TÉMA

Rudná

Oprava dálnice D5 mezi Rudnou a Loděnicí je hotová. Omezení skončí nejpozději v neděli

Stavbaři dokončili opravu dálnice D5 na pátém až desátém kilometru mezi sjezdy na Rudnou u Prahy a Loděnici na Berounsku. Práce začaly v květnu a přišly na zhruba 450 milionů korun bez DPH, stavbařům se je podařilo o týden uspíšit. Dopravní omezení skončí o víkendu, nejpozději v neděli bude úsek D5 před Prahou opět plně průjezdný, sdělil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. V pátek také po patnácti letech příprav začal Plzeňský kraj stavět u Vítinky za Rokycany napojení severního Plzeňska a Rokycanska na dálnici D5.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 17:01|

České dráhy modernizují. Na trať poprvé vyrazila nová souprava RegioFox

Zatím ve zkušebním provozu na koleje poprvé vyjela nová souprava Českých drah RegioFox. Sloužit bude na neelektrifikovaných tratích a nahradí dosluhující RegioNovy. Kromě většího komfortu mají nové vlaky řešit i nedostatek vozidel v regionech. Právě kvůli tomu platí České dráhy v některých krajích milionové pokuty – nejčastěji proto, že nasazují starší vagony, než mají ve smlouvě. Nových souprav nakoupí dopravce zatím celkem 78 za téměř sedm miliard korun. Podle národního dopravce jde o jednu z nejvýraznějších změn v regionální dopravě na železnici za poslední roky.
16. 8. 2023|

S prázdninami začíná období výluk. Zastavilo se metro, tramvaje i vlaky na některých tratích

V Praze začalo množství výluk veřejné dopravy. Na týden se zastavilo i metro C v centru města, od středy navíc nebude jezdit ani část linky A. Tramvajím zase začala výluka na Vítězném náměstí. Velké výluky začaly s 1. červencem také na železnici. Vlaky nebudou většinu července jezdit z Prahy do Kladna, déle než týden bude výluka i mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.
1. 7. 2023|

V noci hrozí řidičům zdržení na dálnici D5. Budou krátké uzavírky, pak začne rekonstrukce

Řidiči musí počítat s krátkými nočními uzavírkami na dálnici D5 mezi Rudnou a Loděnicí, a to v obou směrech. Dělníci budou připravovat dopravní značení, kterým se bude řídit doprava od neděle. Následně začne rekonstrukce pětikilometrového úseku. Potrvá do podzimu, provoz bude zachován v každém směru ve dvou zúžených jízdních pruzích.
20. 5. 2023|

Provoz u Karlštejna je po čtvrteční nehodě rychlíku obnoven, vlaky jezdí po jedné koleji

Provoz na jedné koleji železničního koridoru mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku je po čtvrteční nehodě rychlíku obnoven, vlaky zde zatím jezdí sníženou rychlostí, informovaly v pátek pozdě odpoledne České dráhy na Twitteru. Rychlík ve čtvrtek narazil v úseku do sesunuté skály na kolejích a část soupravy vykolejila, pět cestujících se lehce zranilo.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 19:22|

V Ostravě se částečně uzavře frekventovaná Rudná. Budou se bourat mosty ve Vítkovicích

V Rudné ulici v Ostravě, která je jednou z nejvytíženějších silnic v krajském městě, začne v pondělí kvůli opravě mostů ve Vítkovicích částečná uzávěra. Jeden z mostů se uzavře a osobní auta tak pojedou v obou směrech po souběžném mostě. Auta nad 3,5 tuny však budou muset po objízdných trasách. Práce na mostech, které obnášejí zbourání a vybudování nových konstrukcí, potrvají dva roky a přijdou bez DPH zhruba na 239 milionů korun.
10. 1. 2022|

Myslivec spatřil v Ostravě losy, podle zoologů přišli z Polska

V ostravské části Bartovice se pohybovala samice losa s mládětem. Přímo u frekventované silnice mezi Ostravou a Havířovem je viděl a natočil projíždějící myslivec. Podle zoologů losi přišli z Polska.
10. 7. 2021|

