TÉMA

Václav Moravec

Ostuda, zní od politiků kvůli situaci kolem nízkých penzí disidentů. Koalice se tím slibuje zabývat

Situace kolem nízkých penzí disidentů v Česku je ostudná a stát ji musí co nejdříve vyřešit, shodli se zástupci vládní koalice i opozice v Otázkách Václava Moravce. Předseda poslanců ODS Marek Benda uvedl, že koalice se bude problémem zabývat. Chce tak reagovat na hladovku Jiřího Gruntoráda.
19. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 20:37|

Odbory budou při kolektivních jednáních chtít růst mzdy o osm až deset procent, uvedl Středula

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude pro příští rok doporučovat ve vyjednávání kolektivních smluv v privátní sféře růst mezd ve výši osm až deset procent. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom informoval předseda ČMKOS Josef Středula.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 14:27|

Odvaha promluvit není abstraktní, je propojením svědomí a kontextu, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce

Jak se v současnosti i minulosti projevovala odvaha? Jak poznat, kdy včas promluvit, vzepřít se či protestovat proti mocným, nespravedlnosti nebo násilí? O různých podobách odvahy debatovali v pořadu Fokus Václava Moravce bývalá ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová, novinář Martin Milan Šimečka, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti), právník Věnek Bonuš, publicistka Johanna Nejedlová nebo psycholožka Irena Smetáčková.
21. 3. 2023|

Sociální sítě přesunuly hospodskou debatu do veřejného prostoru, myslí si moderátor Václav Moravec

Vulgarita, agresivita a zkratkovitost. To se podle novináře, moderátora a vysokoškolského učitele Václava Moravce stává součástí veřejného prostoru. „Hůř rozlišujeme diskuzi v hospodě a ve veřejném světě,“ říká v podcastu Background ČT24. Jako hlavního viníka vidí sociální sítě. Sám na nich prý není příliš aktivní.
1. 12. 2022|

Respirátory bychom mohli odkládat v polovině března, řekl Maďar. Podle Tachezy hrozí návrat delty

Vláda uvolňuje opatření proti šíření covidu. Tento týden skončila povinnost prokazovat se covidovými certifikáty, příští týden skončí testování ve školách a firmách a následně se zvýší počet účastníků na kulturních akcích. Podle epidemiologa Rastislava Maďara mají postupné uvolňovací kroky smysl a za příznivé situace bychom mohli v polovině března někde odložit i respirátory. S viroložkou Ruth Tachezy se v Otázkách Václava Moravce shodl, že nejspolehlivější cestou z pandemie je očkování.
13. 2. 2022|

Zelená dohoda je výzva i příležitost, snižování emisí realistické, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Zelená dohoda. Co vlastně znamená? Jak změní Česko? Kdo si ji přeje, kdo si ji nepřeje a proč? O budoucnosti green dealu, ochrany klimatu a proměně ekonomiky ve Fokusu Václava Moravce na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT diskutovali ekologové Marie Šabacká a Bedřich Moldan, ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), manažer Martin Jahn, psycholog Jan Krajhanzl a jaderná inženýrka Dana Drábová.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 22:02|

Důležitá je svoboda. Hosté pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali o Evropě a její síle

Lidé v Evropě si mají zachovat svobodu a žít podle sebe, zaznělo v pořadu Fokus Václava Moravce. Hosté mluvili například o tom, jaké to je žít v Evropě a kde jsou její hranice. Pozvání přijali eurokomisařka Věra Jourová, stand-up komik Tigran Hovakimyan, slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda, mluvčí Senátu Sue Nguyen, politolog Lukáš Macek a ekonom Filip Matějka.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 22:00|

Politici bývají odtržení od reality, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce

Kde začíná a končí svoboda a demokracie? Kolik váží jeden hlas? A kolik stojí? Na tyto otázky v pořadu Fokus Václava Moravce odpovídali politolog Michael Kraus, historička Markéta Křížová nebo bývalý premiér Bohuslav Sobotka. Pozvání dále přijal bývalý ministr Pavel Bratinka, koreanistka Nina Špitálníková a psychiatr Prokop Remeš.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 22:02|

Fokus Václava Moravce: Generace covidiálů. Jaké dopady bude mít distanční výuka na život dětí?

