TÉMA

Jan Sobotka

Senátoři chtějí změnit valorizaci výdělků obecních zastupitelů. Stihnout to musí do konce roku

Část senátorů chce upravit zákon, který zavádí automatickou valorizaci výdělků regionálních politiků. Tlačí je ale čas. Praxi, kdy o odměnách obecních zastupitelů rozhodovala vláda, zrušil Ústavní soud. Zákonodárci mají zjednat nápravu do konce roku. Pokud do té doby změny nezačnou platit, hrozí podle šéfa nejsilnějšího senátorského klubu, že budou starostové úplně bez peněz.
26. 11. 2023|

Senátoři budou rozhodovat o rodičovském příspěvku. Zvyšovat se má jen u dětí narozených od ledna

Podle vládního návrhu schváleného sněmovnou by se měl od ledna rodičovský příspěvek zvednout na tři sta padesát tisíc korun u jednoho dítěte. Polepší si ale jen ty rodiny, kterým se dítě narodí až v novém roce. O zvýšení příspěvku senátoři rozhodnou na konci listopadu.
13. 11. 2023|

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Část senátorů má ke kandidátovi na ústavního soudce Simonovi výhrady. Dle Pavla kritéria splňuje

Senát se připravuje na rozhodování o dalším kandidátovi na ústavního soudce. Prezident Petr Pavel nominoval Pavla Simona, soudce a předsedu senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Pavel trvá na tom, že Simon splňuje odborná i morální kritéria. Zhruba čtvrtina senátorů ale vůči němu vyjádřila výhrady.
1. 10. 2023|

Cestu z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna komplikuje další etapa sanace skal

Cesta do největšího krkonošského střediska je v současnosti komplikovaná. Stavbaři se totiž po čtyřech letech vrátili k sanaci skal nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Masivy jsou zvětralé a odpadají skalní úlomky, které ohrožují řidiče.
25. 9. 2023|

Deficit důchodového systému prudce roste

Deficit důchodového systému v červenci přesáhl dvaačtyřicet miliard korun. Podle zástupců vlády to ukazuje na potřebnost výrazných změn. Penzijní reformu by mělo ministerstvo práce a sociálních věcí dát během příštího měsíce k připomínkám a ještě letos by ji měla pak dostat k posouzení vláda.
19. 8. 2023|

Změny v důchodech jdou do finále, většina by mohla platit už od září

Změny v důchodech míří k finálnímu hlasování, senátoři o nich rozhodnou 23. srpna. Podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) může být diskuze delší, obstrukce ale nečeká. Většina šéfů senátních klubů předpokládá, že zákonodárci zpomalení valorizace penzí nakonec podpoří. Pokud novelu do konce srpna podepíše i prezident, začne většina změn platit od září.
6. 8. 2023|

Senátoři schválili nové ústavní soudce, uspěl i Fremr

Senátoři schválili všechny tři kandidáty, které prezident Petr Pavel navrhl na ústavní soudce. Instituci posílí místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová, profesorka občanského práva Kateřina Ronovská i bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr. Právě o něm senátoři zevrubně diskutovali, a to kvůli pochybnostem ohledně kauzy z roku 1988.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 23:12|

Prezident Pavel v pátek jmenuje nového předsedu Ústavního soudu. Kdo to bude, se neví

Brzy bude jasné, kdo stane v čele Ústavního soudu. Jmenovat nového předsedu chce prezident Petr Pavel v pátek 4. srpna. Jméno zatím neřekl. Dotyčný či dotyčná vystřídá Pavla Rychetského. Ani on, jak řekl, neví, kdo ze členů instituce se stane jeho nástupcem. Doporučení hlavě státu nedával.
30. 7. 2023|

Vrchlabí má nový krytý bazén. Kvůli závadě po sedmi hodinách přerušil provoz

Ve Vrchlabí na Trutnovsku zahájil v úterý provoz nový krytý bazén téměř za dvě stě milionů korun bez DPH. Navzdory dopadům růstu cen energií a inflace bazén otevřel v plném rozsahu, řekl ředitel městské organizace Aquacentrum Vrchlabí Jiří Dušek. Odhad příspěvku města v prvním čtvrtletí roku 2023 na provoz bazénu je podle něj dva miliony korun. Aquacentrum však po sedmi hodinách kvůli technické závadě na rozvaděči elektřiny provoz přerušilo, návštěvníci objekt spořádaně opustili. Dle místostarosty města Alfreda Plašila se večer závadu podařilo odstranit.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 21:42|

Novým zástupcem ombudsmana bude vládní zmocněnec Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu ve středu v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ombudsman Stanislav Křeček svého nového zástupce označil za posilu pro úřad veřejného ochránce práv.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 17:21|

