TÉMA

Strakonice

Z jihočeských Strakonic dojedou cestující do Plzně levněji než do Českých Budějovic. Výhodné krajské tarify někdy překračují hranice regionů

Do integrované dopravy Plzeňského kraje se nově připojují jihočeské Strakonice. Cestovat do západočeské metropole se tak místním vyplatí víc než do Českých Budějovic. Jízdenky ve vlaku i autobusu jsou totiž s takzvanou plzeňskou kartou levnější.
11. 3. 2024|

Silničáři kvůli opravě Barrandovského mostu uzavřou rampu ze Strakonické

Silničáři letos při opravě Barrandovského mostu v Praze uzavřou od 11. března do konce oprav nájezdovou rampu ze Strakonické ulice. Řidiči budou po mostě jezdit v obou směrech ve třech jízdních pruzích namísto čtyř. Informovali o tom náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a dopravní inženýr Technické správy komunikací (TSK) Michal Peterka. Několikaletá oprava mostu má letos skončit, práce jsou naplánovány do konce letních prázdnin.
21. 2. 2024|

Při cvičném seskoku ve Strakonicích zahynul parašutista

Při parašutistickém výcviku ve Strakonicích zahynul jednapadesátiletý muž, informovala policie. Podle mluvčí armádního generálního štábu to byl voják z povoláním. Příčinu jeho pádu zatím zjišťuje policie a také letečtí vyšetřovatelé.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 12:45|

Aby příběh překročil hranice. Před sto lety zemřel šumavský Evropan Karel Klostermann

Přestože se proslavil hlavně literárním zachycením divoké šumavské přírody, býval spisovatel Karel Klostermann už během svého života označován za „apoštola smíření mezi Čechy a Němci“. Díky zobrazení každodennosti přelomu 19. a 20. století na jihu a západě Čech se k němu proto i nyní vrací nadšenci z obou stran státních hranic, kteří ho oceňují nejen jako venkovského kronikáře, ale hlavně jako autora, pro něhož je důležitější soužití s krajem než národnost. Od smrti jednoho z nejvýraznějších regionálních literátů uplyne v neděli 16. července 2023 sto let.
16. 7. 2023|

Odbory chystají v červnu čtyři protesty proti balíčku, další případně v září

Po neúspěšných jednáních s vládními politiky chystají odboráři a odborářky z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) další kroky. Do prázdnin jsou naplánovány čtyři protestní akce proti vládnímu balíčku k ozdravení financí. Pokud se svými návrhy na jeho úpravu u vlády neuspějí, plánují další protest na září. Odborové svazy ČMKOS balíček od počátku kritizují. Od poloviny května jsou ve stávkové pohotovosti.
19. 6. 2023|

Písek a Strakonice získaly na stavbu spalovny dotaci přes miliardu korun

Města Písek a Strakonice získala z EU dotaci přes miliardu korun na stavbu společného zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo). Jde zhruba o polovinu nákladů. Na zasedání strakonických zastupitelů to ve středu řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Zevo by mělo vzniknout v areálu písecké teplárny, ročně by mělo zpracovat 50 tisíc tun odpadu z města i okolních obcí.
10. 5. 2023|

Hradní kostel ve Strakonicích prošel největší rekonstrukcí ve své historii

Skončila mimořádná rekonstrukce děkanského kostela svatého Prokopa ve Strakonicích. Generální oprava celé stavby stála téměř šedesát milionů korun. Stavba patří k nejstarším částem tamního hradu ze 13. století a je spojená i s řádem johanitů. Nad zákristií a jižní lodí církev zpřístupnila dříve nedostupná místa. Obnovené jsou nástěnné malby i varhany.
22. 11. 2022|

Pondělí bude slunečné, od poloviny týdne se ochladí

Po rekordně teplé neděli čeká Česko další slunečný den, teploty by v pondělí měly vystoupat až na 23 stupňů Celsia. Informoval o tom na Twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V úterý začne pršet a od poloviny týdne se postupně ochladí.
17. 10. 2022|

