TÉMA

Ceny Thálie

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Thálie ocení za celoživotní mistrovství Danielu Kolářovou či Stanislava Šárského

Ceny Thálie zveřejnily nominace za nejlepší divadelní výkony uplynulé sezony. Zároveň prozradily jména letošních laureátů za celoživotní mistrovství. Ceny se budou předávat 30. září, kdy také budou oznámeni vítězové jednotlivých kategorií.
7. 9. 2023|

Zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka. Držitel Thálie se proslavil imitováním slepice

Ve věku 86 let zemřel tanečník, mim a choreograf Jaroslav Čejka. Jeho profesní vrchol je spojen s Národním divadlem v Praze. Byl držitelem Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. Široká veřejnost si ho spojovala především s jeho komickou scénkou o slepici.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 13:28|

Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.
8. 10. 2022|

Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.
8. 9. 2022|

Zemřel Jiří Srnec, svět okouzlil černým divadlem

Ve věku 90 let zemřel v neděli Jiří Srnec. Tento herec, režisér, autor, skladatel, výtvarník i divadelní manažer je spojen především s černým divadlem. Československé diváky, ale i publikum ve světě okouzlil tímto neotřelým principem v šedesátých letech.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 14:33|

Na jevišti ráda zlobím, přiznává Jitka Molavcová

Propojení hudby, humoru a poezie, to je moje cesta, shrnuje Jitka Molavcová v rozhovoru pro ČT24. Její cesta ji přivedla až k ceně Thálie, v sobotu si převzala ocenění za celoživotní mistrovství v muzikálovém oboru. Herečka, zpěvačka a multiinstrumentalistka Jitka Molavcová se zapsala zejména jako hospodyně Žofie Melicharová v komickém duu s Jiřím Suchým, její záběr je ale mnohem širší.
12. 10. 2021|

Ceny Thálie mimořádně získala hned šestice činoherců. Ocenění zamířilo i do Semaforu

V historické budově Národního divadla se v sobotu večer předávaly Ceny Thálie. Loni se kvůli pandemii koronaviru ceremoniál konal jen online, pandemie ale ovlivnila i letošní ročník. Porotci nemohli hodnotit jevištní výkony v uplynulé sezoně, protože divadla byla zavřená téměř celý rok. Pořádající Herecká asociace se proto rozhodla udělit více cen za celoživotní mistrovství.
9. 10. 2021|

Jak se vyrábějí Thálie: K vítězům se dostanou jen některé a můžou mít i barvu uranu

V umělecké sklárně Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku začali skláři vyrábět ceny Thálie pro hereckou asociaci. Stávající podobu ocenění, které lze použít i jako vázy, navrhl skoro před dvaceti lety designér Bořek Šípek. Nové ale může mít barvy.
9. 9. 2021|

Zemřela herečka Helena Kružíková. V brněnském Národním divadle ztvárnila více než stovku postav

Zemřela herečka Helena Kružíková, bylo jí 92 let. Většinu kariéry strávila v činohře dnešního Národního divadla Brno, kde ztvárnila více než stovku postav. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. O úmrtí Kružíkové informovalo Národní divadlo Brno, podle rodiny zemřela herečka ve středu.
4. 3. 2021|

Divadlo Petra Bezruče se poprvé otevřelo před 75 lety. Výročí ale neslaví, chybí mu diváci

Divadlo Petra Bezruče v Ostravě si připomíná 75 let od svého vzniku. Oslavy letošního výročí spojeného s datem 1. prosince 1945 ale kvůli pandemii a souvisejícím opatřením nebudou. Soubor nehraje pro diváky v sále a neustále vyhlíží termín ukončení restrikcí. Ve své historii divadlo uvedlo 670 premiér, letošní sezona spojená s jubileem jich do celkového součtu přidala ale jen málo.
1. 12. 2020|

Thálie za výkony v činohře získali Groszmannová a Štěpán, v muzikálu zaujali Stárková a Režný

Ceny Thálie za mimořádné výkony v činohře dnes získali Tereza Groszmannová a Petr Štěpán. Groszmannovou ocenili za titulní roli Mirandolíny v inscenaci Národního divadla Brno. Štěpán si odnesl skleněnou plastiku se stylizovanou hereckou maskou za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno. Pro Štěpána, který už je držitelem muzikálové Thálie za rok 2007, to je druhé ocenění.
14. 11. 2020Aktualizováno14. 11. 2020, 23:34|

Thálie vybírá z více než třicítky nominací, cenu už mají jistou Josef Abrhám či Aneta Voleská

Ceny Thálie zveřejnily jména herců a hereček, tanečníků a tanečnic či pěvců a pěvkyň, kteří mohou letos získat ocenění za mimořádný jevištní výkon. Nominace byly oznámeny on-line, pouze přes internet se odehraje 14. listopadu i vyhlášení vítězů na scéně Národního divadla. Ocenění už nebude překvapením pro držitele ceny za celoživotní mistrovství, Thálie totiž nové laureáty představily zároveň s odtajněním nominací v jednotlivých kategoriích.
2. 11. 2020|

Z cen Thálie se mohou těšit Trmíková, Dyk či Nanu. Nové ocenění si odnáší Zdeněk Svěrák

Výroční Ceny Thálie pošestadvacáté vybraly herce, pěvce, muzikálové či operetní zpěváky i tanečníky a poprvé také loutkové a alternativní umělce, kteří zaujali mimořádnými jevištními výkony.  K novinkám 26. ročníku patřilo i udělení nového ocenění za mimořádný přínos divadlu. Obdržel ho Zdeněk Svěrák, jeden z divadelních šiřitelů odkazu Járy Cimrmana.
5. 10. 2019Aktualizováno5. 10. 2019, 22:28|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|

Ceny Thálie mají rády nadčasový balet a osudové ženy z Ostravy

Múzy Thálie stále nejsou bez práce. Popětadvacáté ocenily nejlepší umělce a umělkyně, kteří v předchozím roce zaujali mimořádnými jevištními výkony. S výjimkou baletu, v němž byli oceněni kolegové z Národního divadla Nikola Márová a Ondřej Vinklát za Svěcení jara (Timeless), si všichni laureáti došli pro svou první Thálii. Vedle zlaté kapličky se ze dvou skleněných plastik může radovat i Národní divadlo moravskoslezské – díky muzikálu Rebecca a opeře Otello.
24. 3. 2018Aktualizováno24. 3. 2018, 22:56|

Od jeptišky po amazonky. Prohlédněte si nominace na Ceny Thálie

Múza Thálie popětadvacáté prostřednictvím Herecké asociace rozhoduje o nejlepších jevištních výkonech uplynulého roku. Kompletní přehled nominací si můžete prolistovat ve fotogalerii. Ceny Thálie se pak budou předávat 24. března v Národním divadle v přenosu České televize.
31. 1. 2018|