TÉMA

Lužánky

Lužánecký bazén se otevírá veřejnosti. Oprava areálu stála 444 milionů

Modernizovaný a rozšířený plavecký komplex za Lužánkami v Brně se v pondělí odpoledne otevře veřejnosti. Práce za 444 milionů korun zahrnovaly přístavbu k nynějšímu stadionu, ve které vznikly dva bazény, větší pětadvacetimetrový s osmi drahami a menší šestnáctimetrový pro děti. Stavbaři také opravili strop a osvětlení v původním padesátimetrovém bazénu a upravili vstup a blízké okolí.
6. 11. 2023|

Lužánky jsou pro Brno symbolem, míní Koláčný. Demolice je nutná, upozornil Aberl

Zchátralý fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. Důvodem je špatný stav tribun, a proto musí dojít k demolici, vysvětlil v Událostech, komentářích brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Město plánuje výstavbu nového stadionu v areálu výstaviště. Zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti) si myslí, že by Brno mělo s demolicí počkat, protože stadion je nejen symbol, ale také proto, že pro město bude financování projektů spojených s výstavbou nového stadionu náročné.
24. 10. 2023|

Brno nechá zbourat fotbalový stadion Za Lužánkami

Fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. České televizi to potvrdil radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Radnice má demoliční výměr, pracuje na projektu. Samotná demolice by měla začít zhruba v polovině roku 2024. Důvodem je špatný stav tribun. Nový fotbalový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu v areálu výstaviště.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 14:52|

Podnikatel Procházka musí odstranit podzemní garáže v Brně za Lužánkami, potvrdil soud

Podnikatel Libor Procházka a jeho firma LP Expo musí do šesti měsíců odstranit podzemní garáže, které stojí na městském pozemku u Bobycentra v areálu za Lužánkami. Krajský soud v Brně zamítl jeho odvolání proti březnovému rozsudku Městského soudu v Brně. Procházkův advokát řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.
24. 8. 2023|

Brno bude mít novou památkovou zónu, odstraňuje dávnou chybu úředníků

Ministerstvo kultury schválilo vznik nové památkové zóny v Brně. Podle informací České televize resort dokumenty v pátek zveřejní na úřední desce. Památková zóna by měla částečně vyřešit problém takzvaných pozdě zapsaných památek, které kvůli dávné chybě úředníků přišly o ochranu. Novou památkovou zónu bude mít také Znojmo.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 19:47|

Brno uspělo ve sporu o komunikace na pozemcích za Lužánkami

Město Brno uspělo i u odvolacího krajského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví komunikací na pozemcích města za Lužánkami. Soud v úterý potvrdil rozhodnutí městského soudu, že komunikace jsou součástí pozemku. Rozhodnutí je pravomocné. Město chtělo v místě stavět fotbalový stadion, stavbě ale bránily nemovitosti podnikatele Libora Procházky. Brno tvrdí, že komunikace v místě jsou součástí pozemku a patří městu, Procházka tvrdí, že patří jemu. V minulosti se chtělo město s Procházkou dohodnout na výměně nemovitostí, jednání ale zkrachovala.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 14:40|

Bazén v Brně za Lužánkami bude skoro rok zavřený. Vyroste vedle něj nový

První den letních prázdnin se v Brně zavře plavecký bazén za Lužánkami. Padesát metrů dlouhé dráhy nebudou mít plavci k dispozici skoro rok. Důvodem je stavba vedlejšího pětadvacetimetrového bazénu, se kterým bude původní bazén propojený. Společná bude techniologie, což ušetří peníze. Nový bazén vyjde bezmála na 250 milionů korun.
29. 4. 2022|

V Brně začala stavba nového plaveckého bazénu. Kromě sportovců má nalákat i rodiny

V Brně začala stavba nového bazénu, který se stane součástí Městského plaveckého bazénu Lužánky. Za 250 milionů korun vznikne osm drah dlouhých 25 metrů a také menší a mělčí bazén pro předškolní děti a výuku plavání dětí tohoto věku. Hotový má být v létě roku 2023 a stavba si vyžádá přerušení provozu současného padesátimetrového bazénu na osm až devět měsíců.
30. 9. 2021|

