TÉMA

Český národní symfonický orchestr

Brněnská filharmonie zvedla Carnegie Hall ze sedadel. Do New Yorku se vrátila po padesáti letech

Po padesáti letech od prvního amerického turné se Filharmonie Brno vrátila do USA. V Carnegie Hall ve středu večer uvedla v newyorské premiéře Symfonii číslo 12 „Lodger“ od amerického skladatele Philipa Glasse, který se koncertu zúčastnil. Brněnští hudebníci postupně zahrají ještě na dalších šesti místech po celých Spojených státech. Do Carnegie Hall míří i Český národní symfonický orchestr.
9. 2. 2023|

Zemřel světově proslulý český dirigent Libor Pešek

Ve věku 89 let zemřel významný český dirigent Libor Pešek. ČT to potvrdil ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl. Propagátor tvorby skladatele Josefa Suka získal světové renomé jako šéfdirigent liverpoolského královského orchestru. Umělečtí kolegové vzpomínají na Libora Peška jako na velkého umělce i laskavého člověka.
23. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 13:10|

Grammy za album roku získal Jon Batiste, na ceremoniálu promluvil Zelenskyj

Zpěvák Jon Batiste, který byl nominovaný na jedenáct cen Grammy, si z nedělního ceremoniálu odnáší pět sošek včetně prestižního Alba roku za desku We Are. Ta je poctou jeho rodnému městu New Orleans. Písní roku se stala skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic, což je společný projekt zpěváka Bruna Marse a rappera Andersona Paaka. Objevem roku je zpěvačka Olivia Rodrigová, v jedné z kategorií uspěl i Český národní symfonický orchestr. Na ceremoniálu promluvil v předtočeném videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 12:18|

Zemřel legendární jazzový klavírista a skladatel Chick Corea

Legendární americký jazzový klavírista a skladatel Chick Corea zemřel ve věku 79 let, oznámila ve čtvrtek večer agentura AFP. Virtuózní hráč na klávesové nástroje po více než pět desetiletí trvající hudební dráze podlehl v úterý vzácné formě rakoviny, uvedl server Rolling Stone s odvoláním na oznámení zveřejněné na hudebníkově stránce na Facebooku. Corea byl jednou z největších ikon současného jazzu, o čemž svědčilo i to, že se stal čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii cen Grammy.
11. 2. 2021|

Věřte, vzkazuje Bocelli novým albem, které natáčel v Praze

Italský tenorista Andrea Bocelli vydá příští měsíc nové album. Nahrávku, která má posluchače duchovně povznést, nazval Believe. Na přelomu srpna a září ji natáčel v Praze, ve studiích Českého národního symfonického orchestru (ČNSO). Záběry z českého hlavního města se navíc dostaly do videoklipu k singlu You'll Never Walk Alone.
27. 10. 2020|

Hvězdný Ramón Vargas zpívá v Praze. A doufá, že příště vystoupí v Národním divadle

Jeden z nejuznávanějších světových tenoristů současnosti Ramón Vargas ve středu večer zpívá ve Smetanově síni Obecního domu. Do Prahy mexický pěvec přijel na pozvání Českého národního symfonického orchestru (ČNSO). Koncert je součástí festivalu Prague Proms.
10. 7. 2019|

Z Jurského parku za jazzovou legendou. Český národní symfonický orchestr chce zdolat další mety

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) loni oslavil čtvrtstoletí. Poprvé vystoupil v proslulé koncertní síni Royal Albert Hall, spolupracoval s Goranem Bregovičem nebo zahrál poctu Miloši Formanovi na festivalu v Karlových Varech. Očekávané vrcholy nového roku 2019 v rozhovoru pro Události v kultuře představil ředitel a trumpetista ČNSO Jan Hasenöhrl.
11. 1. 2019Aktualizováno11. 1. 2019, 20:32|

Českému orchestru sklaply Čelisti. Uzavřel smlouvu se Spielbergem

Hollywoodský režisér Steven Spielberg si pro projekce svých filmů s živou hudbou vybral Český národní symfonický orchestr (ČNSO), smlouvu uzavřeli na pět let. Zhruba devadesátka hudebníků tak bude v evropských koncertních sálech hrát melodie k titulům jako E.T. Mimozemšťan, Čelisti nebo Dobyvatelé ztracené archy.
17. 1. 2018|