TÉMA

Drážní inspekce

Policie navrhla obžalovat řidiče kamionu za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci

Policisté navrhli obžalovat pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za loňský střet s vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení. Kamion při říjnovém střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při srážce bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době kolize v činnosti.
8. 3. 2024|

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.
8. 1. 2024|

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Adrenalin je hnal vstříc plamenům. Hejtman i hasiči ocenili muže, kteří zachránili cestující z hořícího vlaku v Olomouci

Adrenalin, zmatek i panika provázely osudové okamžiky dvojice mužů, kteří se letos v polovině října zasloužili o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci. Lidem, kteří se vzápětí po nárazu vlaku do kamionu ocitli v uzavřeném hořícím voze, se snažili oba pomoci – jeden zevnitř, druhý zvenčí. Vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka za jejich obětavou pomoc ocenil hejtman Josef Suchánek (STAN) a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:09|

Vyšetřování srážky tramvají v Plzni. Policie a drážní inspekce prověřují, jestli nešlo o trestný čin

Policisté vyšetřují, jestli srážka dvou tramvají v Plzni nebyla trestným činem. Nehoda se stala ve čtvrtek krátce po poledni a zraněno bylo 29 lidí, většinou lehce. Škoda na obou vozech je ve výši jednoho milionu korun.
20. 10. 2023|

Škoda po srážce na železničním přejezdu v Olomouci je 36 milionů. Hasiči vyzdvihli reakci vlakvedoucího

Škoda po úterní srážce kamionu s vlakem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech se dostala na 36 milionů korun. Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikla další na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů korun, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Železniční doprava na trati už byla obnovena, tramvaje úsekem zatím nejezdí. Hasiči ocenili reakci vlakvedoucího, který podle nich zachránil cestujícím život.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 15:13|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

Srážku vlaku s pracovníky železnice šetří policie jako podezření na usmrcení z nedbalosti

Úterní tragickou nehodu, při které vlak u Bělčic na Strakonicku srazil čtyři pracovníky Správy železnic, prověřuje policie jako možné usmrcení z nedbalosti. České televizi to sdělila mluvčí jihočeské policie Jaromíra Nováková. Muže, kteří na místě pracovali, srazil vlak mířící do depa. Dva z nich zemřeli a dva byli těžce zraněni. Policie případ řeší ve spolupráci s Drážní inspekcí.
5. 10. 2023|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Mezi Libercem a Jabloncem už měly jezdit tramvaje. Nakonec se to asi nestihne ani v září

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou dál nabírá zpoždění. Podle původních plánů měly práce na trati skončit v červnu, teď to vypadá, že ani v září ještě tramvaje do sousedního města jezdit nebudou. Je to významné zdržení, ale komplikací při takto rozsáhlé a dlouhé rekonstrukci je vždycky hodně, fakticky se tam staví mezi Vratislavicemi a Jabloncem úplně nová trať, uvedl na sociální síti X liberecký hejtman Martin Půta (SLK).
8. 8. 2023|

Na Plzeňsku proti sobě jely dva vlaky, podle policie zastavily 440 metrů od sebe

V Nezvěsticích na Plzeňsku vyjel v pondělí odpoledne rychlík jedoucí z Plzně přes České Budějovice do Brna na kolej, po které jel v protisměru další vlak. Obě soupravy zastavily podle mluvčího Českých drah (ČD) Lukáše Kubáta v dostatečné vzdálenosti od sebe s použitím takzvaného generálního stopu, který v podobných případech zastaví všechny vlaky v daném úseku. Událost šetří Správa železnic (SŽ) a policie, podle níž zastavily soupravy od sebe zhruba 440 metrů. Dříve přitom mluvčí SŽ Jan Nevola udával vzdálenost kratší – 250 až 300 metrů. V místě nehody je jedna traťová kolej.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 19:50|

Vyšetřování nehody na přejezdu u Liberce pokračuje. Podle drážní inspekce signalizace fungovala

Drážní inspekce zveřejnila první výsledky prověřování červnové dopravní nehody, která se stala na přejezdu ve Stráži nad Nisou na Liberecku. Při nehodě se zranilo jednadvacet cestujících z vlaku poté, co souprava narazila do návěsu nákladního auta převážejícího bagr. Inspektoři uvedli, že signalizace na přejezdu fungovala. Majitel společnosti, které nákladní auto patří, chce dokázat, že to tak nebylo.
14. 7. 2023|

