Téma Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

KOMENTÁŘ: Drahoše čeká překážková dráha. S novou partají narazí u starých, Senát si brání Syková

Pro Jiřího Drahoše skončila prezidentská volba neúspěchem – na Pražský hrad se nepřestěhuje. Otázkou nyní je, kam povedou jeho další kroky, protože Drahošova budoucnost je v tomto ohledu zatím nejasná. Ve volbách získal podporu 2,7 milionu voličů, což mu otevírá cestu k dalšímu politickému angažmá. Ostatně i sám Drahoš při svém prvním povolebním projevu oznamoval, že jede dál a z veřejného života nemizí. Klíčové je ale jednat rychle.

Drahoš zvažuje založení nové strany. Mluví i o kandidatuře do Senátu

Dva dny po skončení prezidentských voleb zvažuje neúspěšný kandidát Jiří Drahoš svoji politickou budoucnost. Ve hře je i založení nové strany.
Volba prezidenta

Voliče neúspěšných kandidátů přebral hlavně Drahoš, k vítězství to však nestačilo

Prezidentské volby skončily těsným vítězstvím současné hlavy státu Miloše Zemana, Jiří Drahoš za ním zaostal jen o 150 tisíc hlasů. Oproti prvnímu kolu své zisky výrazně navýšili oba uchazeči o prezidentský úřad, nikoliv však stejnoměrně. Na kterou stranu tedy přešli voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola?
Volba prezidenta

O Zemanově vítězství rozhodla schopnost mobilizovat i lovit v Drahošových vodách

Výsledek 19 : 58. Tolik je poměr jednotlivých vítězství Jiřího Drahoše a Miloše Zemana na úrovni sedmasedmdesáti tuzemských okresů. Klíčové pro celkový výsledek finále prezidentské volby bylo, že se současnému prezidentovi podařilo zmobilizovat voliče nejen v jeho baštách, ale i v místech, kde měl Drahoš z hlediska výsledků 1. kola největší potenciál. To rozhodlo.
Volba prezidenta

Babiš doufá, že Zeman obrousí hrany. Podle pravice šance na změnu padla

Výsledky souboje o Pražský hrad ukázaly, že společnost je rozdělená vedví a staronový prezident by se měl snažit společnost spojit. V reakci na vítězství Miloše Zemana a porážku Jiřího Drahoše to prohlásil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zejména strany napravo od středu jsou však v tomto pohledu skeptičtější, od Zemanova druhého mandátu nemají dobré očekávání a mluví především o nutnosti chránit ústavu.
Volba prezidenta

ON-LINE: Kdo bude prezidentem? Na odevzdání hlasu zbývají poslední hodiny

Rozhodující druhé kolo prezidentské volby pokračuje. Volební místnosti se otevřely v 8:00, kdo nepřišel volit v pátek, má k dispozici ještě šest hodin – až do 14:00. Volební duel současného prezidenta Miloše Zemana s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem přilákal již v pátek mnoho lidí, například v Bedřichově v Jizerských horách ani nestačila sada lístků.
Volba prezidenta

Ona volí Zemana, on Drahoše. Odlišné názory ale partneři berou s nadhledem

Milan Březina a Hana Trachtulcová z Veselí nad Moravou jsou životními partnery sedmadvacet let. Shodnou se téměř na všem, kromě politiky. Ona volí Miloše Zemana, on Jiřího Drahoše. Přesto berou odlišný názor svého partnera s nadhledem.
Volba prezidenta

Zeman se omluvil, že mluvil sprostě. Drahoš zvažuje trestní oznámení kvůli e-mailům

Jiří Drahoš zvažuje, že kvůli nenávistným e-mailům podá trestní oznámení. Podle analýzy, kterou si nechal vypracovat, jsou podle něj jejich zdrojem proruské servery. Prezident Miloš Zeman ale s odkazem na zpravodajské služby znovu odmítl, že by prezidentské volby byly jakkoliv ovlivňované. Na Drahoše se podle něj v této souvislosti naopak připravuje trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy. Oba kandidáti to řekli v závěrečné prezidentské debatě v České televizi.
Volba prezidenta

