TÉMA

Horoměřice

Nejvyšší soud zamítl dovolání družstva Svatopluk. Správci tak musí zaplatit nájemné

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání družstva Svatopluk, podle vykonatelného rozsudku tak musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba 18,26 milionu korun s úroky. Jde o nájemné za domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. O rozhodnutí informovala mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
21. 2. 2024|

Ceny dřeva spadly o stovky korun, je o něj menší zájem než loni

Cena dřeva klesla o stovky korun. Na rozdíl od loňska je o něj menší zájem. Třeba v Národním parku Šumava je téměř nulový odbyt kvalitní kulatiny. O stovky korun klesla i cena palivového dřeva. Lesníci ale varují, že v posledním čtvrtletí letošního roku může znovu podražit.
12. 8. 2023|

Družstvo Svatopluk zatím nemusí platit více než 18 milionů v kauze H-Systemu, soud odložil vykonatelnost rozsudku

Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozsudku, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky. Odklad potrvá do doby, než soud rozhodne o dovolání firmy, které obdržel spolu se spisem v dubnu. Nárokovaná suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. Rozhodnutí o odkladu, které padlo v květnu, je dostupné na webu soudu.
12. 6. 2023|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

Spor správce H-Systemu a bytového družstva Svatopluk doputoval k Nejvyššímu soudu. Bude rozhodovat o nájemném

Spor o nájemné bytového družstva Svatopluk se správcem H-Systemu Josefem Monsportem bude pokračovat. Družstvo se obrátilo na Nejvyšší soud. Proti pravomocnému rozsudku krajského soudu podal Svotopluk dovolání. České televizi to potvrdil předseda družstva Martin Junek.
6. 2. 2023|

Bývalým klientům H-Systemu hrozí, že zaplatí další miliony. Podle soudu dluží správci nájemné za poslední tři roky

Na dalších 18 milionů korun by mohl mít nárok konkurzní správce vytunelovaného H-Systemu Josef Monsport. Okresní soud pro Prahu-západ nepravomocně rozhodl, že mu musí bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů, zaplatit tuto sumu jako nájemné za roky 2019 až 2021. Prvoinstanční verdikt vyřkl soud jen den poté, co odvolací soud potvrdil, že Svatopluk musí zaplatit obdobnou sumu jako nájemné za roky 2016 až 2018.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 15:42|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit 18,2 milionu korun za užívání domů v Horoměřicích, potvrdil soud

Bytové družstvo Svatopluk musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky za nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Rozsudek Okresního soudu pro Prahu-západ ve středu pravomocně potvrdil středočeský krajský soud. Družstvo proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu, avizoval jeho předseda Martin Junek.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 11:55|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích. Potvrdil to odvolací soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Pravomocně o tom rozhodl Krajský soud v Praze, který potvrdil rozsudek Okresního soudu Praha-Západ. Jeho mluvčí Dominik Duchoň to uvedl pro Českou televizi. Konkurzní správce Josef Monsport žaluje družstvo Svatopluk ještě o dalších jednadvacet milionů s úroky.
9. 8. 2022|

Kauza H-System: Družstvo Svatopluk má zaplatit 18 milionů jako nájemné za užívání domů, rozhodl soud

Bytové družstvo Svatopluk má zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky. V úterý o tom rozhodl Okresní soud pro Prahu-západ, rozsudek ale není pravomocný. Peníze má družstvo Svatopluk zaplatit jako nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Družstvo se proti rozhodnutí odvolá, avizoval předseda družstva Martin Junek.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 16:51|

Družstvo Svatopluk musí podle soudu zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích

Stavební bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnost H-System, musí podle soudu zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Rozhodl o tom okresní soud pro Prahu - západ. Rozsudek je nepravomocný, družstvo se proti němu podle předsedy Martina Junka odvolá.
18. 10. 2021|

V Horoměřicích je už prodaná většina bytů po H-Systemu. Zájem neprojevili jen čtyři uživatelé

V Horoměřicích u Prahy se ze šedesáti dražených bytů z konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System prodalo už padesát čtyři. Uživatel dalšího si vyřizuje žádost o hypotéku, celkem se tak podaří bez problémů prodat pětapadesát bytů. O čtyři neprojevili jejich dosavadní uživatelé zájem a budou se dražit znovu, uživatel posledního podal žalobu na vyloučení nemovitosti z konkurzu a odmítá si byt odkoupit. Kauza se tak po letech blíží ke svému závěru.
19. 7. 2021|

Klienti H-Systemu se dočkali vlastního bydlení. Po třiadvaceti letech odkoupili 55 z 60 bytů

V kauze H-System končí další dějství. Třiadvacet let po krachu firmy se většina klientů z Horoměřic dočkala vlastního bydlení. Využili nabídky konkurzního správce a odkoupili 55 z celkového počtu 60 bytů. Celá kauza ale zdaleka nekončí.
8. 7. 2021|

Obyvatelům bytů po H-Systemu hrozí opět vystěhování, prodej zablokovala žaloba

Současným obyvatelům bytů po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy opět hrozí vystěhování. Jejich prodeje v konkurzu zablokovala vylučovací žaloba. Ta se týká pozemků pod přilehlými cestami. Informaci potvrdili předseda bytového družstva Horoměřice 2020 Michal Beník, šéf věřitelského výboru Petr Pavel i předseda BD Svatopluk Martin Junek.
24. 3. 2021|

