TÉMA

ČSA

ČSA slaví sto let. Patří k nejstarším fungujícím aerolinkám světa

Letecká společnost České aerolinie (ČSA) patří k pětici nejstarších fungujících aerolinek světa. Vznikla přesně před sto lety, 6. října 1923, jako Československé státní aerolinie, první let se konal 29. října téhož roku na trase Praha–Bratislava. V současnosti se společnosti příliš nedaří, ČSA se ocitly v březnu roku 2021 kvůli vysokým dluhům v úpadku, následně soud povolil jejich reorganizaci, která skončila loni v létě.
6. 10. 2023|

Letiště Praha po dvou ztrátových letech loni vykázalo zisk

Společnost Letiště Praha vykázala za loňský rok čistý zisk 283 milionů korun, v roce 2021 přitom firma skončila téměř v miliardové ztrátě kvůli pandemii covidu-19. Oproti roku 2019 je však loňský výsledek stále nižší o zhruba 2,7 miliardy. Hrubý provozní zisk (EBITDA) mělo letiště loni 2,2 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než o rok dříve. Do zisku se po dvou „hubených“ letech vrátilo i Řízení letového provozu.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 11:25|

30 let zpět: Nový Boeing 737 pro Československé aerolinie

Před třiceti lety bylo na ruzyňském letišti v Praze slavnostně pokřtěno první z pěti nových letadel Boeing 737, které dostalo název Plzeň. V rámci prováděných změn přistoupily Československé aerolinie i k novým symbolům. Značku OK nahradil červenomodrý symbol a nově i stylizovaný nápis ČSA. V řešení byl v té době také privatizační projekt se spoluúčastí Air France.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 6. 2022|

Věřitelé ČSA souhlasí s reorganizačním plánem

Věřitelé ČSA přijali reorganizační plán. Musí jej ještě schválit soud, ale po souhlasu věřitelů by to měla být formalita. Aerolinky by tedy měly dál fungovat, a to pod novým investorem. Tím je Prague City Air – společnost, kterou založili někteří čeští spolumajitelé Smartwings. ČSA na sebe loni podaly návrh na insolvenci, který soud schválil. Následně povolil i reorganizaci.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 14:28|

ČSA byly loni v zisku, pomohl prodej povolenek

České aerolinie měly v roce 2021 zisk před zdaněním 55,6 milionu korun, upozornil web Zdopravy.cz. Společnost je v insolvenci, věřitelé přihlásili mnohamiliardové pohledávky, jejich výbor bude před koncem března hlasovat o reorganizaci. Loňský zisk byl dílem prodeje emisních povolenek. Náklady byly vyšší než tržby z prodeje letenek.
19. 3. 2022|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Nord Stream 2 je geopolitická zbraň, řekl Zelenskyj německému kancléři. Na středu vyhlásil den jednoty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem obhajoval budoucnost Ukrajiny v NATO, Scholz ale zdůraznil, že přijetí země do Aliance není na stole. Oba státníci také potvrdili odlišné postoje k plynovodu Nord Stream 2. Na středu 16. února Zelenskyj vyhlásil den jednoty. Právě v tento den by podle zdrojů serveru Politico mohla začít ruská invaze na Ukrajinu. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov navrhl prezidentovi Vladimiru Putinovi pokračovat v jednáních se Západem, což Putin podpořil. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu zároveň ohlásil, že část vojenských cvičení, do nichž se zapojila vojska všech vojenských okruhů, skončila.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 21:53|

30 let zpět: Policie dopadla „sušického Fantomase“

Více než rok unikal spravedlnosti záhadný zloděj, který za toto období stihl v Sušici a okolí vyloupit na stovku místních obchodů a úřadů. Jaké překvapení čekalo na policii, když pachatele konečně dostihla, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 12. 2021|

