TÉMA

Frýdek-Místek

ČEZ nechal u Frýdku-Místku ořezat památnou lípu. Nešetrně a navíc bez povolení, upozornili odborníci

Elektrikáři nechali ořezat v Sedlišti u Frýdku-Místku památnou lípu. Podle odborníků to bylo provedeno nešetrně a bez povolení. Situaci teď řeší inspekce životního prostředí.
14. 3. 2024|

Zastupitelé Frýdku-Místku odvolali členy ANO z vedení města. Podle primátora si potají domlouvali novou koalici

Ve Frýdku-Místku se rozpadla koalice hnutí Naše Město F-M a hnutí ANO, která ve 44členném zastupitelstvu měla převahu 24 hlasů. Z rady města byli odvoláni zástupci hnutí ANO. Návrh na změnu ve vedení města podal primátor Petr Korč (Naše Město F-M). Naše Město F-M, které v roce 2022 vyhrálo komunální volby, se spojilo s uskupením SPOLU, dohromady ale mají 18 hlasů, tedy o čtyři méně, než je nadpoloviční většina. Ve městě tak vznikla menšinová vláda. Opozice kritizovala, že se koalice bude muset opřít o hlasy SPD.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 15:05|

Na tuningovém srazu ve Frýdku-Místku uložila policie přes osmdesát pokut

Celkem osmdesát šest pokut dohromady za téměř sto třicet tisíc korun uložili policisté v sobotu během srazu vozidel s tuningovou úpravou ve Frýdku-Místku. Policisté tam zkontrolovali přes tři sta padesát aut, dvanácti z nich omezili technickou způsobilost, a to zejména kvůli neschváleným úpravám automobilů.
10. 3. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

Smogová situace v Moravskoslezském kraji již neplatí. Meterorologové stav odvolali v sobotu odpoledne v aglomeraci Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Smogovou situaci vyhlásili ve čtvrtek kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. V ostatních částech regionu ji meteorologové odvolali už v pátek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
9. 12. 2023|

Lidem v části Ostravy vyplavila voda sklepy i zahrady. Podali trestní oznámení

Část obyvatel ostravského obvodu Nová Ves řeší zaplavené nemovitosti. Voda se nejdříve objevila na polích, následně se posunula blíž k obydlím, zatopila zhruba desítku domů a také přilehlé zahrady. Podle tamních obyvatel to může souviset s odstávkou nedaleké úpravny vody.
25. 11. 2023|

Městská nemocnice Ostrava otevřela novou záchytnou stanici, má větší kapacitu než ta původní

Městská nemocnice Ostrava (MNO) má ve svém areálu novou protialkoholní záchytnou stanici s vyšší kapacitou, než jakou disponovala původní stanice. Vznikla v nevyužívaném objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna sester či skladiště. Stávající stanice už byla nevyhovující a neodpovídala legislativním požadavkům, řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Přestavba objektu stála 29,2 milionu korun. Provoz záchytky s deseti lůžky zahájí MNO ve středu.
4. 9. 2023|

Obchvatem Frýdku-Místku projedou řidiči bez omezení, město na něj čekalo desítky let

Po obchvatu Frýdku-Místku už budou moci řidiči jezdit bez jakýchkoliv dopravních omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí odpoledne a večer spustí plný provoz i v úseku u kopce Hůrky v katastru Starého Města, kde se dosud kvůli sanaci svahu jezdí pouze v omezeném profilu, tedy v každém směru jedním pruhem.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 13:11|

Hasiči měli v noci hodně práce, hořely domy, byt i bufety ve vodáckých tábořištích

U několika větších požárů museli v noci na sobotu zasahovat hasiči napříč republikou. Hořelo ve dvou domech na Kroměřížsku, v bytě ve Frýdku-Místku, ve dvou vodáckých kempech na západě Čech, oheň poničil i sklad sena v jižních Čechách. Největší škodu způsobil požár rodinných domů, hasiči ji předběžně odhadli na několik milionů.
1. 7. 2023|

Na části dálnice u Frýdku-Místku chybějí bariéry, místní si stěžují na hluk i světlo zářící do oken

Lidem z blízkosti nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku vadí hluk a také světla z kamionů, která jim v noci září do oken. Je to proto, že na části D48 nejsou protihlukové zdi. Místní obyvatelé se obrátili se stížností na ministerstvo dopravy, které ale uvedlo, že se o případné dostavbě stěn teprve rozhodne, až bude dálnice v provozu delší dobu.
1. 6. 2023|

Řidičům se uzavřela část nového obchvatu Frýdku-Místku. Ve vozovce jsou trhliny a díry

Ani ne po roce provozu uzavřelo kvůli vážným závadám Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) část obchvatu Frýdku-Místku. Jde o úsek D56 vedoucí od Ostravy, který se napojuje na D48. V povrchu vozovky vznikly trhliny a kaverny. Příčinou závad je podle ŘSD nedodržení kázně při technologii pokládky.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 14:40|

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Moravskoslezský kraj se s transformací po těžkém průmyslu vypořádává příkladně, řekl prezident v Ostravě

Moravskoslezský kraj je na tom lépe, než by se mohlo zdát podle odlivu obyvatel, zejména těch mladých, je přesvědčen prezident republiky Petr Pavel. Řekl to po setkání s hejtmanem Ivo Vondrákem. Míní, že region může být svým přístupem k transformaci po hutním a těžebním průmyslu příkladem jiným krajům, které mají podobné potíže. Pavel bude pokračovat v návštěvě regionu do středy, kromě Ostravy navštívil i Frýdek-Místek, Nošovice a vydá se do Karviné.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:27|