30 let zpět: Vznik euroregionu na jihu Čech

Otevření státních hranic po sametové revoluci se projevilo mimo jiné i v českém příhraničí. Jihočeské okresy a města začaly spolupracovat s německými a rakouskými sousedy na vytvoření Euroregionu Šumava – Bavorský les. Ten tak symbolicky navázal na zaniklou Zlatou stezku, obchodní cestu mezi Vodňany a bavorským Pasovem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 8. 2022|

Vlakové spojení z Prahy na Plzeň stále vázne. Během sanace bude trať nejspíš zavřená úplně

Ani čtyři dny od sesuvu svahu není hlavní železniční trať z Prahy na Plzeň plně průjezdná. Úsekem běžně projíždí desítky vlaků denně. Správa železnic teď připouští problém a snaží se udržet provoz aspoň po jedné koleji, v poničeném úseku sníženou, třicetikilometrovou rychlostí. Během sanace počítá s úplným uzavřením této tratě.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 23:27|

V Terezíně se po vydatných deštích zřítila část kasáren. Meteorologové čekají další silné bouřky

V Terezíně na Litoměřicku se po vydatných víkendových deštích zřítila část kasáren Jana Žižky. Starosta obce žádá ministerstva o rychlou pomoc při řešení oprav památky, která je už dlouho v havarijním stavu. Bouřky působí v posledních dnech problémy na mnoha místech, především v Čechách. Meteorologové varují před dalšími.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 16:34|

Noční bouře zablokovala železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi

Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, hlavní spojení z Plzně do Českých Budějovic. Stav trati musí posoudit geotechnik. Správa železnic (SŽ) proto už zajistila náhradní autobusovou dopravu. Jde o úsek Strakonice–Katovice. Právě u Katovic v noci spadlo podle meteorologů v úhrnu extrémních 187,5 milimetru srážek.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 14:57|

Silné bouřky se budou vyskytovat v Čechách až do čtvrtka, na Moravě dál hrozí požáry

Silné bouřky s nárazovým větrem a krupobitím se budou v západní polovině České republiky vyskytovat minimálně do čtvrtka. Zejména menší řeky, jejichž hladiny zvedl předchozí intenzivní déšť, mohou ojediněle dosáhnout na druhý až třetí povodňový stupeň. Naproti tomu na Moravě a ve Slezsku kvůli suchu a horku zůstává do odvolání v platnosti upozornění před nebezpečím vzniku požárů.
28. 6. 2022|

Silné bouřky zvedaly hladiny toků, hasiči měli stovky výjezdů

Českem se v noci a nad ránem prohnaly silné bouřky. Hasiči kvůli nim měli zhruba přes šest set výjezdů. Nejvíc zásahů bylo v Praze a Středočeském kraji. Hasiči ve většině případů odčerpávali vodu a odklízeli popadané stromy. Silničáři z několika menších středočeských silnic v okolí Prahy museli odstraňovat kamení a sesuvy půdy. Déšť na několika místech zvedal také hladiny malých toků. Během sobotního odpoledne se vyčasilo. Příští týden meteorologové očekávají tropické teploty.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 19:19|

Českem procházejí bouřky, do soboty může lokálně spadnout až 100 milimetrů srážek

Bouřky, které od pátečního odpoledne procházejí částí Česka, mohou být podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zejména v Jihočeském kraji a na jihu Středočeského kraje a západě Vysočiny ojediněle extrémně silné. Doprovodit je může přívalový déšť, krupobití a vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. Pásmo velmi silných bouřek se kolem 22. hodiny rozšířilo k severu až severovýchodu až po Prahu. Intenzivní srážky budou způsobovat zatopování níže položených míst a rozvodňování menších toků. Další bouřky se mohou v těchto oblastech objevit i v průběhu večera a první poloviny noci.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 21:50|

Strakonice koupí od firmy Energo teplovod, vyřeší tak spor o teplo

Strakonice koupí teplovod na sídlišti Šumavská. Město tak chce vyřešit vleklý spor o dodávky tepla, který vedla firma Energo, vlastník teplovodu, se strakonickou teplárnou. Teplovod a další zařízení i s pozemky koupí radnice zhruba za 15 milionů korun. Koupi schválilo všech 18 přítomných zastupitelů. Ředitel teplárny Pavel Hřídel, který ve středu končí ve funkci, označil koupi za rizikovou investici a cenu za příliš vysokou.
11. 5. 2022|

