TÉMA

NKÚ

Soud propustil z vazby úřednici obviněnou z přípravy nájemné vraždy, píše iRozhlas.cz

Soud propustil z vazby úřednici Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) obviněnou z objednání vraždy manžela. Soud mimo jiné přijal její písemný slib, že povede řádný život. Na svobodu jí pomohla také záruka, uvedl server iRozhlas.cz a Český rozhlas Radiožurnál. V případu jsou stíhaní tři lidé, policisté je podezírají z přípravy nájemné vraždy a nedovoleného ozbrojování. Ve vazbě zůstává jeden z aktérů případu. Obviněným hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.
5. 4. 2024|

Vláda schválila snížení maximálního objemu výuky hrazené státem

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky hrazeného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol. Vláda také formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:49|

Česko není dostatečně připraveno na krize a mimořádné události, varuje NKÚ

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok. Odpovědné instituce podle něj podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Někdy jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků. NKÚ také konstatoval, že stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se vláda snaží na krize připravit. Výtka NKÚ ho nepřekvapila, protože v posledních letech se podle něj problematice nevěnovala dostatečná pozornost.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 22:38|

Ministerstvo dotovalo v cestovním ruchu i neúčelné a nehospodárné projekty, hodnotí NKÚ

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nastavilo pro čerpání dotací z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech 2016—2023 (NPPCRR) obecné a neměřitelné cíle, uvádí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Není proto podle něj možné posoudit a změřit přínosy dotace pro cestovní ruch jako celek. Stát od roku 2016 do července 2023 vydal více než 431 milionů korun na 375 projektů. Kontrola ukázala, že chyby v systému umožnily podpořit i neúčelné a nehospodárné projekty. Ministerstvo sdělilo, že si je některých nedostatků vědomo a nastavení programů zlepšuje, do konce roku vyhlásí nové programy.
25. 3. 2024|

V programu rozvoje venkova chyběly cíle, využití dotací nešlo vyhodnotit, tvrdí NKÚ

Konkrétní a měřitelné cíle nevyžadovaly ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) od žadatelů o dotace z programu rozvoje venkova na roky 2014 až 2020. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad, který chtěl zkontrolovat využití peněz z programu, ale jejich vliv na rozvoj venkova vyhodnotit nemohl. Zároveň obvinil příjemce, že v monitorovacích zprávách uváděli nesprávné údaje, a centrální úřady, že se těmito chybami nijak nezabývaly. Ministerstvo zemědělství nicméně uvedlo, že kontrola nenašla žádné pochybení při administraci, kontrolách či zadávání zakázek z programu, a tvrdí, že monitorovací zprávy využívalo a ověřovalo. Celkový dopad podpory bude podle resortu vyhodnocen v roce 2026.
18. 3. 2024|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Chemickému vojsku chybí potřebné vybavení, cíle NATO plní jen zčásti, upozornil NKÚ

Ministerstvo obrany (MO) v letech 2018 až 2022 nezajistilo potřebnou obměnu a modernizaci vybavení chemického vojska Armády ČR (AČR), vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Resort například nenakoupil chemické rozstřikovací automobily, dekontaminační prostředky, vozidla pro odběr nebezpečných látek či protichemické izolační oděvy. Podle ministerstva NKÚ mimo jiné opomenul změnu bezpečnostní situace, kvůli níž se musely přehodnotit modernizační priority.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:19|

Státní podpora bydlení stojí miliardy, na trh má ale zanedbatelný vliv, tvrdí NKÚ

Stát vynakládá na podporu bydlení miliardy, na trh s bydlením to má ale jen okrajový vliv, vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle něj hlavní problémy bytové politiky, zejména dostupnost a kvalita bytového fondu, dlouhodobě přetrvávají. NKÚ kontroloval peníze vynakládané ministerstvem pro místní rozvoj a Státním fondem podpory investic. Obě instituce vydaly na podporu bydlení v letech 2016 až 2021 dohromady 13,9 miliardy korun a podpořily více než 4500 projektů.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:57|

NKÚ: Finanční úřady zadržovaly firmám peníze, i když Ústavní soud rozhodl, že nemohou

Finanční úřady zadržovaly firmám celé nadměrné odpočty DPH včetně částí, které nepřišly úředníkům problematické, i poté, co Ústavní soud rozhodl, že se to nemá dít. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého trvala náprava téměř dva roky. Chybovaly podle něj konkrétní finanční úřady, ale i Generální finanční ředitelství. To se hájí tím, že tehdejší podoba daňového řádu nic jiného neumožňovala.
18. 12. 2023|

