TÉMA

Alžběta II.

Britská centrální banka vydá nové bankovky s králem Karlem III.

Pátého května 2024 se dostanou do oběhu nové librové bankovky s portrétem Karla III. Postupně tak bude nahrazovat současné oběživo s tváří své matky Alžběty II., ačkoliv i tyto libry zůstávají zákonným platidlem. Nová měna s královou podobiznou bude tištěna vždy, když bude nutné nahradit poškozené stávající bankovky nebo když bude nutné uspokojit zvýšenou poptávku. První britská bankovka s královnou Alžbětou II. šla do oběhu v roce 1960.
27. 2. 2024|

Queen Mary 2 sice přišla o titul největší lodi světa, oceánům ale neohroženě vládne i po dvaceti letech

Nalodit se v Southamptonu (nebo třeba Hamburku), na několik dní se zavřít do kajuty či bloumat po palubách a pozorovat nekonečný oceán a nakonec zahlédnout plamen Sochy svobody a pak manhattanské mrakodrapy vystupující zpoza obzoru – to se zdá jako něco, co zůstává bezpečně zamčeno v hloubi minulého a předminulého století. Ale i v době, kdy se dá za cenu transatlantické plavby a za zlomek času stráveného na palubě doletět letadlem na opačnou stranu zeměkoule, stále existuje i možnost se na plavbu přes Atlantik vypravit. Rovných dvacet let se plaví poslední zkonstruovaná transoceánská linková loď Queen Mary 2. V roce 2004, kdy ji pokřtila tehdejší britská královna, to byla také největší dopravní loď na světě. Dnes to už neplatí, ale přesto je Queen Mary 2 zcela unikátním plavidlem, a lze-li některou loď považovat za opravdovou královnu světových moří, je to nepochybně ona.
12. 1. 2024|

Chodící historie, zemský patriot a srdečný člověk, vzpomínají na Schwarzenberga jeho blízcí

Lidé se v sobotu rozloučili s aristokratem, diplomatem, politikem, poslancem a senátorem, vicepremiérem, ministrem zahraničí, prezidentským kandidátem, lesníkem a hospodským Karlem Schwarzenbergem. Byl veselým a srdečným člověkem i velkým vlastencem se smyslem pro službu, vzpomínali jeho přátelé a blízcí během speciálního vysílání ČT24. Rozloučení se účastnila také řada politiků, mezi nimi i představitelé opozice.
9. 12. 2023|

Násilí spáchané během války za nezávislost je neomluvitelné, řekl britský král v Keni

Britský král Karel III. vyjádřil během návštěvy Keni nejhlubší lítost za „odpudivé a neospravedlnitelné násilné skutky“ z doby boje za nezávislost této africké země. Monarcha se ale neomluvil přímo za britský podíl na utrpení Keňanů, jak požadovali mnozí místní obyvatelé.
1. 11. 2023|

Za plán zavraždit britskou královnu kuší dostal Chail devět let za mřížemi

Devět let za mřížemi vyměřil soudce britskému mladíkovi, který byl předloni zadržen na hradě Windsor. Ostraze řekl, že chtěl zabít tehdejší královnu Alžbětu II. Jednadvacetiletý Jaswant Singh Chail letos v únoru přiznal vinu v několika bodech včetně vyhrožování panovníkovi. Do vězení má jít po završení psychiatrické léčby, píše agentura Reuters.
5. 10. 2023|

Rok od úmrtí Alžběty II. zveřejnil britský král její portrét, lidu poděkoval za podporu

Přesně rok po smrti britské královny Alžběty II. její syn a nástupce Karel III. zveřejnil její portrét a poděkoval lidu za podporu. Portrét panovnice v černém plášti a s tiárou s diamanty ve vlasech vznikl v roce 1968, autorem je Cecil Beaton. Výročí úmrtí panovnice si královská rodina připomene na soukromých pietních akcích, žádná veřejná vystoupení se podle zpravodajského serveru BBC News neočekávají.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 23:20|

Karel III. oslavil svou korunovaci ve Skotsku

Britský král Karel III. oslavil svou korunovaci ve Skotsku. Panovník a jeho manželka Camilla oficiální ceremonii absolvovali v londýnském Westminsterském opatství v květnu. Jako souhlas s historickým spojením Anglie a Skotska se teď ale v Edinburghu konala ještě jedna potvrzující slavnost. Na ceremonii, stejně jako na květnovou v Londýně, přišli také podporovatelé i odpůrci monarchie.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 19:57|

