TÉMA

Nejvyšší správní soud

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 15:31|

Prezident Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce Jiřího Přibáně a Tomáše Langáška

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na soudce Ústavního soudu (ÚS) právníka a sociologa Jiřího Přibáně a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška, oznámil odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky. V červnu mandát skončí místopředsedovi ÚS Vojtěchu Šimíčkovi a soudci Tomáši Lichovníkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 17:50|

Kárný soud odvolal exekutora Homolu. Neodůvodnil převody desítek milionů korun

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve středu odvolal z funkce brněnského exekutora Jaroslava Homolu, a to kvůli neodůvodněným převodům desítek milionů korun. Senát jednal v nepřítomnosti kárně žalovaného, bez omluvy nedorazil. Muž podle zástupkyně navrhovatele vinu dříve popřel, kárný návrh považoval za nesmysl. Homola byl dlouholetým soudním exekutorem v obvodu Brno-město. Proti rozhodnutí není odvolání přípustné.
10. 4. 2024|

Soud dal ve sporu Blažka a Rakušana ohledně kompetence ministerstev za pravdu výkladu resortu vnitra

Nejvyšší správní soud rozhodl o kompetenční žalobě, kterou loni podalo ministerstvo spravedlnosti na ministerstvo vnitra ve sporu o pravomoci rozhodovat o záležitostech služebního poměru. Šlo o případy, kdy příslušníci přechází mezi jednotlivými resorty. Pravomoc soud přiřadil ministerstvu, pod kterým v danou dobu příslušník působil. Vyplývá to z rozhodnutí NSS, který má ČT k dispozici.
21. 3. 2024|

Soud odmítl žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower v Olomouci

Olomoucký krajský soud opět odmítl žalobu úřadu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí pro stavbu budovy Šantovka Tower blízko městské památkové rezervace v Olomouci. Investor kvůli žalobě a odkladnému účinku dosud nemohl požádat o stavební povolení. Krajský soud se případem začal znovu zabývat poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil jeho předchozí verdikt, jímž žalobu ombudsmana v březnu 2022 odmítl. Soudci i tehdy dospěli k závěru, že ochránce práv neprokázal k jejímu podání závažný veřejný zájem. Ombudsman Stanislav Křeček řekl, že pravděpodobně podá další kasační stížnost.
20. 3. 2024|

Žalobce Solar pil v pracovní době alkohol, rok bude pobírat nižší plat

Pražský státní zástupce Marek Solar pil v pracovní době alkohol a bude rok pobírat plat snížený o patnáct procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Solar uzavřel se svou nadřízenou, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Solar požití alkoholu nepopřel. Jinak prohřešek u soudu nekomentoval.
13. 3. 2024|

Praha 6 opět prověří trvalý pobyt žáků, které chtějí dát rodiče na tamní základní školy

Praha 6 letos opět spustí program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol v této městské části. Školám pak chybí místa pro tamní obyvatele. Kromě trvalého bydliště žáka radnice mimo jiné prověří, zda má shodnou adresu se zákonným zástupcem, řekli starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) a místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).
12. 3. 2024|

Nominace více prezidentských kandidátů senátory otvírá korupční prostor, míní Horáček. Změnu pravidel vítá

Sněmovna ve středu v prvním čtení podpořila změnu pravidel prezidentské volby. Návrh počítá například s tím, že nově budou moci zákonodárci do klání o Hrad podpořit pouze jednoho kandidáta. Vládní novela také upravuje, že občanští kandidáti na prezidenta budou moci nově sbírat podpisy podporovatelů i elektronicky. Změny ve středečních Událostech, komentářích uvítala jak poslankyně ANO Helena Válková, tak bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (nyní senátor) a textař Michal Horáček. Podle něj se ale změny zavádějí pozdě.
7. 3. 2024|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Kárný senát snížil pražské soudkyni Bartákové kvůli průtahům plat o 30 procent na dva roky

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil pražské soudkyni Jitce Bartákové plat o 30 procent na dva roky. Za průtahy v insolvenčních spisech u Krajského soudu v Praze jí hrozilo odvolání z funkce. Kárný senát nakonec uložil nejpřísnější možný peněžitý postih, ale talár jí ponechal. Bartáková tak podle něj přijde během dvou let zhruba o 1,4 milionu korun.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 11:38|

Kontroly aplikací čTečka za covidu byly dle NSS v rozporu se zákonem, mohly unikat citlivé osobní údaje

Kontroly aplikací čTečka za koronavirové pandemie byly podle Nejvyššího správního soudu (NSS) v rozporu se zákonem. Podle rozsudku soudu totiž kontrolující osoba mohla získat citlivé osobní údaje o zdravotním stavu uživatele. NSS verdikt z konce listopadu zveřejnil na své úřední desce. Aplikaci čTečka spustilo ministerstvo zdravotnictví v červnu 2021 spolu s aplikací Tečka, ministerstvo tehdy vedl Adam Vojtěch (za ANO). Měla přes 1,4 milionu stažení.
7. 12. 2023|

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj v kauze veřejné dopravy, nebyla podle práva

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj kvůli zajištění veřejné dopravy. Podle soudce Petra Šuránka nebyla podle práva. Kladno se s krajem nedohodlo na způsobu placení veřejné dopravy. Město, které poté přestalo být součástí jednotného systému pražské a středočeské dopravy a omezily se některé spoje, podalo na kraj žalobu.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 17:52|