Zeman v duelu zveřejnil jména sponzorů kampaně. Drahoš je má veřejné

Prezident Miloš Zeman v debatě s protikandidátem Jiřím Drahošem v České televizi zveřejnil jména ze seznamu sponzorů spolku Přátel Miloše Zemana, který mu platil kampaň. Jména osob a firem dosud nebyla známá, za což Zeman čelil kritice. Drahoš řekl, že všechny sponzory má na transparentním účtu a na jeho sponzorské dary dohlížela etická komise, pouze v jednom případě mu doporučila dar odmítnout.
Volba prezidenta

Drahoš ani Zeman nechtějí kvóty. Rozděluje je názor na referendum o vystoupení z EU

Prezident Miloš Zeman i jeho vyzyvatel Jiří Drahoš se shodnou, že unijní kvóty na přerozdělování uprchlíků migrační krizi nevyřeší. V Prezidentském duelu ČT v pražském Rudolfinu oba zmínili, že je mimo jiné třeba lépe chránit hranice a oba by za určitých okolností přijali euro. Na případné referendum o vystoupení z EU mají naopak rozdílný názor – Drahoš je proti, Zeman by ho podpořil.
  • Narodil se 20. února 1949 v Jablunkově. Vystudoval obor fyzikální chemie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Je profesorem chemického inženýrství. Je ženatý, má dvě dcery.
  • Po vojně nastoupil na studijní stáž do Ústavu teoretických základů chemické techniky Československé akademie věd. V roce 1976 přešel na pozici vědeckého pracovníka ČSAV v oddělení chemických reaktorů. Po listopadu 1989 působil v Akademii věd na několika manažerských pozicích – osm let jako ředitel Ústavu chemických procesů, od roku 2005 jako místopředseda Akademie věd a od roku 2009 až do letoška ji řídil.
  • Jiří Drahoš nebyl členem žádné politické strany. Kandidaturu na prezidenta ohlásil na konci března 2017, poté, co skončil ve funkci předsedy Akademie věd ČR. Jeho kandidaturu podpořili občané 141 234 platnými podpisy.

"Dívám se do budoucnosti, Miloš Zeman už nemá co nabídnout," vzkázal Drahoš

V závěru prezidentské debaty České televize pronesli oba dva kandidáti minutový projev voličům. O čem mluvil Jiří Drahoš?

VIDEO: Podívejte se na celý záznam prezidentského duelu Drahoš – Zeman

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš debatovali v pražském Rudolfinu. Jejich finálový duel moderovala Světlana Witowská a v přímém přenosu ho uvedl i web ČT24.cz. Zde najdete kompletní záznam z debaty.
Volba prezidenta

Drahoš má o Babišově nevině pochybnosti. Podle Zemana miliardář nepotřebuje podvádět

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by ani od jednoho z prezidentských kandidátů v případě jejich zvolení nebyl zproštěn trestního stíhání. Uvedli to v debatě České televize v pražském Rudolfinu. Drahoš má ale o Babišově nevině pochybnosti, zatímco Zeman zastává názor, že miliardář nepotřebuje podvádět kvůli 50 milionům.
Volba prezidenta

Před debatou za debatou. Boj o Hrad míří do finále

Kandidáti na post prezidenta republiky Miloš Zeman a Jiří Drahoš se v úterý střetli v prvním televizním duelu na televizi Prima a po středečním „time-outu“ se připravují na finále celé předvolební kampaně – druhou a závěrečnou debatu v České televizi, která proběhne ve čtvrtek večer. Volební místnosti se otevírají už v pátek ve 14:00.

Drahoš: Druhý pokus o vládu je problematický. Zeman bere Česko jako hračku

Druhý pokus o sestavení vlády věnovaný opět Andreji Babišovi považuje kandidát na prezidenta Jiří Drahoš za problematický. Prezident Miloš Zeman při pověřování řekl, že pokud nebude opět zvolen, nebude po Babišovi chtít doložit podporu většiny poslanců. Původně přitom požadoval záruku, že má vláda většinu dojednanou. Drahoš to v rozhovoru pro Českou televizi okomentoval slovy, že Zeman bere Česko jako hračku a nechová se jako státník.
Volba prezidenta

Drahoš a Zeman mají podporu od umělců, sportovců a dalších osobností

Zdeněk Troška a Daniela Kolářová. Oba jsou výraznými tvářemi českého filmu, nicméně jejich názor na to, kdo by měl sedět na Pražském hradě, se liší. Herečka Daniela Kolářová by za prezidenta chtěla Jiřího Drahoše, protože podle ní vyznává evropského hodnoty. Režisér Zdeněk Troška naopak volí Miloše Zemana. Člověka, který podle něj nikomu nepoklonkuje a vždy říká svůj názor.
Volba prezidenta

Zemanovi radí guvernér Rusnok, Drahošovi jaderná fyzička Drábová

Na obsah kampaně prezidentských kandidátů mají vliv i lidé kolem nich. Týmy Miloše Zemana a Jiřího Drahoše se teď chystají na televizní debaty, druhý z kandidátů se připravuje i na další výjezdy za voliči.

