TÉMA

Česká Třebová

Po srážce nákladních vlaků v České Třebové je jeden zraněný člověk, poškozené vagony i lokomotiva

Dva nákladní vlaky se srazily na nádraží v České Třebové. Vznikla tak 150milionová škoda. Strojvedoucí jednoho z vlaků utrpěl zranění. Nehoda se stala v části, která je vyhrazena nákladní dopravě, provoz osobních vlaků tedy neovlivnila.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 14:27|

Návrat vlaků do starých kolejí urychlí cestování Praha–Brno. Trasu ujedou o 20 minut rychleji

Dálkové vlaky směřující z Prahy do Brna a dále do Vídně či Bratislavy se vracejí na trať přes Českou Třebovou. Je to dobrá zpráva pro cestující, kteří chtějí jezdit co možná nejrychleji po kolejích mezi dvěma největšími městy v republice, protože se cestovní doba výrazně zkracuje. Radost mohou mít také obyvatelé Pardubic a České Třebové, protože jim významně přibývá spojů jak do Prahy, tak i do Brna. O něco horší spojení s oběma městy mají nyní cestující z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou, kde zastavovala část dálkových vlaků, které se nyní vracejí na rychlejší trasu, a také z Kolína.
1. 7. 2023|

České železnice se chystají na letní změny. Dopravci i Správa železnic doporučují zvýšenou pozornost

Na českých železnicích se v tomto týdnu očekává velké množství změn. Na drahách začíná i končí hned několik výluk, Správa železnic proto žádá cestující o trpělivost při možných zpožděních a dalších komplikacích. Upozorňuje také na větší pozornost vůči jízdním řádům.
26. 6. 2023|
Doporučujeme

Křižík přivedl elektřinu na českou železnici před 120 lety. Od té doby se podařilo elektrizovat třetinu tratí

Elektricky se jezdí na železnici v českých zemích již 120 let. První elektrickou trať si „vydupal“ František Křižík v době, kdy s něčím takovým nebyly ve světě takřka žádné zkušenosti. Brzký start ale nakonec příliš nepomohl. Čtvrt století poté odstartoval projekt, z nějž měla vzejít elektrizace hlavních tratí v Československu, ale nakonec nevzešla. Došlo na ni až půl století poté, co přivezl elektrický vůz první cestující z Tábora do Bechyně a i pak provázely elektrifikační úsilí další potíže. Dodnes nejsou plně elektrizované všechny rychlíkové tratě a Správa železnic to plánuje změnit v horizontu další dekády.
21. 6. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Plánované výluky na železnici kvůli letošním velkým stavbám

Správa železnic v letošní stavební sezoně plánuje 38 velkých stavebních projektů, zahájila jich už polovinu. Letos pracuje s rozpočtem 70 miliard korun, což je nejvíce ze všech dopravních oblastí. Mezi největší akce bude patřit stavba železnice na pražské letiště, která by v novém plánu měla vést až na pražské hlavní nádraží. Dalšími projekty jsou například modernizace stanice Praha Masarykovo nádraží nebo stavba nové nádražní budovy ve stanici Brno Královo Pole.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 18:45|

Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.
20. 4. 2023|

Modernizace koridoru mezi Pardubicemi a Českou Třebovou jde do finální fáze

Začala poslední fáze jedné z největších železničních oprav v Česku. Dělníci dokončují rekonstrukci hlavního koridoru mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Vyměňují podloží a pokládají nové koleje. Pro cestující vlakem to znamená další výluky. Práce na jedné z nejvytíženějších tratí v zemi trvají už skoro dva roky.
7. 3. 2023|
Paměťová stopa

Neměla jsem všechno vidět, co jsem viděla. Válka je hrozná věc, říká spojařka od Buzuluku Ivanová

Když se otec Boženy Ivanové (Koutné) dozvěděl, že Ludvík Svoboda zakládá v Buzuluku československou vojenskou jednotku, neváhal a odjel tam. Za nějaký čas přijely i Božena s maminkou. Božena vstoupila do armády v dubnu 1944, kdy byla v Jefremově zformována 2. paradesantní brigáda, u které byla jako spojařka. I přes to, že se už na frontu nedostala, válečného utrpení viděla hodně.
9. 7. 2022|