Nejvyšší soud vrátil do hry pokutu přes deset milionů pro autorský svaz OSA

Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil Krajskému soudu v Brně případ pokuty 10,7 milionu korun, kterou autorskému svazu OSA vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Krajský soud letos v červnu pokutu zrušil a případ vrátil antimonopolnímu úřadu k novému projednání, ten podal kasační stížnost k NSS.
16. 11. 2023|

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Pavel navrhl na ústavní soudce další dva adepty

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. U Ústavního soudu (ÚS) je nyní jedno místo z patnácti prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů, nynější návrhy tak posoudí do Vánoc.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 16:49|

Novela trestního řádu má zabránit soudním ping-pongům, nový kodex ale Blažek odkládá. Podle Lásky je to chyba

Zcela nový trestní řád sice za této vlády nebude, do konce roku ale chce ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) předložit do připomínkového řízení jeho novelu. Od ní si slibuje, že omezí „ping-pong“ mezi úřady, který v některých případech nastává v souvislosti s odvoláními. Odklad přípravy zcela nového kodexu má podporu i u sněmovní opozice. Senátor a advokát Václav Láska (SEN21) je s tím však nespokojen. Míní, že je nynější trestní řád nepřehledný a některé jeho části se vůbec nedodržují. O trestním řádu, ale i novém zákonu o státním zastupitelství diskutovali v Otázkách Václava Moravce ministr Blažek, senátor Láska a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).
17. 9. 2023|

Ministerstvo uspělo u Nejvyššího správního soudu ve sporu o nevyplacené dotace pro firmy z Agrofertu

Ministerstvo průmyslu a obchodu si připsalo u Nejvyššího správního soudu (NSS) dílčí úspěchy ve sporech o dotace pro zpracovatele plastů Fatra a dřevařskou firmu Wotan Forest z koncernu Agrofert. Žádosti o dotace pro Fatru a Wotan Forest na energeticky úsporná opatření ministerstvo zamítlo v roce 2021, obě rozhodnutí ale loni v prosinci zrušil Městský soud v Praze, a to pro údajnou nepřezkoumatelnost. K takovému postupu ale podle NSS nebyl důvod. Rozsudky městského soudu proto zrušil a oba spory mu vrátil k dalšímu řízení.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 16:34|

Krajský soud musí znovu rozhodnout o emisní výjimce pro elektrárnu Chvaletice

Olomoucký krajský soud bude muset znovu rozhodnout o výjimce z emisních limitů pro chvaletickou elektrárnu. Původně ji zrušil, ale nyní mu případ vrátil Nejvyšší správní soud. Ten uvedl, že se nedomnívá, že by emisní výjimka mohla způsobit závažné znečištění životního prostředí, případně ohrozit vysokou úroveň ochrany životního prostředí.
29. 8. 2023|

Stovky nezákonně sterilizovaných žen stále čekají na odškodnění. Chybí jim zdravotní dokumentace

Zemřela Vlasta Holubová, jedna z žen sterilizovaných za minulého režimu. Rozhodnutí o tří set tisícovém odškodnění za protiprávní zákrok se už nedožila. Na vyřízení žádostí stále čeká přes pět set žadatelek. Problémem je chybějící zdravotnická dokumentace. Úřady teď hledají nové způsoby dokazování.
18. 8. 2023|

Ministerstvo uspělo ve sporu o odvolání plzeňské okresní státní zástupkyně

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který letos v květnu už podruhé zrušil odvolání plzeňské okresní státní zástupkyně Antonie Zelené z funkce. Městský soud musí rozhodovat znovu, tentokrát ale bude vázán názorem NSS.
14. 8. 2023|

Onkologického pacienta podpořil ve sporu o úhradu léčby soud. Pojišťovna postoj nezměnila

Některé moderní způsoby léčby rakoviny jsou drahé a nejsou ještě zařazeny do běžných úhrad pojišťoven. Řada pacientů se proto domáhá zaplacení pomocí speciální výjimky i soudů. Onkologického pacienta z Českých Budějovic podpořil i Nejvyšší správní soud (NSS). Jenže ani poté mu pojišťovna léčbu neuhradila.
14. 8. 2023|

Justice se bude znovu zabývat výtkou od exministryně Benešové pro soudkyni postoloprtské kauzy

Městský soud v Praze se bude znovu zabývat výtkou, kterou udělila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová chomutovské soudkyni Kateřině Vltavské. Ta údajně pochybila při rozhodování v kauze Postoloprty, když nesprávně odsoudila tamější radní. Vltavská se proti výtce ohradila správní žalobou, které dal za pravdu pražský městský soud. Jeho rozhodnutí teď zrušil Nejvyšší správní soud. Česká televize informaci zjistila z úřední desky NSS.
17. 7. 2023|

Kárný senát zprostil žaloby soudce Dufka. Blažek si na něj stěžoval kvůli dokumentům, které vydal médiím

Místopředseda Městského soudu v Brně Aleš Dufek se nedopustil kárného provinění, i když nepostupoval zcela správně. Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, ke kterému podal kárnou žalobu na Dufka ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten se domníval, že Dufek pochybil, když médiím poskytl vyžádané informace k brněnské kauze Taxis, která se týká obecních bytů a údajného pokusu o ovládnutí Černovické pískovny.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 15:06|