TÉMA

Letiště Leoše Janáčka Ostrava

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Českobudějovické letiště zahajuje mezinárodní provoz. Menší aeroporty však bývají často ztrátové

Česko má už šesté letiště pro mezinárodní spoje, na kterém mohou přistávat velká letadla. Po Praze, Brnu, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích zahájilo provoz i letiště v Českých Budějovicích. Kraj i město do něj investovaly dvě miliardy korun. První let společnosti Smartwings odletěl do turecké Antalye. Od příštího týdne pak budou z Budějovic létat charterové lety do Řecka. Úkolem pro management teď bude zajistit vytížení letiště i pro zbytek roku, ostatní menší letiště v Česku jsou totiž dlouhodobě ztrátová.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 22:51|

Česká pošta postaví třídicí centrum v Mošnově. Propojí leteckou, železniční i silniční přepravu

Česká pošta mění logistiku balíků pro celou Evropu. V Mošnově na Novojičínsku vybuduje třídicí centrum, do nějž se přestěhují pobočky pošty z Olomouce a Ostravy, které jsou už kapacitně na hraně. Nové logistické centrum začne fungovat už letos v září a propojí leteckou, železniční i silniční přepravu.
24. 4. 2022|

Navádění pilotů přistávajících v Ostravě se přesune do Prahy. Nová řídicí věž přitom neslouží ani čtyři roky

Řízení letového provozu chce část svých služeb přesunout z ostravského letiště do Prahy. K podobnému kroku firma přistoupila už dříve v případě Brna nebo Karlových Varů. Moravskoslezskému kraji se ale plánované omezení nelíbí.
13. 2. 2020|

Ostravské letiště hostí Dny NATO. Letouny byly první den v obležení návštěvníků

Letiště v Mošnově nedaleko Ostravy hostí tento víkend největší vojensko-bezpečnostní přehlídku v Evropě – Dny NATO. Letošní ročník připomíná dvacáté výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance a také 70 let od jejího vzniku. V sobotu akci v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 125 tisíc lidí.
21. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 17:15|

Obří antonov se vznese nad Mošnov. Poveze 80 tun pražců a výhybek

Na mošnovském letišti přistálo dosud vůbec největší letadlo světa, které se vyrábí sériově. Model Antonov 124 Ruslan by měl z Mošnova odvézt na 80 tun železničního materiálu. Zakázka míří do Indonésie.
29. 1. 2018|