Dispečeři mohli zastavit vlak před nehodou, místo toho odkazovali hasiče jeden na druhého, zjistila Drážní inspekce

Pomalá reakce dispečerů Správy železnic byla podle Drážní inspekce příčinou loňské nehody expresního vlaku u České Třebové, který narazil do kamení vysypaného z havarovaného nákladního auta, které se převrátilo v blízkosti kolejí. Dispečeři podle závěrečné zprávy z vyšetřování, na niž upozornil web Zdopravy.cz, o překážce včas věděli od hasičů. Místo aby zastavili provoz, však odkazovali hasiče na různá svá pracoviště.
3. 7. 2022|

Vlaky vyjíždějí na modernizovanou trať Praha–Tábor. I po desetiletích prací jsou však na mapě koridorů bílá místa

Končí jedna z největších akcí poslední doby na železničních koridorech. Vlaky se vracejí na trať mezi Sudoměřicemi a Voticemi. Vznikla vlastně zcela nová trať dlouhá dvacet kilometrů. Zároveň je to takový předčasný dárek k třicetinám koridorů. Letos se završí třicátá sezona jejich modernizace, aniž by bylo vše hotovo (a to přesto, že některé úseky se předělávají již podruhé). Za uvedené tři dekády ani zdaleka nebylo vše tak ukázkové jako nyní zprovozněný úsek severně od Tábora, který je dvoukolejný a s rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a výhledově i dvoustovkou. Jsou i „koridory“ jednokolejné, kde se jezdí sotva osmdesátkou.
1. 7. 2022|

Češi kvůli drahému teplu hledají alternativy. Podle odborníků si teplárny řeknou o více peněz i příští rok

České domácnosti si letos kromě energií připlatí také za teplo. Teplárny, které vyrábějí z uhlí, hlásí zdražení v průměru o dvacet procent. Jenže některé menší teplárny navýšily své ceny ještě výrazněji, lidé tak na zálohách zaplatí o tisíce, někdy i o desítky tisíc víc. Navíc se očekává, že ceny tepla porostou i v příštím roce. Teplárny totiž komodity nakupují dopředu, do cen tepla se to tak promítá až se zpožděním.
19. 2. 2022|

Kvůli výpadku elektřiny nejezdily ve stanici Česká Třebová vlaky, provoz už je obnovený

Zpoždění desítek vlaků si vynutila ranní porucha v železniční stanici v České Třebové na Orlickoústecku. Regionální i dálková doprava stála necelé tři hodiny. Provoz ve stanici už se podařilo zcela obnovit, uvedla Správa železnic na Twitteru.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 10:50|

Řada seřaďovacích nádraží se zruší. To v České Třebové se ale možná podaří zachránit

Správa železnic nechala vypracovat materiál, který navrhuje zrušení až jedenácti seřaďovacích nádraží po celé zemi. Jsou prý zastaralá a nepotřebná. Na seznamu jsou stanice v Sokolově, pražské Libni, Ostravě nebo Hradci Králové. Je mezi nimi i nádraží v České Třebové, které chce zachránit Pardubický kraj.
18. 12. 2021|

Chybí peníze na přivaděče k budoucí dálnici D35. Slíbené částky kvůli dražšímu materiálu nestačí

Na stavbu přivaděčů k dálnici D35 chybí peníze, podle vedení Pardubického kraje za to může neustálé zdražování. Odhadem chybí asi jedna miliarda korun. To by mohlo nejvíce zasáhnout chystanou stavbu obchvatů Vysokého Mýta a Chocně, na které chybí více než 650 milionů korun. Pardubický kraj před čtyřmi lety podepsal s vládou memorandum, kdy získal 2,7 miliardy korun na stavbu přivaděčů k novým úsekům dálnice. Kvůli rostoucím cenám za materiál i práci se ale vše prodraží.
19. 11. 2021|

Práce na stavbě mostu u Uherska stojí. Vlaky jezdí, ale nabírají i hodinové zpoždění

