TÉMA

Euro

20 let v EU

Dveře EU otevřeli Češi svým „ano“. Lákal je rybář i důchodkyně

Rozsáhlá kampaň i jednorázový ústavní zákon připravily cestu pro jedinečné hlasování o začlenění Česka do Evropské unie. „Pro“ se v roce 2003 vyslovilo 77,33 procenta voličů. Zároveň se v přístupové smlouvě země zavázala přijmout euro. Po dvaceti letech v Evropské unii se ale nepřesunula ani do „čekárny“ a neexistuje jasný plán na přijetí společné měny.
včera|

Hovoří se dostatečně o výhodách a negativech přijetí eura? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Úterní Fokus Václava Moravce se věnoval společné evropské měně. Tedy tomu, v čem by pro Česko bylo výhodnější euro přijmout, a naopak v čem je pro něj lepší nadále setrvat u české měny.
19. 3. 2024|

Senát schválil zpřísněný zbraňový zákon i zakotvení termínu některých voleb

Horní komora parlamentu ve středu odpoledne velkou většinou schválila novelu zbraňového zákona, která například zavádí pro prodejce zbraní povinnost hlásit podezřelé nákupy a zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let. Senátoři odhlasovali také zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Novela desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz. Senát schválil i ústavní zakotvení termínu krajských, senátních a obecních voleb na konci prvního říjnového týdne tak, aby se neposouvaly k létu.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 21:58|

Za dvacet let v EU se český příjem dostal na dvě třetiny unijního průměru

Průměrný čistý roční příjem v Česku odpovídá zhruba dvěma třetinám evropského průměru. Češi tím ze starších unijních zemí předstihli Portugalce i Řeky. V roce 2004, kdy země do Evropské unie vstupovala, šlo o jednu třetinu průměru. Kupní síla lidí v Česku je v rámci společenství nicméně desátá nejslabší. V roce 2022 si tuzemští obyvatelé mohli pořídit zhruba o pětinu zboží méně než průměrný obyvatel Unie. Vyplývá to z údajů Eurostatu, instituce čísla za loňský rok zatím nezveřejnila.
2. 3. 2024|

Je dobře, že se o euru zase hovoří, říká ekonom Zahradník

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník byl začátkem února jmenován zmocněncem ministra Martina Dvořáka (STAN) pro přijetí eura. Po roztržce v koalici a dohodovacím řízení byla sice Zahradníkova pozice rychle zrušena, sám ekonom ale zadání pro zmocněnce považuje za objektivní a věcné. „Za politické tance, které se kolem toho vedly, opravdu nemůžu,“ vrátil se Zahradník v Interview ČT24 ke čtrnáct dní starým událostem.
21. 2. 2024|

Koaliční neshody ohledně eura trvají, opozice volá po referendu

Vláda se poprvé po dohodovacím řízení kvůli zmocněnci pro euro věnovala možnému připojení se ke společné měně. Konkrétní termín pro tento krok ani pro vstup do mechanismu směnných kurzů ERM II ale nestanovila. Na základě koaliční dohody vyzvala Národní ekonomickou i Legislativní radu, aby vyhodnotily dopady.
14. 2. 2024|

Debata o euru a maastrichtská kritéria. Co musí Česko splnit, aby mohlo uvažovat o společné měně?

Česko by mohlo letos splnit tři ze čtyř maastrichtských kritérií, která posuzují, zda by země obstála v eurozóně. V posledních letech jich Česko plnilo minimum a podmínky se často zmiňují v debatách o přijetí eura. Vysvětlujeme, v čem kritéria spočívají.
14. 2. 2024|

Růst mýtného zhruba o patnáct procent vláda podpořila

Vláda ve středu schválila zvýšení mýtného zhruba o patnáct procent od 1. března i s chybou, kterou ve výpočtu udělali úředníci ministerstva dopravy. Opravené sazby začnou platit od 25. března, lišit se budou o haléře, uvedl po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pro většinu nákladních vozidel podle něj bude mýtné i po 25. březnu stejné jako od začátku měsíce, dopad chyby na rozpočet také očekává minimální. Dopravci kvůli změnám očekávají bezprostřední zdražení dopravy.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 15:30|

Ministr Dvořák by chtěl do voleb jednat s Bruselem o podmínkách vstupu do ERM II. Rozhodla by další vláda

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) by chtěl někdy na začátku roku 2025 vyhodnotit, jak Česko plní maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny. Pokud by tomu tak bylo, navrhuje začít jednat s Evropskou komisí o tom, kdy a za jakých podmínek můžeme vstoupit do systému ERM II. Uvedl to v pořadu ČT Týden v politice.
10. 2. 2024|

Kurz koruny spadl nejníž od roku 2022. Analytici očekávají, že měna posílí až v druhé polovině roku