Dvě debaty, nebo čtyři? Zeman se chystá do televize čtyřikrát. Dvakrát tam bude sám, vzkázal Drahoš

Kampani před finálem prezidentských voleb zatím dominují dohady o televizní debaty. Miloš Zeman přijal nabídky čtyř televizí, Jiří Drahoš trvá na debatách dvou. Jediným duelem, který doposud potvrdili oba, je ten v České televizi v předvečer druhého kola, tedy ve čtvrtek 25. ledna ve dvacet hodin. Televizní duely patří k politické kultuře i v zahraničí, v USA se připravují dva roky dopředu.
Volba prezidenta

Rodí se plány boje o Hrad. Kandidáti se přou o počet debat

Miloš Zeman a Jiří Drahoš, kteří se spolu utkají o pětiletý mandát prezidenta republiky, připravují plány pro nadcházející dva týdny. Drahošův tým počítá s finančním vkladem deseti milionů, cestami do regionů a opřít se může i o nabídnutou podporu neúspěšných kandidátů. Hrad tvrdí, že Miloš Zeman kampaň nevede, soustředit se chce na televizní debaty. Není ale jasné, kolik jich bude; Drahoš chce dvě, Zeman hned čtyři, přestože diskuse dříve odmítal.

V drtivé většině okresů vyhrál v 1. kole Zeman. Výjimkou byla Praha a její okolí

Při pohledu na volební mapu vypadají výsledky prezidentské volby jednoznačně. Ze 77 tuzemských okresů nedominovala nynější hlava státu jen ve třech – v Praze a dvou přilehlých okresech. Potvrzuje se tak stále přesvědčivější rozdíl mezi voliči v hlavním městě (včetně blízkého okolí) a těmi ve zbytku republiky.
Volba prezidenta

Šéfové ANO, SPD i KSČM stojí za Zemanem, strany pravého středu chtějí Drahoše

České politické špičky pozorně sledují vývoj prezidentských voleb. Předsedové ANO, KSČM a SPD vyslovili svou podporu Zemanovi, strany napravo od středu naopak očekávají, že případné zvolení Jiřího Drahoše rozbije koalici prezidenta s Andrejem Babišem. V sociální demokracii se na podpoře jednoho kandidáta neshodnou ani stranické špičky.
Volba prezidenta

Den po prvním kole: Zeman sází na debaty, Drahoš vyjede do krajů a rozšíří billboardy

Den po prvním kole prezidentských voleb začali finalisté připravovat strategii pro následujících čtrnáct dní. Zatímco Miloš Zeman sází především na avizovanou dvojici televizních debat, Jiří Drahoš chce zamířit do krajů a rozšířit počty billboardů.

Průzkum: Drahoš získal každého sedmého Zemanova voliče z 2. kola voleb v roce 2013

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš získal každého sedmého voliče prezidenta Miloše Zemana z druhého kola prezidentské volby před pěti lety. Vyplývá to ze sociologického průzkumu společností Kantar TNS a Median pro Českou televizi. Dotazování se uskutečnilo v sobotu, ve druhý den letošního prvního kola prezidentské volby. Průzkum také ukázal, že Zemana častěji volili méně vzdělaní a starší voliči.

Drahoš odmítal debaty, nezískal ostruhy. Teď ho hodí do vody se Zemanem, očekávají šéfredaktoři

Jiřího Drahoše čeká před druhým kolem boj, ve kterém může jen sotva obstát. V Událostech, komentářích speciál se na tom shodli šéfredaktoři českých deníků a magazínů, podle kterých lze v debatách Jiřího Drahoše s Milošem Zemanem jen sotva tipovat jiného vítěze než stávajícího prezidenta. Ani to však neznamená, že Miloš Zeman na Hradě zůstane. Jak poukázal Dalibor Balšínek, jeho vyzyvateli stačí, když ho podpoří 80 procent lidí, kteří v prvním kole volili Pavla Fischera, Michala Horáčka a Marka Hilšera.