Práce na dálničním mostě u Uherska se po pondělní události, kdy se jeden z pilířů zanořil víc než měl, zastavily. Potíže s konstrukcí zastavily provoz vlaků na železiční trati mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Nyní už vlaky pod rozestavěným mostem jezdí, ale jenom sníženou rychlostí. Některé regionální spoje nabírají velká zpoždění.
26. 10. 2021|

Začala jedna z největších železničních oprav. Vlaky u Brna neprojedou údolím Svitavy

Železniční doprava na mezinárodním koridoru mezi Brnem a Blanskem od poloviny prosince na jeden rok zcela utichne. Důvodem je rekonstrukce úseku a přestavba stanice Adamov, kde vznikne ostrovní nástupiště. Správa železnic (SŽ) se rozhodla uzavřít celý úsek kvůli špatnému stavu tratě, která je celá v obloucích. SŽ zaplatí téměř šest miliard korun, což ze stavby činí jednu z největších za poslední roky.
21. 10. 2021|

Kvůli úniku plynu evakuovali hasiči stovku lidí z židenického nádraží v Brně

Hasiči v Brně ve čtvrtek ráno kvůli úniku plynu z narušeného plynovodu u židenického nádraží evakuovali přes stovku lidí z blízkého objektu, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Únik plynu si vynutil zhruba na půl hodiny zastavení provozu vlaků ve směru na sever. Obnovený je od 8:58, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Některé vlaky nabraly zpoždění, například rychlík Svitava jedoucí do Prahy měl zpoždění 25 minut.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 10:43|

Ze školy do lokomotivy. Železniční akademii opustí absolventi i s licencí na drážní povolání

Dopravní střední škola v České Třebové otevřela Železniční akademii, která bude studenty kompletně vzdělávat pro vybrané odborné profese. Zájemci mohou například ještě před maturitou získat licenci strojvedoucího.
1. 9. 2021|

Poslední budova textilky Primona v České Třebové jde k zemi. Výrobu látek vystřídá bydlení

Soukromá společnost začala bourat poslední objekt bývalé textilky Primona v České Třebové. Na místě zaniklého podniku vzniknou čtyři bytové domy, které by měly nabídnout více než stovku bytů. Těch je v České Třebové podle vedení města velký nedostatek. Demolice objektu Primony by měla být hotová do konce října letošního roku.
3. 8. 2021|

Dvě části Blanska oddělené železniční tratí spojí nový most. Pomůže dopravě i pěším

V Blansku začala stavba přemostění železniční trati. Nejdříve vznikne nová okružní křižovatka na hlavním průtahu městem u ulic Svitavská a Fügnerova. Dvě části města oddělené železniční tratí pak spojí nový most, jde o investici za více než 264 milionů korun. Řidiče i chodce čekají po dobu stavby dopravní omezení, pak ale přijde značná úleva.
12. 7. 2021|

Spojařka od Buzuluku Božena Ivanová oslavila 94. narozeniny. Je poslední z andělů se samopalem

Devadesáté čtvrté narozeniny oslavila v úterý poslední žijící příslušnice 2. československé samostatné paradesantní brigády v Sovětském svazu Božena Ivanová. Domů do České Třebové přijeli válečné veteránce blahopřát zástupci armády a Československé obce legionářské.
18. 5. 2021|

Z tratě přes Vysočinu je „dálnice“ pro vlaky, Pardubice přišly o desítky spojů

Vlaky se začaly řídit pozměněným jízdním řádem. Změny si vyžádala oprava trati u Ústí nad Orlicí, Správa železnic se zároveň již připravuje na úplnou výluku trati u Blanska, která začne na podzim. Největší změnou je odklon většiny expresů Praha–Brno na trať přes Vysočinu. O část dosavadních spojů kvůli tomu přišly Pardubice, cesta vlakem z Prahy do Brna se protáhla o necelou půlhodinu.
4. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 15:13|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|

V protektorátu působilo asi 250 sovětských výsadkových skupin. Informace o nich zůstávají v Rusku

Do květnového povstání proti německé okupaci českého území se na konci druhé světové války zapojili parašutisté vyslaní z Velké Británie i Sovětského svazu. Přesný počet sovětských skupin, které v protektorátu operovaly, však dosud není známý. Informace i nadále zůstávají v uzavřených vojenských archivech v Rusku.
6. 5. 2020|