Obyvatelé bytů po H-Systemu je mohou odkoupit, podali nejlepší nabídky

Současní obyvatelé bytů po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy mohou užívané byty odkoupit. Všech 56 zájemců podalo ve výběrovém řízení nejvýhodnější nabídku. Na čtyři byty nabídka nepřišla, jejich současní obyvatelé komunikují s věřitelským výborem, o byty nemají zájem a jsou připraveni je opustit, řekl šéf věřitelského výboru a advokát největšího věřitele H-Systemu Petr Pavel.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 18:22|

Začal prodej bytů po zkrachovalém H-Systemu, v nabídce jich je šedesát

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz šedesát inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.
3. 12. 2020|

Družstvo Svatopluk žádá soud o zrušení souhlasu s prodejem bytů po H-Systemu

Bytové družstvo Svatopluk podalo k pražskému městskému soudu žádost o zrušení souhlasu s prodejem bytů v konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích. Družstvo zároveň podalo stížnost na postup soudu při udělování povolení k prodeji. Připravujeme i ústavní stížnost, uvedl předseda družstva Martin Junek.
26. 10. 2020|

Obyvatelé bytů po H-Systemu zpochybňují cenu, kterou za ně mají zaplatit. Chtějí slevu 85 procent, dostali 15

Družstvo Svatopluk, které sdružuje část obyvatel bytů po H-Systemu v Horoměřicích, zpochybňuje stanovenou cenu, za kterou by si obyvatelé měli své domovy odkoupit. Věřitelský výbor jim nabízí patnáctiprocentní slevu oproti tržním cenám, podle Svatopluku by ale měla být sleva 85procentní. Družstvo navíc tvrdí, že je vlastníkem inženýrských sítí.
26. 9. 2020|

Věřitelé zkrachovalého H-Systemu schválili první posudky na prodej bytů v Horoměřicích

Věřitelský výbor zkrachovalé společnosti H-System schválil prvních deset znaleckých posudků, které určily prodejní cenu bytů po H-Systemu v Horoměřicích u Prahy. Prodávat se bude celkem šedesát bytů, cena je však zatím známá jen u deseti z nich. Jde o stejné byty 1+1 s předzahrádkou, která se u jednotlivých bytů liší plochou. Určené ceny se pohybují mezi 45 a 55 tisíci korunami za metr čtvereční. Bytové družstvo Svatopluk má však výhrady k přiznané hodnotě dostavby domů.
24. 9. 2020|

Zakladatel H-Systemu zinscenoval aukci rekreačního areálu v Rabyni, tvrdí žalobce

Objevilo se nové svědectví v případu údajných machinací s majetkem, který měl sloužit k odškodnění klientů vytunelované společnosti H-System. Rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady stát sice zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi zablokoval, ale na základě exekuce ho v dražbě koupil Smetkův známý. Podle žalobce byla aukce zinscenovaná.
12. 8. 2020|

Byty po H-Systemu nejspíš budou moci jejich obyvatelé odkoupit až o čtvrtinu levněji

Byty z konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy si jejich nynější obyvatelé budou zřejmě moci odkoupit o 20 až 25 procent levněji, než je jejich tržní cena. Řekl to šéf věřitelského výboru Petr Pavel. Znalecký posudek, který určí konečnou cenu za každý byt, tak zohlední zhodnocení bytů, lidé si je totiž sami dostavěli. Bytové družstvo Svatopluk, které místní obyvatele zastupuje, nesouhlasí. Zhodnocení by podle něj mělo být 85 procent z hodnoty stavby.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 17:05|

Odročeno. Spor o nájemné u domů H-Systemu se prodlužuje

Okresní soud pro Prahu-západ odročil jednání ve sporu mezi konkurzním správcem zkrachovalé společnosti H-System a bytovým družstvem Svatopluk. Konkurzní správce Josef Monsport družstvo žaluje o 22 milionů korun za nájemné za pozemky u řadových domů a pod nimi. Soudce navrhoval smírčí řešení, Monsportova právní zástupkyně to odmítla. Soud tak jednání formálně zahájil, věcí se začne zabývat až v budoucnu.
22. 6. 2020|

V Horoměřicích začalo oceňování bytů. „Nevíme, jestli na ně budeme mít,“ říkají lidé, kteří mají zaplatit už potřetí

Prodej bytů a domů, ve kterých bydlí část klientů zkrachovalého H-Systemu, se přiblížil. V Horoměřicích u Prahy tento týden znalci oceňovali nemovitosti, které jsou v konkurzní podstatě. I když si je lidé dostavěli sami, nyní si je budou muset buď koupit, nebo se z nich odstěhovat.
20. 6. 2020|

Prodej bytů po zkrachovalém H-Systemu začne na jaře, obyvatelé se bojí vysokých cen

První byty, které spadají do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System a které si lidé sami dostavěli, se začnou prodávat na přelomu letošního jara a léta. Jejich cena bude známa v dubnu. Určí ji znalecký posudek, který zároveň vyčíslí hodnotu dostavby, již provedli současní uživatelé bytů. Řekl to šéf věřitelského výboru a advokát největšího věřitele H-Systemu Petr Pavel.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 09:35|
H-System

Naděje klientů zkrachovalého H-Systemu na odškodnění od státu zřejmě padla

Šance, že by se klienti zkrachovalého H-Systemu dočkali odškodnění od státu, se rozplývá. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla České televizi, že příspěvek z rozpočtu neumožňuje zákon. Družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu, zatím upozornilo, že investice, které museli lidé vložit do dostavby domů v Horoměřicích u Prahy, činí podle nich 85 procent z celkové hodnoty nemovitostí. Chce, aby to bylo zohledněno v ceně odkupu, kterou má stanovit znalecký posudek.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 19:50|