Počet členů české armády letos vzroste. Nábor mají zrychlit on-line pohovory

Do české armády by mělo letos vstoupit osmnáct set mužů a žen, tedy o sedm set víc, než se plánovalo dříve. Rozhodla o tom ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zájem o profesionální službu i o aktivní zálohu roste s válkou na Ukrajině.
9. 4. 2022|

Strakoničtí vojáci se vrátili z Pobaltí. Převzali medaile za službu v zahraničí

Vojáci strakonického 25. protiletadlového raketového pluku se vrátili z Pobaltí, kde se poprvé účastnili zahraniční mise jako samostatná jednotka. V pondělí za to obdrželi medaile. V Litvě jich od července loňského roku do ledna působilo 130. Další část protiletadlového pluku odletěla do Pobaltí na půl roku v těchto dnech, jsou součástí alianční mise předsunuté přítomnosti.
21. 2. 2022|

Rekonstrukce výpravní budovy ve Strakonicích stála téměř 80 milionů, nově nabízí zázemí pro cestující

Správa železnic (SŽ) opravila výpravní budovu ve Strakonicích, která je součástí přestupního dopravního terminálu. Budova za 79 milionů korun získala novou střechu, kromě toho stavební firma zbourala i sousední drážní objekt. V prvním patře budovy se nyní nachází prostory pro cestující včetně pokladen, druhé patro slouží jako zázemí železničářů, uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.
30. 6. 2021|

Strakonická teplárna obnoví dodávky tepla pro Energo. Novou smlouvu firma odmítá

Strakonická teplárna obnoví ve čtvrtek dodávky tepla firmě Energo. V červenci společnosti dodá nasmlouvaných 60 gigajoulů (GJ) tepla, což je podle odhadu teplárny polovina množství, které Energo potřebuje. Teplárna proto navrhla uzavřít novou smlouvu, firma to však odmítá. Vyplývá to z informací na webu teplárny. Firmy spolu vedou od roku 2019 spor o platby za teplo.
30. 6. 2021|

Lidé na strakonickém sídlišti mají po pěti dnech opět teplou vodu

Obyvatelé čtrnácti bytových domů na strakonickém sídlišti Šumavská mají od soboty opět teplou vodu. Distribuční firma Energo spustila provizorní zdroj tepla. Řekl to jednatel firmy Energo Roman Němeček. Informaci potvrdil i mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort. Lidé v části sídliště byli bez teplé vody od úterý, kdy teplárna kvůli sporům o platby za teplo přerušila dodávky Energu, které zásobuje právě i čtrnáct bytových domů na sídlišti Šumavská.
27. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 13:30|

Tornádo zpustošilo jih Moravy, zanechalo za sebou oběti a mnoho zraněných

Jihem Moravy se prohnalo tornádo. Podle záchranářů si bouře vyžádaly oběti na životech, není ale jasné, kolik lidí zemřelo. V důsledku extrémního počasí je mnoho zraněných. Hasiči evidují stovky událostí a jsou přetížení, vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně na Břeclavsku a Hodonínsku. Obce hlásí poškozené stovky domů.
24. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 06:17|

Energetický regulační úřad podá trestní oznámení na strakonickou teplárnu i starostu

Energetický regulační úřad (ERÚ) podá kvůli přerušeným dodávkám tepla ve Strakonicích trestní oznámení na starostu Břetislava Hrdličku (Strakonická Veřejnost), vedení teplárny i advokáta této firmy. Teplárna se podle ERÚ chová k lidem, kteří jsou teď opakovaně bez tepla a teplé vody, bezohledně. Sdělil to mluvčí ERÚ Michal Kebort. Podle Hrdličky má teplárna sloužit lidem, nikoliv jako zdroj peněz pro soukromníka.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 18:43|

Strakonické sídliště je bez teplé vody. Kvůli sporům mezi teplárnou a dodavatelem letos už potřetí

Strakonická teplárna v úterý přerušila dodávky tepla firmě Energo, která kromě jiného zásobuje přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Energo teplárně neplatí, řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Přerušení dodávek potvrdil jednatel Energa Roman Němeček. Stejně jako jeden květnový víkend jsou obyvatelé čtrnácti bytových domů bez teplé vody. Poprvé se to stalo v lednu.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:30|