Pražské letiště ožívá. Cestovky i aerolinky věří v úspěšnou sezonu

Pražské Letiště Václava Havla ožívá. Aktuálně se odtud létá do zhruba devadesáti destinací. V červenci pak mají přibýt jak spoje, tak i cestující. V květnu jich letištěm prošlo podle prvních odhadů zhruba 130 tisíc – oproti květnu roku 2019 asi desetina. Podnikatelé očekávají, že v létě bude zájem o lety vysoký, kapacity mají poptávku převýšit opět na podzim.
16. 6. 2021|

Soud uznal pohledávky vůči ČSA za 821 milionů, věřitelé souhlasili s reorganizací firmy

Pražský městský soud uznal pohledávky vůči Českým aeroliniím za 821 milionů korun. Z toho přes 728 milionů jsou nezajištěné pohledávky. Insolvenčním správcem se stala společnost Inskol. Později soud přezkoumá ještě další pohledávky, které se teprve přihlašují. Uznaní věřitelé ČSA na neveřejné schůzce souhlasili s reorganizací společnosti. Měla by vést k záchraně aerolinek, její bližší plán ČSA zveřejní v dalších dnech.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:46|

Běloruské aerolinky nesmí do EU a naopak, schválili velvyslanci

Velvyslanci členských zemí Evropské unie schválili zákaz vstupu běloruských aerolinií do unijního vzdušného prostoru a jejich přistávání na letištích v EU. Unijní přepravci zároveň nebudou smět využívat vzdušný prostor Běloruska. Informovala o tom s odvoláním na tři diplomatické zdroje agentura Reuters.
4. 6. 2021|

Smartwings podaly u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci ČSA

Letecká společnost Smartwings podala u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci své dceřiné firmy ČSA. Smartwings, které v rámci insolvence vystupují jako jeden z velkých věřitelů, tím chtějí předejít situaci, při které by ČSA přišly o právo vytvořit vlastní restrukturalizační plán. ČSA jsou v úpadku od března. O osudu firmy rozhodne červnová schůze věřitelů.
28. 5. 2021|

30 let zpět: Odvolání náčelníka generálního štábu Československé armády

Prezident republiky Václav Havel odvolal z funkce náčelníka generálního štábu Československé armády generála Antona Slimáka. Jeho nástupcem se stal generálmajor Karel Pézl. Důvodem změny ve funkci byl nový pohled na věc, nikoli nedůvěra vůči generálu Slimákovi. Změny ve funkcích se tak od této chvíle měly stát obvyklým jevem s důrazem na politickou složku výběru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 4. 2021|

Smartwings získaly úvěr za dvě miliardy korun

Letecká společnost Smartwings získala úvěr za dvě miliardy korun, 80 procent z něj bude garantovat státní záruka. Úvěr poskytnou čtyři tuzemské banky. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze zajistí čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace. Uvedla to v pátek společnost Smartwings. Celkové financování by tak mělo převýšit závazky společnosti, které jsou kolem 6,6 miliardy korun.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 15:25|

Soud vyhlásil úpadek ČSA, firma dluží přes 1,8 miliardy korun

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal letecký dopravce. Insolvenčním správcem jmenoval soud karvinskou společnost Inskol. O budoucnosti firmy by měla rozhodnout červnová schůzka věřitelů. Vyplývá to z usnesení soudu, na rozhodnutí upozornil server zdopravy.cz. Letecká společnost má dluhy kolem 1,8 miliardy korun. Provoz zatím dál pokračuje.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 15:55|

Cestující z Británie musí mít test na covid. ČSA uskutečnily speciální let z Londýna do Prahy

Od středečního poledne se je možné vrátit letecky z Británie do České republiky. Cestující musí před nástupem do letadla předložit negativní antigenní nebo PCR test provedený v Británii. Po příletu dál platí domácí karanténa, druhý test mohou lidé absolvovat nejdříve po pěti dnech. ČSA vypravily pro uvázlé Čechy ve středu speciální let, který v Praze přistál ve středu před 23:00. Ministerstvo dopravy také udělí výjimky uvázlým řidičům kamionů, aby se mohli vrátit co nejrychleji.
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 22:55|