Spor o komunikace za Lužánkami, který brání stavbě stadionu, míří ke krajskému soudu

Spor o komunikace na pozemcích za Lužánkami v Brně míří ke krajskému soudu. Město Brno v dubnu uspělo u městského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví, kdy podle rozsudku jsou komunikace součástí pozemku. Czechcity se ale proti rozsudku odvolala, řekla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.
23. 8. 2021|

Brno uspělo ve sporu o pozemky za Lužánkami. Komunikace jsou podle soudu jejich součástí

Město Brno uspělo ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví komunikací na pozemcích města v lokalitě za Lužánkami. Komunikace jsou podle městského soudu součástí pozemku. Město chce v lokalitě budovat fotbalový stadion, stavbě ale brání nemovitosti podnikatele Libora Procházky.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 13:37|

Lahve a kelímky jsou všude. Městské parky se plní odpadky

Městské parky jsou v současné době jednou z mála možností, kde trávit volný čas. Jsou v nich proto stovky lidí. U okének s občerstvením i na trávě po sobě ale zanechávají množství odpadků. Správci parků sice uklízejí častěji, ani to ale nestačí.
21. 4. 2020|

Soud v Brně začal řešit spor města a podnikatele Procházky o pozemky za Lužánkami

Městský soud v Brně začal řešit spor, komu patří silnice nebo parkoviště v lokalitě Ponava za Lužánkami. Určovací žalobu na vlastnictví komunikací na pozemcích města podalo Brno kvůli dlouhodobým sporům se společností Czechcity podnikatele Libora Procházky.
19. 2. 2020|

Tři dny sportování zdarma. Na některých brněnských sportovištích nemusejí po Vánocích lidé platit vstupné

Některá brněnská sportoviště se po Vánocích na tři dny otevřela veřejnosti zdarma. Do akce s názvem Dny sportovišť se od 27. do 29. prosince zapojilo dvanáct zařízení. Zájemci si mohou přijít zaplavat, zabruslit nebo třeba vyzkoušet lezeckou stěnu. A lidé mají o sportování velký zájem, například vstupy do bazénů si lidé rozebrali hned po spuštění rezervačního systému.
27. 12. 2019|

Brno chce odstranit zátarasy, které postavil podnikatel Procházka před hokejovou halou. Boj o pozemky pokračuje

Brno se chystá odstranit zátarasy, které brání vjezdu na parkoviště u dětské hokejové haly v lokalitě Ponava. O pozemky kolem fotbalového stadionu za Lužánkami dlouhodobě vede spory s podnikatelem Liborem Procházkou. Firmy s ním spojené vybíraly dokonce peníze za vjezd k Boby centru a na parkoviště.
7. 2. 2019|

Podnikatel Procházka opět bojuje s Brnem. Na parkovištích u Bobycentra vybírá poplatek za vjezd

Na parkovací místa před brněnskou Hokejovou halou mládeže už řidiči nemůžou zadarmo. Bezpečnostní agentura tam vybírá poplatek za vjezd. Vlastnictví parkoviště si nárokuje podnikatel Libor Procházka, se kterým se minulé vedení magistrátu snažilo vyjednat směnu za jiné nemovitosti. To současné chce, aby o tom, komu prostranství patří, rozhodl soud.
4. 1. 2019|

Za Lužánkami se sportovalo už před sto lety. Brňané si oblast vybrali sami

Sportoviště za Lužánkami si lidé nepřipomínají jen kvůli historickým zápasům fotbalové Zbrojovky a hokejové Komety. Do zimní haly se jezdilo z celého regionu i na lední revue. Fotbalový stadion se zase využíval i na takové akce, jako byl koncert světově proslulé kapely Metallica. Dnes, kdo si nejde zaplavat do jediného padesátimetrového bazénu v Brně, tohle území v blízkosti centra města míjí. Přestože si ho milovníci sportu našli úplně sami už před sto lety.
7. 2. 2018|