Karel III. slaví první narozeniny na trůně. Velkolepou přehlídku sledovaly tisíce lidí

Britský panovník Karel III. slaví první ceremoniální narozeniny. V Londýně se kvůli tomu sešly tisíce přihlížejících. Hlavní částí oslav byla vojenská přehlídka, na které se představilo přes čtrnáct set vojáků. Ceremoniálu se zúčastnilo i na čtyři sta hudebníků a dvě stě koní. Členové královské rodiny příznivce pozdravili z balkonu Buckinghamského paláce, odkud také pozorovali průlet letounů RAF.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 15:43|

Velký česko-britský příběh 20. století. Novinář Vostal vydal knihu o sochaři Bělském

Osobnost pozapomenutého sochaře českého původu Franty Bělského, který se významně zapsal do historie Velké Británie, českým divákům ve vysílání ČT představil zpravodaj Bohumil Vostal. O výtvarníkovi natočil televizní dokument. Nedávno vydal také výpravnou publikaci o dramatickém životním příběhu tohoto sochaře pod názvem Portrétoval anglickou královnu.
6. 6. 2023|

Britský princ Edward přijel do Prahy. Neformálně se sešel s Pavlem

Britský princ Edward v úterý přijel na návštěvu České republiky. Do Prahy na britské velvyslanectví dorazil autem z Německa kolem čtvrté odpoledne. Fotografii z příjezdu sdílel na svém Twitteru britský velvyslanec v Česku Matthew Field. Středobodem Edwardovy návštěvy bude Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) určená studentům mezi čtrnácti a čtyřiadvaceti lety. Navštíví také obec Vestec u Prahy, pokloní se u Národního památníku hrdinů heydrichiády v Praze a setká se s prezidentem Petrem Pavlem, se kterým se neformálně sešel už v úterý. V Česku pobude do čtvrtka.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 23:23|

Láskyplná a jiskřivá, zaznívá o Camille. Královna manželka ale narážela i na odpor jako „ta druhá“

„Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ zeptala se údajně Camilla Charlese a nastartovala běh událostí v britské královské rodině. Mnohými byla nenáviděna jako osoba, která rozbila Charlesovo manželství s princeznou Dianou. Veřejnost si ale nakonec získala. Nyní stojí královna manželka Camilla po boku britského panovníka Karla III. Plné přijetí ze strany zesnulé panovnice Alžběty II. trvalo delší dobu, v posledních letech života ale Camillu jednoznačně podporovala.
6. 5. 2023|

Posvátný obřad i divadlo. Westminster představuje dějiště korunovací už téměř tisíc let

Svačina během mše, zákaz vstupu pro manželku, ceremonie za halíř nebo ikonické živé vysílání. Korunovační obřad pro panovníky Anglie, Skotska, Velké Británie a Spojeného království je starý více než tisíc let. Dříve šlo o nezbytnou etapu na cestě stát se králem či královnou. Nyní panovník podle zákona nastupuje ihned po smrti svého předchůdce. Obřad ale zůstává důležitou událostí. Král Karel III. bude čtyřicátým vládnoucím panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. To je místem pro tento rituál od roku 1066.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 09:10|

Trochu jiná korunovace. Nově by měl lid slíbit králi věrnost, zapojí se i víc církví

Arcibiskup z Canterbury vyzval veřejnost, aby při sledování bohoslužby při nadcházející korunovaci Karla III. nebo jejího přímého přenosu nahlas slíbila věrnost králi a jeho potomkům. V minulosti přitom tuto přísahu skládali dědiční šlechtici. Novinkou bude také zapojení představitelů dalších náboženství nebo část bohoslužby v jazycích, které se používají v jednotlivých částech Spojeného království. O detailech korunovace v neděli informovala anglikánská církev a stránky britské královské rodiny.
30. 4. 2023|

„Je ohrožena bezpečnost Evropy.“ Karel III. před Spolkovým sněmem ocenil pomoc Ukrajině

Britský král Karel III. ve čtvrtečním projevu před poslanci Spolkového sněmu označil vztahy Německa a Británie jako výjimečné a zdůraznil, že přátelství obou zemí velmi leželo na srdci jeho zesnulé matce Alžbětě II. Němcům poděkoval za projevy soustrasti po jejím skonu. Ocenil také jednotu v pomoci napadené Ukrajině a o válce prohlásil, že je hrozbou nejen pro bezpečnost Evropy, ale také pro evropské demokratické hodnoty.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 19:36|

Velký knižní čtvrtek doporučuje novinky Hůlové, Hornbyho i ukrajinskou kroniku zpravodajů ČT

