TÉMA

Petra Soukupová

Doporučujeme

„Sem out of ofic, takže se stim smiř.“ Automatickou odpověď si lze přidat od Hůlové, Rudiše i Oprásků sčeskí historje

Jak nápaditě říct „nejsem na příjmu“? Lidem, kteří si do e-mailu před svou dovolenou nechtějí nastavovat jen neosobně strohý text, poslouží jako inspirace třicet automatických odpovědí, které připravili čeští literáti a ilustrátoři. Zájemcům jsou volně k dispozici nápady od Petry Hůlové, Petry Soukupové, Davida Zábranského, Jaromíra 99 či autora komiksů Opráski sčeskí historje.
3. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 08:09|

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.
7. 6. 2022|

Proč mají Poláci rádi české knihy? Kvůli ateismu i černému humoru, říká Mariusz Szczygiel

Češi jsou jazykoví vlastenci, všechno počeští, myslí si polský spisovatel a nakladatel Mariusz Szczygiel. Příklad? Neříkají CD, ale cédéčko, název Hollywood vyslovují podle nálady a vůbec – cizí slova rádi upravují. Szczygiel byl ambasadorem české literatury na veletrhu ve Varšavě. Rozdíl mezi polskou a českou literaturou vidí i v přístupu. Poláci podle něj píší o lidech, kteří reprezentují ideje. Čeští spisovatelé často popisují obyčejný život.
13. 9. 2021|

Nemyslím si, že dnes jsou lidé více odcizení, než bývali, říká spisovatelka Petra Soukupová

Spisovatelka Petra Soukupová vydává novou knihu Věci, na které nastal čas. Román o úskalích a nástrahách rutiny v rodinných vztazích je komponovaný jako soubor kratších povídek, které se skládají v delší příběh. V jeho centru stojí rozpadající se vztah.
30. 11. 2020|

Nadějné knižní vyhlídky: Nastal čas na věci Petry Soukupové

Život nelze naplánovat ani se na něj nedá dopředu připravit, upozorňuje anotace k nové knize Petry Soukupové. Spisovatelka, která dovede vystihnout drama v banalitách, tentokrát čtenářům předkládá Věci, na které nastal čas. Nakladatelství Host by je mělo vydat 25. listopadu, nahlédnout do nich lze v následující ukázce.
20. 11. 2020|

Petra Soukupová založila Klub divných dětí. Rodičům vstup přikázán

Mila, Petr, Katka a Franta nepatří zrovna ke hvězdám kolektivu, jsou ale hrdiny nové knihy Petry Soukupové. Svým Klubem divných dětí by chtěla zvednout sebevědomí dětským outsiderským čtenářům a rodičům pomoci, aby lépe porozuměli světu svých potomků.
9. 12. 2019Aktualizováno9. 12. 2019, 16:44|
Události komentáře

Ve čtrnácti založila symfonický orchestr. Nastartoval plno dobrého, říká Petra Soukupová

Založit symfonický orchestr na malém městě, jakým je Police nad Metují, vypadalo zpočátku jako naprosto šílený nápad. Za devět let fungování ale Police Symphony Orchestra hraním získal téměř milion korun na dobročinné účely a koncertoval s Martou Kubišovou nebo Petrem Jandou. Nemáme nálepku profesionální, ale prostě nás baví hrát, říká v rozhovoru pro Události, komentáře Petra Soukupová, která orchestr založila ve čtrnácti letech. Za své aktivity získala ocenění Mladý srdcař roku 2018 Nadace Via Bona.
4. 1. 2019|

Film podle Petry Soukupové: I věci na krátko změní život na dlouho

Spisovatelka Petra Soukupová umí rodinné vztahy popsat způsobem, který z obyčejného, každodenního života vytváří existenciální dramatický příběh. Takovým je i povídka Na krátko z povídkového souboru Zmizet, jež se stala předlohou pro první celovečerní snímek podle knihy Petry Soukupové. Scénář ke snímku Na krátko napsala sama autorka, režie se ujal Jakub Šmíd.
17. 5. 2018|

Nominace Magnesia Litera: Od alchymie po mileniály, z pyramid do paneláků, ke dnu i na věčnost

Próza, poezie, publicistika, literatura faktu, knihy pro děti a mládež… Magnesia Litera po roce opět oceňuje nejlepší autory a knihy uplynulého roku. Do nominací se propsal například popis „české cesty“ od novináře Erika Taberyho, zevrubná publikace o panelových domech či rovnou dvě knihy Petry Soukupové. Výroční knižní ceny budou uděleny 4. dubna v přímém přenosu ČT art, hlasovat mohou i čtenáři. Jednotlivé nominace Česká televize opět představí podrobněji i v samostatných medailoncích.
6. 3. 2018|

Recenze: Rodinné etudy Petry Soukupové jsou nejlepší pro všechny

Ztrátě se nevyhne téměř žádný z hrdinů příběhů Petry Soukupové, současná česká spisovatelka ovšem ani v sedmé knize neztrácí nic ze svého nemilosrdně analytického stylu. V románu Nejlepší pro všechny opět z banalit vrství nebanální výpověď. Doplněnou literárním bonusem – s knihou pro dospělé je propojena i samostatná kniha pro děti, podobně jako jsou propojeny životy rodičů a dětí. Navzájem o sobě nevědí všechno.
29. 1. 2018|