Jaký je život ve škole a jaký při domácí on-line výuce? Téma pro Fokus Václava Moravce s podtitulem Generace covidiálů. Čeští žáci a studenti se rok učili převážně doma, podle pedagogů to mělo velký dopad na jejich pracovní návyky. Také samotní mladí lidé často tvrdí, že výuka doma nebyla vždy bez problémů, do školy se tak těšili – nejen kvůli učení, ale stýskalo se jim i po kamarádech.
22. 6. 2021|

Dojde po covidu k restartu? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Fokus Václava Moravce pravidelně diskutuje o proměnách společnosti, technologií nebo vztahů mezi lidmi. O možném restartu myšlení, ekonomiky i životního stylu po pandemii covidu-19 v nejnovějším vydání tohoto měsíčníku debatovali sociolog Martin Buchtík, ekonomka Ilona Švihlíková nebo programátor a podnikatel Jakub Nešetřil.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 22:26|

Komentátor Šídlo: To, že se ministr odvolává sám, jsem ještě neviděl

Bude to týden, co novináři skloňují nové jméno ministra zdravotnictví. Na odchod toho předešlého ale jen tak nezapomenou. Podle komentátora Seznam zpráv Jindřicha Šídla byl konec Jana Blatného (za ANO) tak bizarní, že vstoupí do kroniky. Pro pořad Newsroom ČT24 okomentoval okolnosti výměny ministrů i to, jakou roli v ní sehrála média.
13. 4. 2021|

Jak odejít ve správný čas? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Odcházení politiků, umělců, sportovců i podnikatelů, kteří jsou na vrcholu, se věnoval úterní Fokus Václava Moravce. Pozvání do diskuzního pořadu přijali bývalá politička a herečka Magda Vášáryová, historik Jaroslav Šebek, kajakář Vavřinec Hradílek, operní zpěvačka Dagmar Pecková, psycholožka Alexandra Fonville a farmář Jan Miller.
12. 1. 2021|

Zemřel ekonom Michal Mejstřík. Podlehl nemoci covid-19

Ve věku 68 let zemřel ekonom Michal Mejstřík. Informaci o úmrtí potvrdil mluvčí Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Říman. Bývalý člen Národní ekonomické rady vlády a spoluzakladatel Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy, který vedl jako ředitel až do roku 2010, působil i v ekonomickém poradním týmu Ústředního krizového štábu.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:04|
OVM

Stát pandemii zvládá, míní Hamáček. Připustil ale, že by v budoucnu mohl vyhlásit nouzový stav

V uplynulém týdnu se změnilo personální rozložení na ministerské šachovnici. Rezort zdravotnictví opustil Adam Vojtěch a nahradil ho epidemiolog Roman Prymula (za ANO). Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) změnu vítá, zlepšila se podle něj komunikace ze strany ministerstva zdravotnictví. Šéf nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala si naopak na komunikaci stěžuje. Podle Hamáčka stát pandemii zvládá. V případě naplnění kapacity lůžek nebo chybějícím personálním silám by ale musela vláda uvažovat o nouzovém stavu.
27. 9. 2020Aktualizováno27. 9. 2020, 15:44|
OVM

Piráti nepodpoří zrychlené projednání „rouškovného“. Jsou i proti zrušení superhrubé mzdy

Není nutno schvalovat návrh na jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši pěti tisíc korun („rouškovné“) ve zrychleném čtení, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce předseda Pirátů Ivan Bartoš. O tento postup usiluje ve sněmovně vláda, aby mohla příspěvek vyplatit do Vánoc. Do pořadu byl pozván i premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ale nedostavil se.
6. 9. 2020|
Otázky Václava Moravce

Strojvůdcům bude za porušení pravidel nově hrozit odejmutí licence, plánuje Drážní úřad

Jaké jsou příčiny dopravních nehod na železnici? Podle předsedy představenstva Českých drah (ČD) Václava Nebeského se dlouhodobě ukazuje, že mezi nehodami není spojovací prvek. Strojvůdcům by však mělo být nově možné odejmout licenci pro řízení vlaku. V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekl ředitel drážního úřadu Jiří Kolář.
2. 8. 2020|
OVM

