TÉMA

Michail Saakašvili

Saakašviliho stav vzbuzuje obavy, odsouzený gruzínský exprezident mluví o otravě

Značné obavy vzbudil zdravotní stav bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Pětapadesátiletý politik měl v pondělí soudní stání, k němuž se připojil přes video z nemocnice v Tbilisi, kde si pod policejním dozorem odpykává trest vězení. K jeho okamžitému převozu ze země vyzvala Ukrajina, kde Saakašvili několik let působil.
4. 7. 2023|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Saakašvili po 50 dnech ukončil hladovku, jeho stav je kritický

Gruzínský exprezident Michail Saakašvili ukončil po padesáti dnech hladovku. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na informace osobního lékaře bývalé hlavy státu. V noci na sobotu nechaly gruzínské úřady převézt Saakašviliho z vězení do vojenské nemocnice. Kvůli hladovce zůstává podle lékaře jeho zdravotní stav i nadále kritický a bývalý prezident leží na jednotce intenzivní péče.
20. 11. 2021|

Saakašviliho převezli do vězeňské nemocnice. Gruzínský exprezident už přes měsíc drží hladovku

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který je od začátku října ve své vlasti ve vězení, kde drží protestní hladovku, byl převezen do vězeňské nemocnice. Uvedla to gruzínská vězeňská služba. Na podporu exprezidenta a za jeho převezení do civilní nemocnice demonstrovalo už o víkendu před věznicí několik tisíc lidí. V pondělí večer se Saakašviliho příznivci sešli v centru Tbilisi, podle agentury AFP jich bylo na čtyřicet tisíc.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 21:57|

Saakašvili je výjimečný vězeň, milost ale nedostane, zdůraznila gruzínská prezidentka

Vězněný gruzínský exprezident Michail Saakašvili nemůže dostat milost. Ve středu to podle agentury Interfax řekla současná gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová. Zdraví Saakašviliho, který ve vězení drží hladovku, se podle ní nemůže stát příčinou pro politický chaos.
4. 11. 2021|

Válka v Osetii odhalila sílu nacionalismu na troskách SSSR. V zamrzlé podobě trvá dodnes

Před třiceti lety vpochodovali gruzínští vojáci do Cchinvali, aby porazili osetinské separatisty. Konflikt trvá dodnes, byť už bez bojů. Gruzie kvůli němu nemá pod kontrolou část území, které drtivá většina světa včetně Česka považuje za její. Osetinci se kvůli němu musí v každodenním životě potýkat s hromadou potíží pramenících ze statusu oblasti. A Rusko má díky němu nástroj, jímž může blokovat zásadní geopolitická rozhodnutí sousední země.
5. 1. 2021|

Gruzínský exprezident se může stát ukrajinským vicepremiérem

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili přijímá nabídku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a je připraven stát se místopředsedou ukrajinské vlády pro reformy. Uvedl to ve středu list Ukrajinska pravda na svém webu s odvoláním na Saakašviliho vyjádření.
22. 4. 2020|

Soud zamítl Saakašviliho odvolání ohledně azylu, politikovi hrozí vyhoštění z Ukrajiny

Bývalý gruzínský prezident a nyní opoziční ukrajinský politik Michail Saakašvili nemá podle ukrajinského odvolacího soudu nárok na azyl. Soud v Kyjevě tak potvrdil rozhodnutí ukrajinských úřadů a prvoinstančního soudu. Tím podle Saakašviliho právníků otevřel úřadům cestu k případné deportaci ze země.
5. 2. 2018|