Smartwings získaly část záloh za nedodaného MAXe, náhradu škod za odstavení těchto letadel vymáhá dál

Letecká společnost Smartwings získala zpět část záloh ve výši téměř deset milionů dolarů (asi 224,6 milionu korun) od firmy Boeing za nedodané letadlo 737 MAX. Vedle toho společnost nadále po americkém výrobci vymáhá náhradu škod za nucené odstavení těchto problémových letadel, upozornil server Zdopravy.cz. Smartwings získaly prodloužením moratoria na splácení dluhů do konce února další čas na řešení finančních problémů. Původně mělo moratorium vypršet v závěru listopadu.
13. 11. 2020|

ČSA přestanou dočasně létat do Košic a Amsterdamu. Některé chystané linky navíc neobnoví

České aerolinie (ČSA) přeruší kvůli současné epidemické situaci letecké linky do Košic a Amsterdamu, zatím dočasně. V říjnu dopravce neobnoví ani lety do Bruselu či Varšavy a sníží počet spojů do Kodaně. Kvůli restrikcím společnost znovu eviduje velký propad poptávky cestujících. Informovala o tom mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Už dříve ČSA přerušily další čtyři linky.
24. 9. 2020|

Smartwings a ČSA žádají odložení splatnosti dluhů. Chtějí čas pro dlouhodobé řešení finančních potíží

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly ve středu u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako lex covid. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 22:38|

Skupina Smartwings propustí až šest set zaměstnanců, kvůli krizi má finanční problémy

Letecká skupina Smartwings, do níž patří i ČSA, propustí až šest set zaměstnanců. Bude se to týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. Důvodem jsou finanční problémy po koronavirové krizi, propouštět bude ve vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem dvou a půl tisíce lidí.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 17:23|

Snížením DPH u potravin by vydělaly řetězce, tvrdí Schillerová. Nechce ani záruky pro Smartwings

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) neuvažuje o snížení DPH na potraviny, řekla to v Otázkách Václava Moravce. Vládě to navrhuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle Schillerové by to nevedlo ke snížení cen potravin v obchodech, ale desítky miliard korun by si prý nechaly obchodní řetězce na maržích. Ministryně také odmítla poskytnutí státní záruky letecké společnosti Smartwings, do které patří i ČSA.
28. 6. 2020Aktualizováno28. 6. 2020, 15:38|

Stát by měl pomoci Smartwings, míní sněmovní výbor. Firma potřebuje 1,6 miliardy korun, tvrdí ředitel

Ministerstvo dopravy by mělo podle sněmovního hospodářského výboru připravit podporu společností podnikajících v hromadné dopravě. Členové výboru se na tom usnesli po debatě o případné státní pomoci letecké společnosti Smartwings. K takovému postupu se přiklání ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Výbor si od něho vyžádal také rozbor situace v letecké dopravě v souvislosti s epidemií nového koronaviru.
24. 6. 2020|

Majitelé Smartwings by měli dát dvě třetiny potřebné částky, za zbytek pomoci se pak zaručí stát, řekl Havlíček

Akcionáři letecké skupiny Smartwings by měli poskytnout zhruba dvě třetiny potřebné částky na záchranu společnosti. Nyní se pohybuje okolo dvou miliard korun. Zbylou třetinu by pak měl zajistit stát formou garance za komerční úvěr. Po čtvrtečním jednání sněmovního podvýboru pro letectví to řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).
18. 6. 2020|

Schillerová si myslí, že by stát měl koupit ČSA. Považuje je za strategický podnik

České aerolinie (ČSA) by měl podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) koupit stát. Jeho vstup do klíčových podniků, které se kvůli pandemii můžou dostat do potíží, už dříve připustili premiér Andrej Babiš (ANO) i šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Právě jeho úřad má teď vypracovat seznam strategických firem.
14. 4. 2020|