Paliativní péče se zlepšila, resort ale selhal při plánování nových lůžek, tvrdí NKÚ

Kvalita i dostupnost péče o nevyléčitelně nemocné v Česku se v letech 2017 až 2021 zvýšila, ministerstvo zdravotnictví však selhalo při plánování nových hospicových lůžek. V aktuálně zveřejněné zprávě to uvádí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). U příjemců dotací zjistili kontroloři v několika případech jen méně závažná porušení podmínek. Resort podle něj také provedl jen minimum kontrol využití dotací ze státního rozpočtu. Mluvčí ministerstva uvedl, že resort už přijal některá nápravná opatření a na základě kontroly NKÚ přijme další, především ke zlepšení kontrolního systému a poskytování národních dotací.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 09:52|

Zadlužení státu stále roste, upozorňuje zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu

Česko bylo v posledních letech nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie (EU) a tento trend pokračoval i loni. Stát nedokáže získat výhody z nejnižší nezaměstnanosti v EU, protože ani příjmy z vysoké zaměstnanosti nedokážou pokrýt stále rostoucí výdaje státu. Udržení zaměstnanosti je proto zásadní pro snižování schodků. Loňská inflace byla pátá nejvyšší v EU a pokles reálných mezd byl nejvyšší v české historii. V pondělí to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok. Ministerstvo financí argumentuje tím, že každá ekonomika je jiná nejen z hlediska své struktury, ale i škály vstupů potřebných pro tvorbu produktu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 12:51|

Stát podle NKÚ rozděloval peníze na záchranu památek bez cíle a pomalu. Ministerstvo závěry rozporuje

Miliardy určené na záchranu a obnovu kulturních památek rozděloval stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu, aniž měl představu, co konkrétně by měly tyto peníze změnit. Úřad se zaměřil na 2,6 miliardy korun, které rozdělilo ministerstvo kultury v letech 2019 až 2022. Poukázal na to, že podobně kritizoval resort již při minulé kontrole v roce 2017. Ministerstvo uvedlo, že se zjištěnými nedostatky bude zabývat, některé závěry kontroly však rozporovalo. Zmínilo také, že má koncepční dokument o podpoře kulturních památek.
28. 8. 2023|

Přetížené kamiony ničí dálnici D1. Vysokorychlostní váhy, které by je odhalily, nefungují

Modernizovanou dálnici D1 i silnice v okolí měsíčně ničí tisíce přetížených kamionů. Jediné vysokorychlostní váhy na Vysočině, které by neukázněné řidiče odhalily, ale nefungují – u Velkého Meziříčí je zničil řidič nákladního auta, ty na dálnici stále čekají na kalibraci.
24. 6. 2023|

Stát vybírá málo na daních z hazardu, v dozoru nad provozovateli kulhá za vývojem, tvrdí NKÚ

Stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu nedokáže účinně dohlížet na hazard. Kontroloři zjistili, že ve čtyřletém období, na které se zaměřili, vzrostl objem přijatých sázek více než dvojnásobně, ale výběr daně z hazardu se zvýšil jen o necelou čtvrtinu. Ministerstvo financí přitom nerušilo základní povolení provozovatelům her, kteří opakovaně porušovali zákon. Problém je údajně i v tom, že se hazard rychle přesouvá na internet a stát na to nedokáže účinně reagovat. Ministerstvo financí reagovalo ujištěním, že právě dokončuje novelu zákona, která má dohled zefektivnit.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 12:01|

NKÚ: Kompenzace za covid splnily svůj účel, někteří ale bonus zneužili

Více než 48 miliard korun vyplacených jako kompenzační bonus, zejména pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), kterým byla státem v důsledku pandemie onemocnění covid-19 v letech 2020 až 2022 zakázána nebo omezena jejich činnost, splnilo svůj účel. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podpora podle kontrolorů splnila cíl a zmírnila dopady vládních opatření, která zasáhla zejména živnostníky. Někteří příjemci ale bonus zneužili, uvedl NKÚ.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 10:11|

Na opravené D1 jsou místa ohrožující bezpečnost, tvrdí NKÚ. Účelově negativní zpráva, hájí se ŘSD

Rekonstrukce dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou za víc než 28 miliard korun není dokončena, na opravených částech jsou mosty a nadjezdy ve stavu, který ohrožuje bezpečnost dopravy. Na základě kontroly to oznámil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tvrdí, že zpráva je účelově negativní, obsahuje polopravdy a nepřesnosti.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 19:04|