Firma, do které lidé investovali velké peníze, je v konkurzu. Sto milionů fondu svěřila i obec Modrava

Zhruba pět tisíc věřitelů má dva měsíce na to, aby se přihlásili o své peníze u fondu WCA International z Frýdku-Místku. V opačném případě hrozí, že o svěřené úspory přijdou. V součtu podle advokáta věřitelů Petra Veselého investovali více než dvě miliardy korun, jednatel firmy označil částku za nižší. Společnost, která slibovala vysoké výnosy, je od pondělí v konkurzu. Miliony svěřila fondu i obec Modrava v Plzeňském kraji.
3. 3. 2023|

Čištění příkopů ve Frýdku-Místku nebylo předražené, rozhodl nepravomocně soud

Okresní soud ve Frýdku-Místku v pátek podruhé zprostil bývalé frýdecko-místecké radní obžaloby v případu předražených zakázek na čištění příkopů na území města. Obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušování povinností při správě cizího majetku čelilo čtrnáct bývalých radních a jeden vedoucí úředník. Podle státního zástupce městu způsobili škodu přesahující šest milionů korun, podle rozhodnutí soudu ale skutek uvedený v žalobě nebyl trestným činem. Rozsudek není pravomocný. Čtyři přítomní obžalovaní se práva na odvolání vzdali. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 12:15|

Frýdek-Místek chce dát na odměny lékařů na zubní pohotovosti milion korun, kraj nesouhlasí

Frýdek-Místek chce investovat až jeden milion korun do otevření nové zubní pohotovosti. Peníze by měly jít přímo z rozpočtu města, a to na příspěvky pro lékaře. Výši dotace ale kritizuje Moravskoslezský kraj. Obává se, že by způsobila problémy dalším ordinacím a nemocnicím a že by i ostatní zdravotníci požadovali vyšší odměny za služby na pohotovostech.
10. 1. 2023|

Rok 2022 v dopravě: Dálniční síť se rozrostla o 21 kilometrů, železniční koridory dostaly nový kabát

Zatímco minulý rok byl poměrně bohatý na nově dokončené dálniční úseky, letos byla situace horší. Zachraňovala to zejména D35 ve východních Čechách, která se těsně před koncem roku přiblížila takřka na dohled Vysokého Mýta, čímž ulehčila několika dalším obcím na trase staré silnice z Hradce Králové. Kromě D35 se od letoška nově jezdí po dálničním obchvatu Frýdku-Místku, který je součástí D48, i když v části zatím jen v polovičním profilu, otevřen již je také krátký úsek dálnice D56, která se na tento obchvat napojuje. Zcela nové úseky obohatily letos i železniční síť. Správa železnic otevřela hned dvě přeložky, které zásadně zkrátily a zrychlily cestování mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Navíc dokončila několik významných rekonstrukcí.
30. 12. 2022|

Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu

Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 17:41|

Nejvyšší žalobce Stříž nesouhlasí se zproštěním bývalých radních Frýdku-Místku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí se zproštěním sedmi bývalých radních Frýdku-Místku, včetně tří dřívějších primátorů. Čelili obžalobě v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici. Okresní soud ve Frýdku-Místku i Krajský soud v Ostravě skupinu zprostily obžaloby, podle které město pozemky v roce 2009 prodalo pod tržní cenou. Okresní soud by měl podnět spolu se spisem předat nejvyšší instanci do Brna.
21. 11. 2022|

Primátorem Frýdku-Místku je opět Petr Korč z vítězného hnutí Naše Město F-M

Primátorem Frýdku-Místku se opět stal Petr Korč z vítězného hnutí Naše Město F-M. Na ustavujícím zasedání pro něj hlasovalo 30 z 41 přítomných zastupitelů. Město povede koalice Naše Město F-M s hnutím ANO. Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 24 hlasů.
31. 10. 2022|

Přesun bohoslužeb nebo snížení teploty na farách. Ceny energií nutí šetřit i církev

Také církev se začíná vyrovnávat s energetickou krizí. Kostelům hrozí až ztrojnásobení cen za elektřinu, kněží proto hledají způsoby, jak ušetřit. Nejčastějším řešením je přesun bohoslužeb z energeticky nákladných chrámů do úspornějších prostor. Vedení katolické církve věří, že situaci zvládne. Problémy s energiemi ale mají také církevní školy.
5. 10. 2022|

Senátorem za Frýdek-Místek se stal Zdeněk Matušek

Vítězem druhého kola senátních voleb v obvodu Frýdek-Místek se stal Zdeněk Matušek (za ČSSD+ANO). Ve druhém kole senátních voleb získal 50,98 procenta hlasů. Druhý Stanislav Folwarczny (SPOLU) dostal 49,01 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 16,07 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 37,61 procenta.
1. 10. 2022|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

V senátním obvodu Frýdek-Místek postupují do druhého kola Zdeněk Matušek a Stanislav Folwarczny

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Frýdek-Místek postupují lékař Zdeněk Matušek (za ANO) a náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS). Matušek získal 42,33 procenta hlasů, druhý Folwarczny 31,83 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 37,61 procenta voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 16:10|