Deset novinek tuzemských i zahraničních autorů přináší čtenářům od 23. března Velký knižní čtvrtek. Do výběru napříč žánry, jímž knihkupci a nakladatelé chtějí upozornit na čtenářsky atraktivní tituly, se dostaly knihy od Nicka Hornbyho, Petry Hůlové, Michaela Žantovského i zpravodajů České televize.
23. 3. 2023|

Nejčastěji Slovensko, Polsko a Čína. Grafika ukazuje, které státy Zeman během prezidenství navštívil

Miloš Zeman se během deseti let a dvou funkčních období v čele státu vydal na zhruba devadesát zahraničních cest, při kterých navštívil 34 zemí. Nejčastěji zamířil na Slovensko, do Polska a Číny. Při svých návštěvách často hovořil o zahraničních investicích. V posledních letech ale v souvislosti s pandemií covidu-19 a zdravotním stavem jeho zahraničních cest ubylo.
8. 3. 2023|

Platinové oslavy a po sedmdesáti letech opět král. Britská monarchie zažila zlomový rok

Na streamovací platformu Netflix přichází nový kontroverzní dokument ze zákulisí života britského prince Harryho a jeho manželky Meghan, který slibuje ukázat královský život v novém světle. Je to jen jedna z mnoha bouřlivých událostí, které královská rodina letos prožila.
8. 12. 2022|

Královští klenotníci upravují pro Karla III. korunu svatého Eduarda

Historická koruna svatého Eduarda, která je v Anglii už více než 350 let ústředním prvkem korunovace panovníků, byla odvezena z londýnského Toweru, kde je obvykle vystavena jako součást korunovačních klenotů. V nadcházejících týdnech bude upravena pro korunovaci krále Karla III., která se uskuteční v květnu příštího roku
4. 12. 2022|

Zemřel světově proslulý český dirigent Libor Pešek

Ve věku 89 let zemřel významný český dirigent Libor Pešek. ČT to potvrdil ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl. Propagátor tvorby skladatele Josefa Suka získal světové renomé jako šéfdirigent liverpoolského královského orchestru. Umělečtí kolegové vzpomínají na Libora Peška jako na velkého umělce i laskavého člověka.
23. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 13:10|

Šest týdnů premiérství Trussové. Stihla setkání jak s královnou, tak jejím nástupcem i světovými lídry

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu vydržela pouhých šest týdnů. I přesto se stihla setkat s královnou Alžbětou II. i novým králem Karlem III., stejně jako s největšími světovými lídry.
21. 10. 2022|

Před sto lety vznikla stanice BBC. Dnes bojuje o důvěru veřejnosti a čelí sociálním sítím

Britská veřejnoprávní stanice British Broadcasting Corporation (BBC) vznikla přesně před sto lety. Používanými technologiemi se podle vlastních tvrzení vždy snažila jít s dobou, v posledních letech ale s přerodem médií čelí mnoha výzvám. Bojuje o důvěru veřejnosti, pozornost mladých lidí, čelí konkurenci sociálních sítí a v neposlední řadě řeší obtíže s financováním, jak sama přiznává ve své analýze.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 17:30|

Korunovace Karla III. britským králem se uskuteční příští rok v květnu

Korunovace Karla III. britským králem se bude konat 6. května příštího roku ve Westminsterském opatství v Londýně. V úterý to oznámil Buckinghamský palác. Obřad povede arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Podle britských médií lze očekávat, že se ceremonie ponese ve skromnějším duchu než korunovace Alžběty II. v roce 1953.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 19:59|

V Turnově vystavují repliku šperků pro Alžbětu II. Nevěděli jsme, jestli má propíchnuté uši, vzpomíná šperkař

Muzeum v Turnově vystavuje repliku granátových šperků, které před čtvrtstoletím zhotovil pro královnu Alžbětu II. místní šperkař Jiří Urban. A to na zakázku Brna, které šperky panovnici předalo při její oficiální návštěvě města. Urban je rovněž autorem vystavené repliky, ta se od originálu mírně odlišuje.
24. 9. 2022|

Dny truchlení skončily, Británie se vrací k normálnímu životu

Velká Británie pondělním státním pohřbem definitivně uzavřela sedmdesátiletou éru panování královny Alžběty II. Obřady v Londýně a ve Windsoru skončilo v zemi období smutku, vlajky na vládních budovách se vrátily na vrcholy stožárů, v Londýně se uklízí a před královskými rezidencemi mizí hromady květin, které lidé zesnulé královně v předchozích dnech přinesli.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 20:19|