Na čtvrteční snížení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) ihned reagoval kurz koruny, která oslabila o 24 haléřů, na 25,21 korun za euro. Česká měna tak byla nejslabší od května 2022. K dolaru si pohoršila o 23 haléřů na 23,44 korun za dolar. V pátek ale opět posílila, k euru o tři haléře a k dolaru o devět haléřů. Právě politika centrální banky je jedním z klíčových faktorů, které mají na kurz vliv, ale působí na něj i další vlivy. Například dění na zahraničních trzích, kdy se investoři zbavují investic v rizikovějších zemích. Analytici snížení sazeb očekávali, nyní ale hovoří o tom, že trh takto razantní změnu nejspíš neočekával. Důležitá bude také lednová inflace, kterou má centrální banka oznámit příští čtvrtek.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:17|

Ambicí STAN bylo zatřást vládou, říká Lacina. Překročili jste hranice slušné spolupráce, reagoval Havel

Během koaličního dohodovacího jednání se podařilo vyjednat to, co se nepovedlo za posledních dvacet let od vstupu do Evropské unie, prohlásil místopředseda STAN Jan Lacina ohledně dohody, že si vláda vyžádá stanoviska ekonomické a legislativní rady ohledně vstupu Česka do systému ERM II. Kdyby ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nejmenoval zmocněnce pro euro, což vyvolalo v koalici spor, možná by podle Laciny k takové dohodě nedošlo. Ambicí STAN bylo „zatřást vládou“, řekl v pořadu Události, komentáře. Dle místopředsedy TOP 09 Matěje Ondřeje Havla Dvořákův krok vytvořil zbytečné napětí. Hnutí STAN v posledních týdnech překročilo hranice slušné koaliční komunikace, upozornil.
7. 2. 2024|

Ministr Dvořák nebude mít zmocněnce pro euro, oznámil Fiala. Zahradník bude jen poradcem

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebude mít zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Po úterním večerním jednání koaličních špiček to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce. Ještě odpoledne před jednáním koaličního dohodovacího řízení Dvořák uvedl, že post svého zmocněnce pro euro nemá v úmyslu rušit.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:22|

Dvořák se jmenováním zmocněnce snaží hrát vnitrokoaliční hru, řekl Skopeček. Chci plnit programové prohlášení vlády, opáčil ministr

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) považoval jmenování vlastního zmocněnce pro euro, kterým se stal ekonom Petr Zahradník, za potřebný krok. Nemyslí si, že tím udělal něco špatně, řekl v Událostech, komentářích. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) ale namítl, že to vyvolá pnutí v koalici. Podle něj Dvořákovi nejde ve skutečnosti ani o euro, ale o politickou kampaň hnutí STAN.
6. 2. 2024|

Jmenování zmocněnce pro euro bude řešit koalice, Fiala svolal dohodovací řízení

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) svolal po jmenování ekonoma Petra Zahradníka novým zmocněncem pro zavedení eura koaliční dohodovací řízení. Stalo se tak na základě žádosti jedné z koaličních stran, informovala mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Zahradník není „velkým“ koordinátorem vybraným vládou, člena Národní ekonomické rady vlády jmenoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Nad tím se pozastavila opozice, podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka Dvořák takovým krokem hrozí zesměšněním premiéra, od nějž nyní očekává rázný krok vůči ministrovi.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 19:28|

Koalici rozděluje spor o národního zmocněnce pro zavedení eura. Rozdílné názory panují i o systému ERM II

Vláda je ve sporu o národního zmocněnce pro zavedení eura. Obsazení tohoto postu požadují Starostové, Piráti, TOP 09 i lidovci. Podle nich by měl otevřeně vysvětlovat výhody i nevýhody přijetí společné evropské měny. ODS se naopak staví jednoznačně proti. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je funkce v tuto chvíli zbytečná. Starostové a Piráti zároveň chtějí přijímání eura zrychlit a prosazují, aby vláda už příští rok rozhodla o částečném navázání kurzu koruny na společnou evropskou měnu. Brzký vstup do systému takzvaných směnných kurzů ERM II ale ODS zásadně odmítá.
2. 2. 2024|

Na přijetí eura musí být širší politická shoda, proces je dlouhý, upozorňuje viceguvernérka ČNB

Pokud není datum vstupu do eurozóny, nemá smysl ani obsazovat místo národního koordinátora pro přijetí unijní měny, podotkla v Otázkách Václava Moravce viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Stanovení data navíc podle ní vyžaduje širokou politickou shodu, aby příští vláda třeba proces nezastavila. Také náměstek ministra financí Marek Mora míní, že pokud nejsme rozhodnuti o přijetí eura, nemělo by smysl mít koordinátora.
28. 1. 2024|

Závazek trvající dvacet let je třeba naplnit, říká Gregorová o euru. Rozhodnout se mají občané na základě objektivních informací, míní David

Přijetí eura je dle europoslankyně Markéty Gregorové (Piráti) politická záležitost, vůli jej jednoho dne přijmout prý vnímá u většiny politických stran. „Proč se nemůžeme začít připravovat teď?“ táže se. Závazek, který trvá dvacet let, je podle ní potřeba naplnit. O vstupu do eurozóny by dle europoslance Ivana Davida (SPD) měli rozhodnout občané v referendu na základě objektivních informací. „Lidé musí vědět, jaká to přináší rizika, výhody a nevýhody. Pak se mohou rozhodovat,“ řekl v pořadu Události, komentáře.
23. 1. 2024|

