TÉMA

Mahenovo divadlo

Centrální lustr v Mahenově divadle byl svěšen a prochází rekonstrukcí

V Mahenově divadle v Brně je centrální lustr kvůli údržbě svěšen každých pět let. Součástí údržby byla výměna všech 210 žárovek a čištění vodní parou. Nyní čeká divadelní zářící klenot rekonstrukce, díky které budou staré žárovky nahrazeny úspornými LED svítidly. K výměně inspirovala Národní divadlo Brno energetická krize a hledání úspor. Prostředky na výměnu žárovek divadlo získalo z projektu Buď Edison, kde dárci přispěli 326 tisíc korun. Lustr váží 750 kilogramů a v průměru má tři metry, na výšku čtyři. Svítidlo se vrátí na své původní místo v pětadvacetimetrové výšce na konci srpna. Zbytek peněz pokryje část oprav čtyř menších lustrů nad schodištěm ve foyer nebo v Křišťálovém sálu.
11. 7. 2023|

Lidé se na světový den hlásí do registrů dárců kostní dřeně, památky se nasvítily na červeno

Česko se v sobotu zapojilo do Světového dne dárců kostní dřeně. Na několika místech se mohli na náborech registrovat noví dárci, kterých loni kvůli pandemii nemoci covid-19 ubylo. Oceněni byli lidé, kteří už kostní dřeň darovali. Večer se pak u příležitosti světového dne červeně rozsvítila řada významných budov a památek.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 19:58|

Bavič a silák Franta Kocourek má v Brně nový památník

Ve středu to bylo třicet let, co zemřel silák, bavič, herec, propagátor brněnského hantecu a rodák z Řečkovic Franta Kocourek. Jeho přátelé mu v pátek odpoledne odhalili památník. Jednu pamětní desku už přitom v Brně má.
9. 7. 2021|

Marie Durnová je v Brně sama na Stěhování duší

Naděje a sny jedné osamělé ženy zaplnily komorní jeviště Mahenova divadla. Brněnská scéna se rozhodla uvést lyrické monodrama Stěhování duší, které napsal Josef Topol. Hlavní a jediné role se zhostila Marie Durnová.
19. 9. 2020|

Za vášeň. Markýz de Sade bojuje s perem v ruce v Mahenově divadle

Divadelní hra, kterou zfilmovali i v Hollywoodu, bude mít českou premiéru. Pera Markýze de Sade jsou druhou činohrou letošní sezony brněnského Národního divadla. Soubor hru o svůdníkovi a mysliteli, který se do poslední chvíle odmítal vzdát psaní, poprvé představí v pátek 11. října.
10. 10. 2019|

Díky Edisonovi se dětem v Brně rozsvítí

Spoustu věcí bereme jako samozřejmost, jenže kdysi je někdo musel nejprve vymyslet. Právě kouzlem objevování seznamuje nové interaktivní představení brněnského Mahenova divadla děti s vynálezy Thomase Alvy Edisona. Mimochodem právě díky němu byla tato budova první elektricky osvětlenou scénou v Evropě.
24. 6. 2019|

Věrnost budou pokoušet herci Mahenova divadla. V Brně uvedou operu Cosi fan tutte

Vztahy mezi muži a ženami jsou věčně živým tématem, ať už v 18. století nebo v současnosti. I proto vsadilo Národní divadlo Brno na operu Wolfganga Amadea Mozarta. V jeho repertoáru se objeví jeho Cosi fan tutte, v překladu Takové jsou všechny aneb Škola milenců.
17. 5. 2018|

Herci Mahenovy činohry zkoušejí v cirkusovém šapitó Rozmarné léto

Uprostřed brněnského parku Lužánky vyrostlo šapitó pro víc než šest set lidí, ve kterém připravuje soubor Mahenovy činohry Vančurovo Rozmarné léto. V neobvyklém prostředí budou herci hrát kvůli opravám Janáčkova divadla. Opera a balet  ze stejného důvodu přesunula část představení na brněnské výstaviště.
2. 2. 2018|