TÉMA

Výluka

V Praze po celé Velikonoce nepojede část metra C, dopravní podnik mění pražce

Od pátku do úterního rána je přerušený provoz linky metra C v centru Prahy. Důvodem obousměrné výluky mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice je výměna pražců. V neděli večer navíc na stejné lince nebudou jezdit soupravy mezi Kačerovem a Háji, a to kvůli modernizaci zabezpečovacího zařízení.
před 6 h hodinami|

Neprojedou auta ani vlaky, bourání nájezdů v Třeboni komplikuje dopravu čím dál víc

K silniční uzavírce v Třeboni přibyla i železniční výluka. Od minulého týdne je ve městě uzavřen nájezd z táborské silnice na jindřichohradeckou a auta, která se obvykle vyhýbají obytné zástavbě, musí hlouběji do města. Tatáž stavba navíc nyní způsobila, že se musely zastavit i vlaky. Náhradní autobusová doprava místo nich jezdí z třeboňského nádraží až do Českých Velenic.
19. 3. 2024|

Na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a Olomouc začala týdenní výluka kvůli údržbě tratě

Kvůli týdenní výluce na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a na Olomouc začaly místo vlaků vozit cestující autobusy. Nepojedou ani osobní vlaky z Vyškova do Přerova.
18. 3. 2024|

Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 19:42|

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Pod centrem Prahy začala další výluka metra. Linku C nahrazují autobusy

Další víkend se musí cestující v Praze obejít bez části nejvytíženější linky metra. Dopravní podnik uzavřel na sobotu a neděli trasu C mezi stanicemi Nádraží Holešovice a I. P. Pavlova, nahrazují ji autobusy, které jezdí po magistrále. Výluka v témže rozsahu následuje po pouhých dvou týdnech. Tehdy provoz autobusů ovlivňoval fakt, že neměly na magistrále vyhrazené jízdní pruhy, v některých částech víkendu proto nabíraly velká zpoždění.
9. 3. 2024|

Průjezd Pardubicemi ztěžují další uzavírky, část páteřních linek jezdí odklonem

Stavbaři znovu zkomplikovali průjezd Pardubicemi. Stávající omezení se nejvíc dotýká obyvatel městských částí Trnová, Ohrazenice a Polabiny. A také těch, kteří cestují městskou hromadnou dopravou. Hned několik páteřních linek totiž kvůli výlukám a uzavírkám musí jezdit odklonem, navíc se změnily jejich cílové zastávky.
4. 3. 2024|

Železniční výluku mezi Vysočinou a jižní Moravou doprovází nejasnosti. Nákladní vlaky ale v březnu projedou

Úplná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny v pátek 1. března zřejmě nezačne. Alespoň nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Jeden z dopravdů totiž s výlukou nesouhlasí. Věc tak posuzuje Antimonopolní úřad. Osobní doprava se ale na sedm měsíců zastaví, jelikož dopravci už mají nasmlouvané náhradní spoje.
28. 2. 2024|

Železničáři začali opravovat koridor na Přerovsku. Měli jste počkat na VRT, vzkazují dopravci

Na hlavním železničním koridoru na střední Moravě začala dlouhodobá výluka. Regionální vlaky nahradí mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi autobusy. Dálkové a nákladní vlaky sice projedou, ale budou nabírat zpoždění. Omezení na důležité trase kritizují svazy železničních dopravců, tvrdí, že se mělo počkat na zprovoznění vysokorychlostní trati (VRT). Jenže podle Správy železnic rekonstrukci trati nelze odkládat.
15. 2. 2024|

Havárie vodovodu v pražských Strašnicích omezila provoz tramvají

Téměř osm hodin byl v pátek přerušený provoz tramvají mezi zastávkami Vinice a Depo Hostivař v Praze 10. Důvodem byla dutina pod tratí, která vznikla při opravě kanalizační stoky. Linky 7 a 16 jezdily od brzkého rána do poledne odklonem. Spoje na linkách 7, 13, 16, 19 a 27 nabíraly zpoždění. Vyplývá to z informací na webu Dopravního podniku hlavního města Prahy.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 19:16|

Rozsáhlá uzavírka v Legerově přeměnila pražskou magistrálu na parkoviště. Auta postávala už od Pankráce

Mimořádně dlouho se v pátek ráno zdrželi řidiči, kteří projížděli Prahou po severojižní magistrále směrem na sever. V Legerově zbyl kvůli havarijnímu stavu kanalizace pod ní mezi náměstím I. P. Pavlova a křižovatkou s Žitnou jen jeden jízdní pruh. Na jednom z nejvytíženějších míst v zemi objevili dělníci pod silnicí velkou dutinu. Kolona způsobila zdržení přes tři čtvrtě hodiny. Rozsáhlé omezení v Legerově potrvá nejméně do neděle.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:27|

Víkendová výluka zkomplikuje cesty vlakem z Prahy na západ. Od pondělí naváže modernizace koridoru

