se Rafaj

Ekonom Jan Švejnar a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj se ve středečních Událostech, komentářích v podstatě shodli na tom, že snahy končícího prezidenta Miloše Zemana o lepší obchodní vztahy s Čínou byly dobře míněné, podle druhého jmenovaného byl ovšem Zeman v otázce slíbených čínských investic do Česka naivní. Hlavní ekonomická analytička Radiožurnálu Jana Klímová tyto sliby označila za nesmyslné a vztahy hlavy státu s Pekingem na obchodním poli za „přepálené“.
9. 3. 2023|

Vláda schválila mimořádný příspěvek na dítě 5000 korun

Balíček sociálních zákonů určených na pomoc lidem zasaženým vysokou inflací na středeční schůzi projednává vláda. Patří mezi ně jednorázový příspěvek 5000 korun rodinám na děti do 18 let, který ministři schválili. Kabinet kývl i na novelu, která má umožnit krajům a obcím snáze budovat takzvané nezbytné stavby pro bydlení a vzdělávání kvůli příchodu uprchlíků z Ukrajiny.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 22:45|

Smartwings a ČSA žádají odložení splatnosti dluhů. Chtějí čas pro dlouhodobé řešení finančních potíží

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly ve středu u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako lex covid. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 22:38|

Proč většině médií velí muži? Ženy kladou větší důraz na rodinu, myslí si novinářka Klímová

Ženy jako šéfredaktorky významných médií? V Česku dohromady čtyři. Novinářky totiž mnohem častěji než jako vedoucí pracují „jen“ na pozici řadových redaktorek. Proč tomu tak je? Jsou ženy žurnalistky v tomto ohledu opomíjené nebo o vysoké funkce prostě nestojí? Téma pro nedělní Newsroom ČT24.
9. 11. 2019|

Peroutkovu novinářskou cenu získali analytička ČRo Klímová a zahraniční zpravodaj ČT Szántó

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za loňský rok získala analytička Českého rozhlasu Jana Klímová a zahraniční zpravodaj České televize Jakub Szántó. Ocenění si převzali v  pražském Centru současného umění DOX. Společnost Ferdinanda Peroutky cenu uděluje od roku 1995.
7. 2. 2018|