TÉMA

Stanislav Přibyl

Zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Hold mu vzdal jeho nástupce František i státníci

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Zdravotní stav rodilého Němce se v poslední době zhoršil. Benedikt stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František. Ten svého předchůdce označil za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev. Zesnulému papeži vzdali hold také mnozí státníci, Benedikta XVI. vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce „tradičních hodnot“.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 18:20|

Duka požehnal Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze

Pražský arcibiskup Dominik Duka v sobotu po poledni požehnal Mariánský sloup, který se po 102 letech vrátil na Staroměstské náměstí v Praze. Duka zopakoval, že památník není výrazem zpupnosti katolické církve, ale výrazem vděčnosti za pomoc ve válkách. Na Staroměstském náměstí se už ráno sešli příznivci i odpůrci stavby, někteří v národních krojích. Většina se zúčastnila modlitby, další se za dozoru policie srotili u budovy radnice pod nápisy „Praha není Vatikán“ nebo „Sloup hanby“.
15. 8. 2020Aktualizováno15. 8. 2020, 15:47|

Velký pátek ve stínu koronaviru. Laboratoře se blíží testovací kapacitě 10 tisíc vzorků denně

Vláda nabádá občany, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a zákaz shromažďování. Kabinet ve čtvrtek prodloužil nouzový stav do 30. dubna. Věřící si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Kvůli zákazu shromažďování se ale letos nemohou účastnit tradičních bohoslužeb. Domovy pro seniory a podobná zařízení musejí od pátku zajistit pravidelné testování svých zaměstnanců. Laboratoře ve čtvrtek provedly více než osm tisíc testů na nový koronavirus.
10. 4. 2020Aktualizováno10. 4. 2020, 18:12|

Komunisté se chtějí kvůli zdanění náhrad obrátit na evropské instituce. Církve rozhodnutí soudu vítají

Vládní politici, kteří přispěli ke schválení novely o zdanění náhrad církvím, i prezident Miloš Zeman, jenž zákon podepsal, respektují rozhodnutí Ústavního soudu. Ten zdanění zrušil. Komunisté se chtějí obrátit na evropské instituce. Politici, kteří zrušení zdanění naopak iniciovali, rozhodnutí ocenili jako garanci, že je Česká republika demokratickým právním státem.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 17:46|
Interview ČT24

Zdanění církevních restitucí se vždy vytahuje jako králík z klobouku, myslí si biskupský sekretář

Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl kritizuje fakt, že vláda podpořila návrh KSČM na zdanění finančních náhrad církvím za nevydaný majetek. Pokud by se tak stalo, došlo by k porušení principů právního státu, uvedl v pořadu Interview ČT24. Stejně jako vláda předpokládá, že konečné slovo by pak měl Ústavní soud.
13. 1. 2018|