TÉMA

Artzóna

Recenze: Obří populista, rasismus či krize elit. David Zábranský balancuje na hraně provokace

V posledních letech bychom nenašli mnoho českých románů, které vyvolaly takové pozdvižení jako předloňský titul Za Alpami Davida Zábranského. Ten nyní publikoval novou knihu Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský. Opět bude rozruch?
1. 7. 2019|

Recenze: Petra Hůlová a její souboj pohlaví. Sjedeme to ještě jednou

Námět z loňského románu Stručné dějiny Hnutí přetavila Petra Hůlová do divadelní hry. Byla nastudována v česko-německé koprodukci a uvádí se v pražském Divadle Komedie a ve Státním divadle Norimberk.
12. 4. 2019|

Recenze: Takhle tady nikdo nezní. Zvukový nález kapely Korben Dallas

I pro zavedené kapely s jasnou identitou, jakými jsou třeba slovenští Korben Dallas, existuje možnost radikální změny, jak se ukazuje na jejich novém albu Bazén.
11. 4. 2019|

Recenze: Uvěřit břichomluvci není zas tak složité. Povídky Martina Němce stírají hranice

Poslední dobou je nepsaným pravidlem, že během roku vyjde alespoň jedna povídková sbírka, jež tne do živého a stane se (malou) literární událostí. Letos se toto pravidlo možná naplnilo už během prvních týdnů. Martin Němec vydal svou třetí povídkovou sbírku s názvem Bod tání.
4. 3. 2019|

Recenze: Nulorožec, další gurmánsky vyprávěný pokrm literáta Petra Stančíka

Petr Stančík je upovídaný mim českého literárního parnasu. Jeho přístup k tvorbě románů je podoben kocourovi napěchovanému pro něho halucinogenní šantou kočičí. Tu nezdolnou energii je fascinující sledovat, i když výsledek tripu není zaručen. Jak je tomu u autorovy nové knihy Nulorožec?
1. 3. 2019|

Recenze: Kafarnaum aneb Jak si uchovat lidskost v bídě pro nás stěží představitelné

Režisérka Nadine Labakiová prozrazuje v dramatu Kafarnaum dobrou obeznámenost s artovými vypravěčskými trendy francouzského ražení. Za snímek získala na loňském canneském festivalu Cenu poroty. A letos se dočkala oscarové nominace.
23. 2. 2019|

Glosa: Jak se Robin Narcis Kvapil nestal prezidentem

Dokument Máme na víc po loňské podzimní premiéře na jihlavském filmovém festivalu nyní vstoupil do běžné distribuce. Protagonista Michal Horáček souhlasil s natáčením pod podmínkou, že výsledek nebude jeho oslavou. To je splněno. Film oslavuje někoho jiného.
31. 1. 2019|

Glosa: Vezmi klasika, naporcuj ho, zapěj a posypej to vtipy

Něco musí být ve vzduchu, jinak si neumím vysvětlit dojem z posledních dvou, či vlastně tří premiér na renomovaných pražských divadelních scénách. Co mají společného nejnovější inscenace v Dejvickém divadle, v Divadle Na zábradlí a v Divadle Komedie?
29. 1. 2019|

Glosa: Výročí Divadla Na zábradlí je pryč, dluhy trvají

Šedesáté výročí své existence oslavilo minulý měsíc pražské Divadlo Na zábradlí, jedna z nejdůležitějších scén českého divadelního života druhé poloviny minulého století – a i dnes scéna sledovaná a diskutovaná. Jenže když oslavy pominuly, zůstalo po nich téměř prázdno.
20. 1. 2019|

Recenze: Nalezen byl deník, nalezen byl talent, ale zatím jde o příslib

Novela Evička Zuzany Říhové vykazuje vypravěčskou suverenitu. Autorka zručně vystavěla příběh inspirovaný „deníkem nalezeným na ulici“. Děj se nachází v dramatickém čase. A přece tu čtenářsky převažuje pocit nenaplnění…
18. 1. 2019|

Recenze: Investigativec Spurný připomíná skutečnosti, na něž je dobré nezapomenout

Vazby mezi mocnými v této malé zemi, kde pomalu každý zná každého, jsou četné a letité. A dnes tak očividná inklinace některých vlivných osob nacílit Česko k východu má své hluboce zapuštěné kořeny. To je asi ústřední message knihy Jací jsme dnes.
13. 1. 2019|

Recenze: Děs a běs Ceny za štěstí aneb Vykročení levou nohou

První česká filmová premiéra letošního roku připadla na snímek Olgy Dabrowské Cena za štěstí, který tvůrci a distributoři nazývají dramatem. Ale mnohem spíš a víc běží o nechtěnou tragikomedii až komedii. Snad tohle není předzvěst tuzemské produkce s letopočtem 2019.
12. 1. 2019|

Recenze: Raubíř Ralf a internet je chytrá satira o absurditách on-line světa

Rodinný animovaný film, v němž se hlavní hrdinové snaží co nejrychleji vydělat peníze na internetu, může být buď podbízivá záležitost pro generaci YouTuberů a on-line hráčů, anebo zábavná satira, která si z webových humbuků dělá legraci. Film Raubíř Ralf a internet je naštěstí ten druhý případ.
11. 1. 2019|

Recenze: Ivan M. Jirous bez pověr a iluzí, zato láskyplně

Františka Jirousová (*1980) spolu se svou stejně starou přítelkyní Janou M. Bauerovou nejen roku 2004 založily literární skupinu Katolická dekadence, ale léta si též vedly zápisky zaznamenávající dění kolem Františčina otce – básníka, esejisty a kunsthistorika Ivana Martina Jirouse. Nyní tyto záznamy publikovaly knižně.
30. 12. 2018|

Recenze: Na zábradlí vzdávají hold Bergmanovi tím, že se ho pokoušejí „zbavit“

K vrcholícím oslavám šedesáti let Divadla Na zábradlí uvedl zdejší kmenový tvůrčí tým inscenaci Persony. Režisér Jan Mikulášek s dramaturgyní Dorou Viceníkovou v ní vycházejí z rozsáhlého díla Ingmara Bergmana, dalšího letošního jubilanta, od jehož narození v červenci uplynulo sto let.
29. 12. 2018|

Recenze: Rozpačitý rozjezd nové éry. Dva dost úmorné večery v Městských divadlech pražských

V divadelních kruzích hlavního města panuje jistá zvědavost, co předvede nová sestava v Městských divadlech pražských. První dvě premiéry her Moře a Kanibalky: Soumrak samců ale přinesly zklamání.
27. 10. 2018|
Česká televize

Kultura bez předsudků. ČT představuje nový pořad a webový portál ArtZóna

Kulturní aktuality, recenze, názory tvůrců i kritiků, rozhovory a mnoho dalšího přináší nový pořad ArtZóna, který vzniká v režii Jakuba Skalického. Ten se v minulosti podílel na populárním a oceňovaném Paskvilu. První díl kulturního magazínu odvysílá ČT art už dnes – v úterý 9. ledna – od 20:20 hodin. Společně s televizním formátem vznikl také stejnojmenný webový portál.
9. 1. 2018|