Senátní kluby počítají ztráty a zisky, tři musely vybrat nové předsedy

Senátorský klub ProRegion se přejmenoval. Nově bude klubem ANO a ČSSD. Bude mít jen šest členů oproti dosavadním devíti, ale všichni budou nominanty stran bývalé vládní koalice. Po volbách se konsolidují i další senátorské kluby. Klub sdružující senátory ODS a TOP 09 i klub SEN 21 a Pirátů potvrdily své dosavadní předsedy, Starostové si již zvolili nového. Lidovečtí senátoři se o svém předsedovi rozhodnou až příští týden.
4. 10. 2022|

Senátory Starostů povede Sobotka

Předsedou senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN) byl podle informací ČT zvolen Jan Sobotka, který je též starostou Vrchlabí. V příštích dvou letech povede dvacetičlenný, tedy druhý nejpočetnější klub v horní komoře. Nahradí Petra Holečka (STAN), který letos neúspěšně obhajoval mandát v obvodu Mělník a vypadl z klání o senátorské křeslo už v prvním kole.
2. 10. 2022|

Horské letiště ve Vrchlabí chátrá kvůli sporu akcionářů. Hangáru hrozí zřícení pod sněhem

Nejistá je budoucnost letiště ve Vrchlabí, jediného horského veřejného letiště v Česku. Vlastní ho letecká škola, které hrozí insolvence. Důvodem jsou spory mezi akcionáři, které prošetřuje také policie. Dlouhodobé nejasnosti s financováním zhoršují stav letištního mobiliáře, což dopadá na všechny piloty, kteří se svými stroji na plochu dosednou.
1. 1. 2022|

Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta, míní senátní bezpečnostní výbor

Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu zbavit ho funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát. Informoval o tom předseda výboru Pavel Fischer (nestr.). Případný verdikt o nezpůsobilosti Zemana zastávat úřad by musela podle ústavy potvrdit sněmovna. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček krok výboru označil za útok na ústavnost, svobodu a demokracii.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:47|

Nemocnice v Sokolově, Chebu a Trutnově jsou pořád přetížené, rozvolňovat zde vláda neplánuje

Nelepší se situace v nemocnicích, nelepší se stav mnohých pacientů, pomoc ze strany státu vázne. Takové zprávy přicházejí z uzavřených okresů Cheb, Sokolov a Trutnov týden poté, co vláda rozhodla o jejich izolaci. Přetíženým lékařům v sokolovské nemocnici v pátek alespoň částečně ulevili kolegové z Humpolce. Převzali si desítku pacientů. Na Vysočinu ze západu Čech s nimi zamířila speciální vysokokapacitní sanitka. Zpřísněná opatření se v okresech v dohledné době rozvolňovat nebudou.
19. 2. 2021|

Platy ústavních činitelů letos neporostou. Jejich výpočet se změní v roce 2022

Platy ústavních činitelů se letos nebudou zvyšovat. Politici nebo soudci si tak meziročně na výplatnicích nepřilepší. Podle novely, která platy stanovuje, se vypočítávají ze stejné platové základny jako loni. Od roku 2022 se mají odvíjet z průměrné mzdy v celé ekonomice. Dosud to bylo jen z nepodnikatelské sféry.
9. 1. 2021|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Sobotka obhájil v Trutnově mandát, porazil starostu Dvora Králové Jarolíma

Senátorem za volební obvod Trutnov bude opět Jan Sobotka (za STAN). Ve druhém kole senátních voleb obdržel od voličů 74,58 procenta hlasů. Porazil tak starostu Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma (ANO), který získal 25,41 procenta. Účast ve druhém kole dosáhla zhruba 16 procent, v prvním kole hlasovalo asi 37 procent voličů.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 18:50|

Senátní duel na Trutnovsku: O křeslo v horní komoře se utkají Jan Sobotka a Jan Jarolím

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 39 – Trutnov se utkají starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN) a starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO). Pro Sobotku hlasovalo v prvním kole 41,71 procenta voličů, Jarolím získal 26,26 procenta hlasů. Prvního kola senátních voleb se zúčastnilo 37,13 procenta voličů. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
6. 10. 2020|

Obvod Trutnov čeká za týden souboj současného senátora Jana Sobotky a starosty Dvora Králové Jana Jarolíma

Současný senátor Jan Sobotka (za STAN) vyhrál v prvním kole voleb do Senátu v obvodu Trutnov s 41,71 procenta hlasů. Jako druhý postoupil do druhého kola starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO). Na Trutnovsku voliči vybírali mezi čtyřmi kandidáty, kromě postupujících se ucházeli o senátorské křeslo ještě Klára Sovová (ODS) a Michal Slavka (SPD). V obvodu Trutnov přišlo hlas odevzdat přes 37,1 procenta voličů.
3. 10. 2020|

Hlavatý je bez křesla, do Senátu jde místo něj vrchlabský starosta Sobotka

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN) bude reprezentovat trutnovský obvod v Senátu. Ve druhém kole doplňovacích voleb porazil majitele textilky Juta Jiřího Hlavatého (za ANO). Senátní volby proběhly souběžně s prvním kolem prezidentských. Díky nim zaznamenaly nevídanou účast zhruba 60 procent.
13. 1. 2018Aktualizováno13. 1. 2018, 19:28|