TÉMA

Sedlčany

Obce v okolí orlické přehrady legalizují kempy, mění kvůli tomu územní plány

Kolem orlické přehrady obce začaly legalizovat kempy. Vznikaly v šedesátých letech minulého století. V posledních letech je ale mnohé obce zčásti nevedou jako plochy k rekreaci. Teď kvůli tomu musejí měnit územní plány.
18. 2. 2023|

Vybíjejí 15 procent všech českých slepic. Ptačí chřipka se rozšířila do celého tachovského chovu

O více nosnic, než bylo dosud nutno zlikvidovat za celý rok, přijde kvůli ptačí chřipce jediný velkochov. V Brodě nad Tichou na Tachovsku utratili zatím hasiči první část 750tisícového chovu, pokračovat budou ještě deset dní. Ptačí chřipka se šíří málo vídaným způsobem po celé Evropě. V Česku se vyskytla ještě v jednom velkochovu, kde hasiči ve středu utratili 12 tisíc kuřat, a v několika domácích chovech. Mimo jiné to znamená, že významně poklesne produkce vajec. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá řekla, že slepice v areálu České drůbeže v Brodě nad Tichou představují 15 procent všech slepic v Česku. Připustila, že utracení takto velkého množství nosnic může vést ke zdražení vajec v obchodech.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:12|

Ve velkochovu v Sedlčanech se objevila ptačí chřipka. Další ohniska jsou na Děčínsku, Jičínsku a v Ostravě

Veterináři objevili další ohniska ptačí chřipky. Ve velkochovu drůbeže v Sedlčanech nařídili utracení dvanácti tisíc kuřat a tisícovky krůt. Nákaza se potvrdila poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Infekce se nově objevila také v malochovech ve Velké Bukovině na Děčínsku a v Kozojedech na Jičínsku. Největší ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo před koncem loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se postupně likviduje 220 tisíc nosnic.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 19:50|

Před 80 lety proměnili němečtí okupanti Sedlčansko na vojenské cvičiště. Čechy vyhnali

Před 80 lety přišly o své domovy tisíce lidí z obcí v okolí Neveklova, Sedlčan a Benešova. K 15. září 1942 totiž museli obyvatelé opustit tento kraj, protože si ho němečtí okupanti vybrali pro cvičiště jednotek SS. Obyvatele středočeských obcí o tom informovali vyhláškou 14. března 1942 s tím, že mohou ještě sklidit úrodu.
14. 3. 2022|

Ministerstvo zdravotnictví má v pondělí vybrat antigenní testy určené pro školáky, řekl Plaga

Ministerstvo zdravotnictví by mělo už během pondělí vybrat antigenní testy na koronavirus určené pro školáky, kteří se mají 1. března začít postupně vracet do lavic. Stát poté ve zrychleném řízení nakoupí potřebný počet testovacích sad. „Mělo by to být stíhatelné do 1. března,“ řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO) na brífinku věnovaném zahájení testování studentů v Olomouci. V pondělí se začalo se zkušebním testováním žáků také v Sedlčanech.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 15:54|

Mezi stavbami roku 2020 je otočený most, dispečink ve vodojemu i dům inspirovaný bižuterií

Titulem Stavba roku 2020, oceňujícím počiny v oblasti architektury a stavitelství, se může v Česku pyšnit osm projektů. I v osmadvacátém ročníku bylo navíc uděleno ocenění zahraniční stavbě. Přehled vítězných projektů ukazuje fotogalerie.
16. 10. 2020|

Část pomůcek dorazila do skladů hmotných rezerv, soutěže na rychlotesty a respirátory stále běží

Ochranné pomůcky, které vláda nařídila obstarat pro případnou novou vlnu nemoci, začínají plnit sklady Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Úřad uzavřel smlouvy zatím na osm z jedenácti požadovaných typů zdravotnického materiálu. Dostal filtry do polomasek, zhruba dvacet procent setů pro stěry, část návleků a rukavic.
1. 9. 2020|

Nemoc COVID-19 má v Česku 522 lidí. Nově bude povinné zakrýt si všude venku obličej

V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 522 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od rána přibylo 58 případů. Vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci COVID-19 zakáže od čtvrtka vycházet ven bez roušky či jiného zakrytí tváře, v celé zemi začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Zavádějí se i speciální otvírací hodiny v obchodech pro seniory. Počínaje čtvrtkem nesmí do těchto prodejen mezi 10. a 12. hodinou nikdo jiný než lidé nad 65 let.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 23:14|

V Sedlčanech stále hoří skládka elektroodpadu, byla plná plastu z počítačů

Skládka elektroodpadu v Sedlčanech na Příbramsku stále hoří. Požár způsobil škodu dva miliony korun, příčinou je zřejmě samovznícení elektroniky. Hořet začalo v sobotu po poledni,  večer hasiči zredukovali množství jednotek, ráno ale znovu další povolali.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 16:41|

V Sedlčanech hoří skládka elektroodpadu. Hasiči budou zasahovat až do neděle

V Sedlčanech na Příbramsku hoří skládka elektroodpadu. Požár vypukl kolem 13:00. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. Hasit se bude až do neděle, nikdo se nezranil, sdělil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.
14. 12. 2019|

Na budování cyklostezek dá letos státní fond rekordní částku. Nová trasa spojí i Sedlčany a Prčici

Obce a města mají stále větší zájem o budování nových cyklostezek. Státní fond dopravní infrastruktury na ně letos přispěje rekordní částkou přes 351 milionů korun, i když původně počítal jen s 200 miliony. I tak se ale na téměř dvě třetiny přihlášených projektů nedostalo.
12. 5. 2019|

Hermelín opouští Sedlčany. Tradice končí, sýrárna stěhuje celou produkci na Vysočinu

V Sedlčanech na Příbramsku skončí po zhruba sedmdesáti letech tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. V sedlčanském závodě pracuje téměř tři sta lidí.
1. 2. 2018|