Vojtěch v pondělí vyhlásí epidemiologický semafor pro Česko. Ať přijde Hamáček s korespondenčním hlasováním, vyzval

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí vyhlásí systém tří pohotovostních stupňů, rozděleny budou po regionech. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM), kde s ním diskutovali senátor Marek Hilšer (MHS) a prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Vojtěch odmítl, že by dovolil, aby koronavirus výrazně zasáhl do fungování voleb, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyzval k rychlému předložení zákona o korespondenčním hlasování.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 16:58|

Lze zajistit potravinovou soběstačnost? Důležitější je udržitelnost, míní ekonomka Helena Horská

Bez jídla, bez odpovědnosti a bez zábran. Kam může vést volání po soběstačnosti a komu prospívá? Co roste na českých polích? O tom byl úterní přímý přenos Fokusu Václava Moravce, tentokrát na téma Bez jídla.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 22:12|
Otázky Václava Moravce

Pokud Vystrčil poletí na Tchaj-wan, počítá i s účastí podnikatelů. Jak se rozhodl, oznámí v úterý

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Otázkách Václava Moravce řekl, že pokud poletí na Tchaj-wan, mohla by se cesty zúčastnit i podnikatelská delegace. Podle informací ČT by mělo k misi na Tchaj-wan dojít 30. srpna, Vystrčil to však nepotvrdil s tím, že podrobnosti sdělí v úterý na tiskové konferenci Senátu. Šéf horní komory také zkritizoval předsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO) za to, že svým hlasem nepodpořil poděkování Tchaj-wanu za bezplatnou pomoc v době pandemie covidu-19.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 15:32|

Jaké jsou podoby moci? Jak snadno je zneužitelná? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Kdo má moc, koho přitahuje a kdo po ní touží? Jaké jsou podoby moci a jak snadné je moc zneužít? Tématem „Moc“ se zabýval Fokus Václava Moravce. Diskuze se mimo jiné zúčastnili neuropatolog František Koukolík, právnička Kateřina Šimáčková, politoložka Adéla Gjuričová, filozof Václav Němec nebo historikové Josef Žemlička a Prokop Tomek.
26. 5. 2020|
OVM

Zemědělství chybí sezonní pracovníci, zrušení nouzového stavu by to dál zhoršilo, uvedl ministr Toman

Lidé nejlépe vyjádří podporu českým zemědělcům tím, že budou nakupovat domácí potraviny, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Podle něho nyní v oboru chybí na tři tisíc sezonních pracovníků. Při zrušení nouzového stavu by se situace mohla dál zhoršit, zvláště o žních. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večerová dodala, že lidé chybí i v potravinářství. Připomněla také, že se podařílo zajistit dostatečné dodávky potravin do obchodů a uklidnit vznikající nákupní paniku.
26. 4. 2020|

Kdy chemie prospívá a kdy naopak škodí? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Kdy je chemie dobrá a kdy špatná? Kde člověku slouží a kde naopak škodí? Proč chemie vzbuzuje obavy? Tématem „Doba chemická“ se zabýval Fokus Václava Moravce. Do diskuze se zapojili chemik František Štěpánek, vývojářka kosmetiky Lenka Průšová, biochemik Zdeněk Hostomský, geolog Václav Cílek nebo učitelka chemie Růžena Hlůšková.
11. 2. 2020|
Fokus VM

Prosazování pravdy překáží formalismus justice a nedostatek odvahy, říká Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se domnívá, že postkomunistické země po třiceti letech transformace čelí velké výzvě stran kvality výkonu justice. Řekla to ve speciálním vydání pořadu Fokus Václava Moravce. Vystudovaná advokátka však soudí, že slovenské justici nastává „očistné období“. Za její největší problémy označila formalismus a nedostatek odvahy.
12. 11. 2019|

Máme vůči Listopadu dluh a některé svobody ani nevnímáme, varovala Čaputová na Národní třídě

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila věnec k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Do Česka přicestovala, aby si připomenula 30. výročí sametové revoluce a také aby vystoupila v pořadu Fokus Václava Moravce.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 20:00|