TÉMA

Slezská Harta

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Na nádržích v Moravskoslezském kraji budou plovoucí mola. Nabídnou relaxaci a pohodlný vstup do vody

Plovoucí mola budou novou atrakcí na třech vodních plochách v Moravskoslezském kraji, který je ve spolupráci s obcemi připravuje na Větřkovické přehradě, Karvinském moři a Slezské Hartě. Výletníkům tak speciální konstrukce plovoucí po vodní hladině nabídnou další vyžití u vody.
8. 8. 2022|

Přehrady sehrály při povodních v roce 1997 klíčovou roli. Ochránily obyvatele i majetky

Při povodních, které zasáhly roku 1997 Moravu a Slezsko, hrály klíčovou roli velké přehrady. Například tehdy teprve dokončená Slezská Harta dokázala zadržet část povodně, která by jinak způsobila škody za zhruba pětinu ceny celé přehrady.
7. 7. 2022|

Hladina Slezské Harty je na extrému. Odborníci testují, jak pevná je hráz

Vodohospodáři v těchto dnech podrobují přehradu Slezská Harta na Bruntálsku zatěžkávací zkoušce. Hladinu vody v nádrži proto udržují na historickém maximu. Extrémní tlak na její hráz ukáže, v jaké je kondici.
19. 1. 2018|