Rozsáhlá výluka značně zkomplikuje víkendové cestování z Prahy do západních Čech. Žádný vlak směrem na Beroun, Plzeň ani Mnichov nepojede z pražského hlavního nádraží ani ze Smíchova. Rychlíky a osobní vlaky budou začínat v Radotíně, expresy až v Berouně. Od pondělí naváže o trochu mírnější, ale mnohem delší výluka naplánovaná až do prosince. Většina osobních vlaků z Prahy bude končit v Karlštejně, dále do Berouna dovezou cestující hlavně rychlíky. Dálkovým spojům mezi Prahou a Plzní se zároveň prodlouží jízdní doba, část rychlíků bude místo hlavního nádraží začínat a končit na Smíchově.
26. 1. 2024|

„To je fungl nový most.“ Pražští zastupitelé přejmenovali projekt rekonstrukce Libeňského mostu na stavbu

Projekt původně označený jako „rekonstrukce" Libeňského mostu přejmenovali pražští zastupitelé na stavbu Libeňského mostu. Podle Patrika Nachera (ANO), který změnu navrhl, to více odpovídá tomu, co se při stavebních pracích s mostem stane. Námitky Technické správy komunikací, že zcela nově se bude stavět jen menší část celého soumostí a že i z pohledu právníků to bude rekonstrukce, zastupitelé nezohlednili. Na Libeňském mostě trvá tramvajová výluka, která začala 11. ledna. V Holešovicích se od neděle změní vedení tramvajových linek, protože skončí jiná výluka. Cestující, kteří nastupují na zastávkách v ulici Komunardů, přijdou o jednu z dlouhodobě zde jezdících tramvajových linek.
26. 1. 2024|

Část Libeňského mostu je zavřená. Auta přes řeku projedou, tramvaje musí odklonem

Libeňský most je částečně uzavřen. Omezení se týká jeho části poblíž Palmovky, dotklo se proto hlavně tramvají. Auta mohou po části mostu přes Vltavu přejíždět a sjet do Štorchovy ulice, přes řeku se dostanou i chodci, přímo na Palmovku však nedojdou. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bude nutné podepřít oblouk nad Voctářovou ulicí. Jak dlouho to potrvá, ale ukážou až další dny.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 18:28|

MHD v Praze pojede dočasně omezeně, tramvaje čeká několik výluk

Veřejná doprava v Praze bude od středy 3. ledna do neděle 18. února jezdit podle takzvaných poloprázdninových jízdních řádů, které znamenají mírná omezení zejména v ranní a odpolední špičce. Důvodem je každoroční lednový a únorový pokles počtu cestujících. Intervaly jednotlivých spojů se tak prodlouží v řádu několika minut, informoval Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Cestující čeká v lednu rovněž několik krátkodobých výluk tramvají.
2. 1. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Změna jízdního řádu: Výluky poznamenají dopravu do Německa i přes Vysočinu, přibude nových vlaků

Jízdní řád pro rok 2024, který začíná platit už tuto neděli 10. prosince, není na českých kolejích nijak revoluční. Z pohledu cestujících přijdou největší novinky až později během příštího roku, kdy by se mělo postupně objevit výrazné množství nových vlaků pro dálkové i regionální spoje. Přesto ale není nový jízdní řád jen kopií toho starého. Na dvou tratích se střídají dopravci, mění se trasy některých dálkových vlaků a poněkud řídne provoz na vybraných lokálkách. Dopravu významně ovlivní také výluky. Až do března nepojedou každé pondělí mezistátní spoje do Německa, od března začne půlroční uzavírka hlavní trati na Vysočině.
9. 12. 2023|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Na jihu Německa museli lidé přespávat ve vlacích, sníh ochromil dopravu

Silné sněžení způsobilo vážné dopravní potíže na jihu Německa. V Mnichově se zastavila povrchová městská hromadná doprava a v bavorské metropoli, ale i v Ulmu v Bádensku-Württembersku museli cestující přenocovat ve vlacích, které rovněž nejely. Mnichovské letiště je zavřené, a to až do nedělního rána.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 15:16|

V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.
20. 11. 2023|

V pražských Holešovicích začala dlouhá výluka tramvají, v pondělí v centru odstartuje další

Cestování tramvají přes část pražských Holešovic se od půlnoci ze čtvrtka na pátek ztížilo. Začala zde totiž dlouhá výluka mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice, která podle plánu potrvá až do prosince. Náhradní doprava zavedena není. Od pondělí se přitom zkomplikuje také cesta přes Václavské náměstí v samém centru hlavního města.
27. 10. 2023|

Opravy tratí zastaví některé pražské tramvaje

Cestující pražské MHD se od pátku 27. října musí připravit na další omezení. Kvůli opravě tramvajové trati mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice nebudou až do 5. prosince jezdit tramvaje. Krátký úsek budou muset objíždět po jiných trasách. Náhradní doprava mezi oběma zastávkami však zavedena nebude. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu dopravního podniku (DPP).
25. 10. 2023|

V Praze mezi Hlavním nádražím a Vltavskou opět nejede metro

Na lince C pražského metra mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská v sobotu opět nejede metro. Důvodem je pokračující rekonstrukce stropní desky nad stanicí Florenc, informoval pražský dopravní podnik na svém webu. Výluka je tentokrát jednodenní.
7. 10. 2023|