TÉMA

Tatiana Vilhelmová

Citlivý člověk vidí krásné věci hned vedle strachu a smrti, oceňuje režisér filmu podle Topola

„Když jsem tu knihu dočetl, cítil jsem žízeň po životě,“ říká o románu Citlivý člověk režisér Tomáš Klein. Topolovu pro adaptaci náročnou knihu převedl na plátno jako svůj režijní celovečerní debut. Temně groteskní drama mělo premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu.
4. 7. 2023|

Vejdělek natáčí Aristokratku ve varu. Slibuje legraci a milostné eskapády

Filmová rodina Kostkových se vrátila na své chátrající rodové sídlo Kostka, ve skutečnosti zámek v Miloticích na Hodonínsku. Režisér Jiří Vejdělek tu totiž natáčí pokračování příběhu „poslední aristokratky“, Aristokratka ve varu vzniká opět podle bestselleru milotického kastelána Evžena Bočka. První snímek před čtyřmi lety vidělo podle tvůrců více než půl milionu diváků.
21. 4. 2023|

Zasvěcení do dospělosti na bláznivé pouti. Točí se film podle Topolova Citlivého člověka

Začátkem dubna v okolí moravskoslezského Krnova padla první klapka na natáčení nového českého filmu Citlivý člověk, který je volnou adaptací oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola. Pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek jeho celovečerním debutem. Koproducentem je Česká televize.
5. 4. 2022|

ČT mimořádně zpřístupnila 25 filmů

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala pětadvacet kinosnímků, které poslouží jako ohlédnutí za tuzemskou porevoluční kinematografií. Společnou mají nominaci na některou z českých filmových cen (většina dokonce ocenění i získala) a také omezenou dobu, po kterou je lze zhlédnout. V iVysílání si tyto filmy můžete přehrát jen do 12. dubna 2020.
28. 3. 2020|

Meda se nedá. Česká mecenáška dostala ke stým narozeninám inscenaci a výstavu

Česká mecenáška Meda Mládková oslaví na podzim sté narozeniny. U příležitosti významného jubilea se za jejím životem v pražském Museu Kampa, které založila a soustředila zde své sbírky, ohlíží jednak výstava a jednak divadelní představení. Hraje se v prostorách Sovových mlýnů, kde muzeum sídlí, a jmenuje se stejně jako hlavní hrdinka – Meda. Titulní role se zhostila Tatiana Dyková.
25. 6. 2019|

Zrestituovat zámek nemusí být žádný vejdělek, poznává Poslední aristokratka i ve filmu

Režisér Jiří Vejdělek začal podle svého scénáře natáčet Poslední aristokratku. Zimní komedie, na níž se podílí Česká televize, vzniká na motivy knižních bestsellerů Evžena Bočka. První scény se točily o víkendu na zámku Lemberk alias filmovém zámku Kostka, na nějž se pln očekávání vrací restituent hrabě Kostka v podání Hynka Čermáka.
5. 2. 2019|

„Učitelky přece nestřílejí lidi.“ Iva Janžurová v komedii Teroristka má ale důvod

Iva Janžurová se chystá vraždit. „Přinutil“ ji k tomu režisér a scenárista Radek Bajgar, který slavnou herečku obsadil do hlavní role své nové černé komedie. Po divácky úspěšné Teorii tygra natočil Teroristku. Ukázku z jeho druhého celovečerního snímku, který bude mít premiéru 4. dubna, přináší nyní trailer.
29. 1. 2019|

Balzerová a Vilhelmová startují Tátovu volhu. I cesta může být cíl

Jak známo, i cesta může být cíl. Pro Elišku Balzerovou a Tatianu Vilhelmovou, které se jako matka a dcera vydávají na výlet Tátovou volhou, to rozhodně platí. Není ani tak důležité, co objeví na konci, jako spíš to, co o sobě zjistí cestou. Na Mezinárodní den žen, 8. března, přijedou ve snímku režiséra Jiřího Vejdělka i do českých kin.
8. 3. 2018|

Tátova volha přiváží první trailer. S Balzerovou a Vilhelmovou

„Zdá se, že točit ženské osudy je mým osudem,“ posteskl si v dobrém režisér a scenárista Jiří Vejdělek. O ženách je také chystaná komedie Tátova volha, která bude mít premiéru letos 8. března, tedy na Mezinárodní den žen, jak jinak. Zatím přiváží první trailer.
11. 1. 2018|