TÉMA

Izraeel

1968

Nejtěžší bylo rozbalit plakát, říká Lotyš, který se po vzoru Palacha zapálil v centru Rigy

Z domova odešel bez rozloučení, dopisy poslal jen přátelům. Lotyš Elijahu Rips se na jaře 1969 pokusil upálit v centru Rigy na protest proti okupaci Československa. Těžší než škrtnout sirkou pro něj přitom bylo rozbalit protestní plakát, jelikož pak už nebylo cesty zpět, uvedl v rozhovoru pro Události, komentáře. Smysl svého činu vidí v tom, že dokázal, že není možné umlčet všechny. Rips přežil a skončil v psychiatrické léčebně. Po propuštění odjel do Izraele a stal se známým matematikem.
23. 8. 2018|

Duda podepíše sporný zákon o holocaustu. Pošle ho ale i ústavním soudcům

Polský prezident Andrzej Duda podepíše kontroverzní zákon, který hrozí vězením za připisování odpovědnosti za holocaust polskému národu či státu. Zároveň se ale rozhodl, že pošle zákon k ústavnímu soudu, aby rozptýlil obavy, zda neomezí svobodu slova a zda ustanovení hrozící trestem vězení nejsou příliš vágně formulovaná. Polský zákon kritizuje hlavně Izrael, ale i USA nebo Ukrajina.
6. 2. 2018Aktualizováno6. 2. 2018, 15:19|

USA pozastaví část finanční pomoci Palestincům. Gaza je na pokraji kolapsu

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) se ocitl v hluboké finanční krizi. A to poté, co administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v úterý rozhodla, že zmrazí dotace ve výši 65 milionů dolarů. Vůbec nejhůře by opatření mohlo postihnout Gazu sužovanou hlubokou krizí a izraelsko-egyptskou blokádou.
17. 1. 2018|