Ostrava prostupnější. Skončila oprava Výškovických mostů

Rekonstrukce Výškovických mostů v Ostravě, jedna z největších dopravních staveb v Moravskoslezském kraji, po dvou letech skončila. Po nové komunikaci mohou auta jezdit od půlnoci na sobotu. Fungovat tam bude nejen tramvajová doprava, ale i automobilová a cyklistická, protože součástí stavby je také nová cyklostezka.
15. 5. 2020|

Dokončení prodloužené Rudné zvýšilo podle místních hluk, radnice chce nové měření

Část obyvatel Ostravy, zejména těch z městské části Svinov, si stěžuje na hluk vozidel, která projíždí Rudnou ulicí. Místní už zhruba dvacet let bojují za to, aby se kolem rušné silnice postavila protihluková stěna, jednání s úřady nebo petice zatím ale nepomohly. Situace se podle místních navíc výrazně zhrošila poté, co Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo poslední úsek prodloužené Rudné.
24. 1. 2020|

V Porubě ubylo aut. Dokončení Rudné dopravu odklonilo

Otevření prodloužené Rudné pomohlo odlehčit dopravě v centru Ostravy. Nejvíce to pocítila městská část Poruba, kudy předtím projíždělo až 40 tisíc aut denně. Provoz se nejvíce zklidnil před Vysokou školou báňskou a také fakultní nemocnicí.
23. 12. 2019|

Rychleji na Opavu a méně zplodin. Po půl století se řidičům otevírá prodloužená Rudná

Řidiči projíždějící Moravskoslezským krajem i obyvatelé jeho hlavního města se dočkali předčasného vánočního daru. Otevírá se úsek prodloužené Rudné ulice v Ostravě. Klíčový obchvat se začal dostavovat na konci září, pro spory se na něj čekalo několik let. První plány silnice pochází z roku 1969. Silnice má zrychlit dopravu mezi krajským městem a Opavou a vyvést auta z přetížených ulic v Ostravě-Porubě.
19. 12. 2019|

Ostrava se propojí s Opavou. Skončí dostavba prodloužené Rudné, zbývalo jen asi 400 metrů

Prodloužení Rudné ulice se v Ostravě dostaví ještě letos. Posledních 414 metrů důležité silnice spojující Porubu s Opavou se tak po letech sporů otevře řidičům. Přesný termín by kraj mohl znát příští týden. Do kolaudace půjde o zkušební provoz a v místě bude omezená rychlost.
12. 12. 2019|

Ostravské ovzduší bude monitorovat další měřící stanice, bude přímo u koksovny

V Ostravě bude nová automatická měřicí stanice na vyhodnocování kvality ovzduší. Město ji v lednu umístí do blízkosti koksovny Svoboda. Zastupitelé Ostravy rozhodli také tom, že na provoz měřících stanic a speciálního vozu pro monitoring ovzduší přispěje město v následujících pěti letech částkou 3,5 milionu korun.
14. 11. 2019|

Stavba posledního úseku prodloužené Rudné začala. Hotovo může být už do konce roku

Stavba chybějícího, čtyři sta metrů dlouhého úseku prodloužené Rudné začala. Přitom teprve v úterý nabylo stavební povolení právní moci. Na důležitou dopravní tepnu už léta čekají hlavně obyvatelé Poruby, nová komunikace má sloužit právě jako obchvat této ostravské části. Doposud musela auta ve směru na Opavu jezdit právě přes Porubu.
27. 9. 2019|

V Porubě může začít stavba prodloužené Rudné. Optimistický scénář mluví o zprovoznění ještě letos

Proti stavebnímu povolení pro prodlouženou Rudnou se nikdo neodvolal a nabylo právní moci. Chybějící zhruba čtyřsetmetrový úsek důležité silnice v Ostravě se tak může okamžitě začít stavět. Po novém obchvatu Poruby by mohli řidiči začít jezdit už letos, nejpozději v příštím roce. Poslední úsek takzvané prodloužené Rudné má stát zhruba dvě stě milionů korun, silnici postaví firma Strabag.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 16:33|