Piráti a Starostové chtějí urychlit proces přijetí eura, vyzývají ke vstupu do ERM II. Dle ODS to zatím nemá smysl

Dvě z pěti koaličních stran, Starostové a Piráti, chtějí urychlit cestu Česka k přijetí eura. Ve vládě hodlají prosadit, aby země už v příštím roce vstoupila do systému takzvaných směnných kurzů ERM II. V něm už by koruna byla zčásti navázaná na euro. A je to jakýsi předpokoj, ve kterém musí před zavedením společné evropské měny setrvat všichni zájemci nejméně dva roky. Premiér Petr Fiala (ODS) ale během konference o dvaceti letech Česka v EU řekl, že s navázáním koruny na euro do konce tohoto volebního období nepočítá.
22. 1. 2024|

Hurá akce 15 poslanců, zkritizovala Dostálová volbu poštou. ANO účelově mění svůj pohled, kontroval Kupka

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová v nedělních Otázkách Václava Moravce mimo jiné velmi silně naznačila, že za aktuální obstrukce při projednávání korespondenční volby ze zahraničí v dolní komoře si může pětikoalice sama, protože se o návrhu neporadila s opozicí a snaží se ho prosadit na sílu jako „hurá akci na bázi 15 poslanců“. To důrazně odmítl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který zároveň připomněl, že volbu poštou ze zahraničí mělo v minulosti v programu i ANO, ale „účelově mění svůj pohled“. Projednávání sporné normy má ve sněmovně pokračovat v následujících dnech, do rozpravy jsou přihlášeny desítky zákonodárců.
21. 1. 2024|

Sněmovna bude projednávat dva způsoby, jak organizovat referendum

Hnutí ANO připravilo dva návrhy, jak organizovat celostátní referendum. První přichází s možností hlasovat o důležitých otázkách v obecné rovině, druhý ošetřuje konkrétní témata, mezi nimi přijetí eura. Mimořádně se kvůli nim sejde sněmovna, ani jeden z návrhů přitom nemá šanci na úspěch. Souhlasí jen hnutí SPD, a i to v předlohách požaduje úpravy.
20. 1. 2024|

S přípravami na zavedení eura bych začal. Podívejme se na prognózy, míní Dědek

Někdejší koordinátor pro euro Oldřich Dědek si myslí, že je dobré začít s přípravami na jeho přijetí. Neohlížel by se na současnou situaci, díval by se do budoucna. Prognózy jsou od toho, aby nám řekly, jaká bude kondice České republiky za dva až tři roky, pokud by byla dobrá, potom se to sejde, řekl Dědek v Interview ČT24.
11. 1. 2024|

Česko letos splní tři ze čtyř kritérií pro přijetí eura, prohlásil Jurečka. Měli jsme ho mít už dávno, míní Jahn

Česká republika letos pravděpodobně po dlouhé době splní první tři ze čtyř takzvaných maastrichtských kritérií pro zavedení eura, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Proti tomu se však vymezil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle Jurečky rozhodnutí o případném přijetí evropské měny musí předcházet dlouhá odborná diskuse, přičemž v současnosti není na vstup do eurozóny ve vládní koalici shoda. Připustil ale, že by koalice letos mohla jednat o ustavení vládního koordinátora pro přijetí eura. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy a člena představenstva Škoda Auto Martina Jahna Česko mohlo vstoupit do eurozóny už dříve.
7. 1. 2024|

Referendum o euru nepodporujeme, říká Stanjura. Názor občanů je třeba zohlednit, míní Schillerová

Debata o zavedení společné měny v tomto volebním období není dle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na místě. Nejprve je třeba zlepšit veřejné finance, aby Česko splňovalo maastrichtská kritéria, řekl v pořadu Události, komentáře. Poté to bude rozhodnutí čistě politické, nesouhlasí tak s názory, že by občané měli o vstupu do eurozóny rozhodovat v referendu. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová je proti přijetí eura, existuje podle ní řada ekonomických důvodů, proč to nedělat. Referendu se podle ní hnutí ANO nebrání. „Bylo by na místě, aby se takto závažná záležitost v referendu rozhodla,“ podotkla.
4. 1. 2024|

Měli bychom plnit závazek, říká ministr Dvořák k přijetí eura. Koruna nám nijak neškodí, argumentuje Skopeček

Prezident Petr Pavel opět rozvířil v Česku debatu o euru, když v novoročním projevu vyzval k jeho přijetí. Většina odborníků se shoduje, že ekonomické výhody evropské měny nebudou tak veliké, například firmy díky ní ale mohou snížit své náklady. Například ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) pak jeho přijetí považuje za závazek České republiky vůči Evropské unii, uvedl v pořadu 90' ČT24.
3. 1. 2024|