Soud uložil Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení a pětimilionový trest

Soud uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, zakázal jí výkon vedoucích funkcí ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Českou unii sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Janstu a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) naopak osvobodil. Verdikt není pravomocný. Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 23:03|

Sněmovna chce, aby NKÚ zkontroloval Českou poštu, o rušení poboček se poslanci přeli hodiny

Z podnětu opozičního ANO se poslanci ve středu odpoledne sešli na mimořádné schůzi, jejímž tématem byla situace v dlouhodobě ztrátové České poště. Opozici vadí především rušení tří stovek poboček, které už nedávno schválila vláda. Kvůli kroku opoziční politici kritizují především ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), pod jehož resort pošta spadá. Šlo podle všeho o první schůzi svolanou z opozičního podnětu v tomto volebním období, jejíž návrh programu sněmovna schválila a mohla tak proběhnout v plném rozsahu.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 20:06|

Policie prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření prezidentské kanceláře

Policie na základě vlastních zjištění i prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a Lesní správy Lány v době mandátu prezidenta Miloše Zemana, uvedl v pátek Deník N. Podle portálu se zajímá například o případ, kdy bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář lovil zvěř v Lánské oboře.
31. 3. 2023|

Ochrana státu má podle NKÚ nedostatky, chybí úkryty i masky. Vnitro zprávu označilo za tendenční

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) má systém ochrany obyvatelstva České republiky zásadní nedostatky, které se týkají nedostatečné informovanosti lidí. V zásobách podle kontrol chybějí plynové masky a není dostatek úkrytů, uvedl úřad v tiskové zprávě ohledně kontrol mezi lety 2015 a 2021. Proti kritice se ale ohradilo ministerstvo vnitra, které analýzu považuje za tendenční, a zmínilo, že český systém ochrany je naopak považovaný za jeden z nejlépe připravených a nejrobustnějších v Evropské unii.
27. 3. 2023|

NKÚ: Peníze určené na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce moc neposloužily účelu

Dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie, které v letech 2014 až 2021 směřovaly na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce, svému účelu příliš neposloužily. Oznámil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval peníze vynaložené na takzvané genderové audity. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) podle něj nesledovalo skutečný přínos dotací. Podmínky nastavilo tak, že příjemci mohli peníze čerpat, aniž bylo zřejmé, jakých cílů chtějí dosáhnout, uvedli kontroloři. Ministerstvo s některými závěry NKÚ nesouhlasí, ale řadu výtek už údajně zohlednilo v kritériích nových projektů.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 10:21|

Senát schválil změnu červnové valorizace důchodů. Novela zamíří na Hrad k novému prezidentovi

Senátoři schválili změny v červnové valorizaci starobních důchodů. I když se proti novele postavily výbory a v rozpravě vyjádřila část senátorů – včetně těch z klubů vládních stran – obavy, že by mohla narazit u Ústavního soudu, horní komorou prošla beze změny. Nevrátí se tedy do Poslanecké sněmovny, kde kvůli ní opozice obstruovala a mimořádná schůze trvala jen s krátkými přestávkami čtyři dny, a půjde místo toho na Hrad. Petr Pavel bude o novele příští týden jednat se zástupci opozice. Senát kromě důchodové novely ve středu také podpořil zpřísnění nároku na dávky pro ukrajinské uprchlíky a opět zvolil někdejšího disidenta Martina Palouše do rady Ústavu pro studium totalitních režimů.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 21:12|

Zaměřujeme se teď spíš na podporu menších virtuálních operátorů, říká nový šéf ČTÚ

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert znovu řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by v dohledné době přišel do Česka čtvrtý operátor. Důvodem je podle něj velikost trhu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Úřad se proto podle Eberta v současné době zaměřuje spíše na podporu menších virtuálních operátorů, kteří mohou fungovat jako alternativa nabídky mobilních služeb. Telekomunikační analytik Ondřej Malý pak zmínil, že politici a ČTÚ by podle něj měli pro další roky spíše než cenu pro spotřebitele řešit jednodušší výstavbu infrastruktury a sítí.
26. 2. 2023|

Vohralíková získala od Mynáře informace o prezidentské kanceláři, závěrečný protokol NKÚ ale nedostala

Budoucí kancléřka prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková dostala od dosluhujícího vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynáře informace o organizační struktuře kanceláře, o tabulkových místech, protokoly k zábranám u Pražského hradu či průběžné zprávy z auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Schůzka trvala zhruba hodinu.
16. 2. 2023|