Když do bagru narazil vlak, světla na přejezdu zřejmě nesvítila, ukazuje video nehody s 21 zraněnými

Najevo vyšly nové závažné okolnosti středeční srážky motorového osobního vlaku s nákladním autem převážejícím bagr na přejezdu ve Stráži nad Nisou, při níž se zranilo 21 lidí. Vypadá to, že bezprostředně před příjezdem vlaku a v době srážky na přejezdu zřejmě nefungovala signalizace – svědčí o tom video, které okamžik nehody zaznamenalo, a také zkušenosti místních. Podle starosty Stráže nad Nisou Lukáše Beneše (nestr.) zde upozorňují už několik let na to, že signalizace u přejezdu nefunguje, jak by měla.
23. 6. 2023|

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při nehodě, ji podle inspektorů způsobil. Byl opilý a jel proti Stůj

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při loňské nehodě v Bohumíně, byl podle Drážní inspekce jejím hlavním viníkem. Vlak, který brzy ráno odjížděl, se při ní střetl s posunovací lokomotivou, jeho strojvedoucí byl jedinou obětí havárie. Osudná byla ale také pro pendolino, České dráhy se pak rozhodly, že už ho nebudou opravovat. Podle inspektorů byl strojvedoucí opilý a udělal několik chyb, zejména odjel, přestože svítila návěst Stůj. Inspekce ale kritizovala i České dráhy, ty podle své mluvčí připravují změnu interních předpisů.
22. 6. 2023|

U Liberce se srazil vlak s nákladním autem, zraněných je 21 lidí

Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění. U devíti z nich je středně těžké. Nepotvrdily se původní informace o těžce raněných. Celkové škody vyčíslila Drážní inspekce na 1,6 milionu korun. Nehoda na šest hodin zastavila na trati provoz, České dráhy nasadily autobusy. Vlaky se podle informací webu na trať vrátily krátce před 20:00.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:07|

Policie navrhla obžalovat strojvedoucího kvůli srážce vlaků na Přerovsku

Vyšetřování střetu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku uzavřela policie s návrhem obžalovat jednoho ze strojvedoucích z obecného ohrožení z nedbalosti. Potvrdila to přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 15:10|

Inspekce bude zjišťovat, proč vlaky v Poříčanech nebo Libni často projíždějí návěst stůj

Drážní inspekce se zaměří na místa, kde vlaky opakovaně projíždějí návěst stůj. Ročně se v Česku stává ke dvěma stům takových případů, v průměru tedy asi jeden za dva dny a někdy není daleko k neštěstí – jako v úterý, kdy zastavily dva motorové vozy na Písecku padesát metrů od sebe. Podle inspektorů k chybám někdy přispívá i umístění návěstidel, kdy není dobře patrné, ke které patří koleji.
30. 3. 2023|

Kamery samy odhalí přestupek na přejezdu. První jsou na Třinecku

Ve Vendryni na Třinecku ve středu Správa železnic spustila do ostrého provozu nový inteligentní kamerový systém. Ten dokáže automaticky zaznamenat přestupky a informace odeslat policii nebo úředníkům. Jde o první místo v Česku, brzy by se kamery měly objevit i na dalších přejezdech. Statistiky počtů jízd na červenou totiž každoročně stoupají, jen loni došlo na přejezdech v Česku ke 166 střetům.
1. 2. 2023|

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|

Provoz na trati Praha–Kolín v pátek přerušila nehoda, po desáté hodině večer byl obnoven

Provoz na frekventované železniční trati Praha - Kolín v pátek večer zhruba na dvě a půl hodiny přerušil střet vlaku s člověkem. Nehoda se stala mezi Běchovicemi a Úvaly. Sražená žena na místě zemřela. Na Twitteru o tom informovali pražští záchranáři. Krátce po 22:00 byl provoz obnoven, uvedly na svém webu České dráhy (ČD).
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 22:24|

Na drahách bylo loni víc nehod než před dvěma lety, stoupl i počet obětí

Nehod na trolejbusových, lanových a tramvajových drahách, na železnici a v metru loni přibylo. Stalo se jich o pětinu více než v roce 2021. Přibylo také srážek dopravních prostředků s člověkem, a to o asi o čtvrtinu. V tiskové zprávě to napsala Drážní inspekce.
4. 1. 2023|