TÉMA

Lego

Sto tisíc dílků lega a dveře do vyhnanství. Aj Wej-wej „přemaloval" Monetovy lekníny

Londýnské Muzeum designu otevřelo výstavu čínského výtvarníka a disidenta Aj Wej-Weje. Po obsáhlejších retrospektivních výstavách v New Yorku či Vídni se londýnská expozice s názvem Making Sense (dávat smysl) zabývá především umělcovými novějšími díly, která lze označit za designová. Už poněkolikáté v nich hraje velkou roli lego.
11. 4. 2023|

Chemici vyrobili z DNA nejmenší anténu světa, měří jen pět nanometrů

Vědci z Montrealské univerzity vytvořili nanoanténu pro sledování pohybu proteinů. Zařízení, o němž tento týden informoval časopis Nature Methods, je úplně novou metodou, která může pomoci sledovat změny proteinů v průběhu času a může vědcům pomoci lépe porozumět přírodním, ale i lidmi navrženým nanotechnologiím.
12. 1. 2022|

Plasty vydrží v oceánu víc než tisíc let, ukázal výzkum kostiček dětské stavebnice

Ve světových oceánech plavou miliony malých plastových kostiček známé stavebnice LEGO – a tyto hračky, z nichž se staly škodliviny, nikam v dohledné době nezmizí. Nový výzkum, o kterém informoval zpravodajský server Science Alert, zjistil, že klasickým kostičkám LEGO může trvat 100 až 1300 let, než se v moři zcela rozloží – podle složení plastu a mořských podmínek, jimž jsou vystaveny.
1. 4. 2020|

V Česku parkuje druhý největší Millenium Falcon na světě. Autor se zapsal do knihy rekordů

Šestnáctiletý Radek Popík z Meziny na Bruntálsku vytvořil ze stavebnice Lego model lodi Millenium Falcon známé z filmové ságy Hvězdné války. Postavil ho z více než 70 tisíc dílků podle vlastního návrhu. Sériově vyráběná stavebnice lodi je velikostí sotva třetinová. Do detailu propracovaný model, na kterém Popík pracoval takřka rok, měří přes 160 centimetrů. Agentura Dobrý den ho 10. prosince zaevidovala jako nový český rekord. Cílem mladého gymnazisty je postavit Falcon pětimetrový, překonal by tak australského stavitele, jehož výtvor má asi čtyři metry.
11. 12. 2019|

Změna ve výuce finanční gramotnosti. Už nebude jen pro žáky škol, ale i pro seniory a nezaměstnané

Stát mění přístup k výuce finanční gramotnosti a nově ji zacílí i na seniory, nezaměstnané nebo lidi z vyloučených lokalit. Výuka zatím probíhá jen ve školách, ministerstvo financí chce ale tematiku dostat k širší veřejnosti. Do kurzů zapojí i policisty a sociální pracovníky. Na začátek příštího roku se navíc chystá nové testování toho, jak lidé klíčovým pojmům o financích rozumějí.
7. 12. 2019|

Virtuální kostičky dobyly svět. Fenomenální Minecraft se zrodil před 10 lety

Když v září roku 2014 zaplatila americká softwarová společnost Microsoft 53,4 miliardy korun za švédskou firmu Mojang, vypadalo to na první pohled jako vtip. Mojang měl totiž v portfoliu v podstatě jen jedinou úspěšnou hru. Ale pro Microsoft bylo důležité, jaká hra to byla – Minecraft.
17. 5. 2019|

Za jak dlouho projde trávicím traktem hlavička od Lega? Vědci to otestovali sami na sobě

Noční můra všech rodičů, ale občas realita dětských pokojů. Co se stane, když člověk spolkne hlavičku panáčka ze stavebnice Lego, si na vlastní kůži vyzkoušeli dobrovolníci z několika zdravotnických institucí. Na nevšední výzkum poukázal Journal of Paediatric and Child Health.
29. 11. 2018|

LEGO slaví. Již 60 let je barevným plastovým fenoménem

Plastové kostky značky LEGO s malými kulatými výstupky zná téměř každý. Vynález, který si před šedesáti lety nechal patentovat dánský podnikatel, za tu dobu ovládl svět. Děti si hrají se stavebnicemi od roku 1949 a nezapomenutelné jsou i pro rodiče – šlápnutí na kostičku lega se v žebříčcích bolestivosti pravidelně umisťuje na předních příčkách.
28. 1. 2018|