Oprava Výškovických mostů v Ostravě částečně uzavře Rudnou ulici. Největší problémy se očekávají v pondělí

Kvůli pokračující výstavbě východní strany Výškovických mostů v Ostravě bude na několik dnů výrazně omezena doprava v Rudné ulici. Jedna z nejvytíženěších silnic v Ostravě se částečně uzavře v sobotu a omezení skončí až v pondělí večer. Rudná bude sice průjezdná, ale v obou směrech budou moci auta jezdit jenom v jednom pruhu.
20. 9. 2019|

Práce na výškovických mostech v Ostravě mají zpoždění. Místo prosince budou hotové až v květnu

Několikaměsíční zpoždění mohou nabrat práce na výškovických mostech v Ostravě. Původně bylo v plánu, že je dělníci dokončí do prosince tohoto roku, v základech se ale objevily závažné problémy. Do demolice starých mostů a stavby nových se Moravskoslezský kraj pustil kvůli jejich havarijnímu stavu. Práce začaly už loni na jaře.
11. 9. 2019|

Prodloužená Mostní je hotova. Z ostravské části Hrabová má odvést tranzitní dopravu

Desítky let se mluvilo o takzvané prodloužené Mostní, která má za úkol odvést tranzitní dopravu z ostravské části Hrabová. Stavba začala před dvěma lety, od čtvrtka ji mohou řidiči konečně využívat. Navíc už zanedlouho by se měla začít stavět i prodloužená Rudná, která má ulevit Porubě. Projekt získal stavební povolení, a pokud se proti němu nikdo neodvolá, stavba posledního úseku obchvatu Poruby začne na podzim.
22. 8. 2019|

Během srpna nepojedou vlaky na části Pražského Semmeringu, provoz omezí oprava mostu

Od pondělí bude pro cestující částečně neprůjezdný Pražský Semmering. Z Rudné u Prahy se vlakem nedostanou až na Hlavní nádraží, ale pouze do zastávky Praha-Žvahov. Provoz na lince S65 mezi pražským Smíchovem a Žvahovem totiž na měsíc zastaví oprava nadjezdu. S omezením se počítá vždy od pondělí do pátku a bude se denně týkat víc než deseti spojů. Na říjen je pak naplánovaná další výluka.
4. 8. 2019|

Řidiči stojí v kolonách na jihu Ostravy i čtvrt hodiny. Situace se o víkendu ještě zhorší

Velmi komplikovaný je od úterního rána průjezd nejlidnatější ostravskou částí Jih, kde se kvůli rekonstrukci zcela uzavřely mosty ve Výškovické ulici. Na objízdných trasách v Čujkovově i Pavlovově ulici se tvoří dlouhé kolony. Situace se ještě víc zkomplikuje o víkendu, kdy se uzavře i frekventovaná Rudná.
5. 6. 2019|

Prodloužená Rudná má stavební povolení. Pokud se nikdo do měsíce neodvolá, můžou práce začít

Krajský úřad v Ostravě na své úřední desce zveřejnil nové stavební řízení, které se týká dokončení jedné z nejdůležitějších dopravních staveb, takzvané prodloužené Rudné. Teď běží třicetidenní lhůta, ve které se proti němu můžou odvolat lidé, kterých se stavba dotýká. Pokud se nikdo neodvolá, nabyde stavební povolení právní moci. Dřívější odpůrce silnice architekt Dušan Richtár vyjednal před několika měsíci s Ředitelstvím silnic a dálnic vyšší protihlukové stěny.
31. 5. 2019|

Požáry se nevyhnuly ani Štědrému dni, muž v dřevostavbě nepřežil

Plamínky svíček k Vánocům tak nějak patří. Na Štědrý den ale hasiči museli vyjíždět ke třiapadesáti požárům, nejčastěji vznikly právě od svíček, prskavek a otevřeného ohně. Zemřel při nich jeden člověk a dalších osmnáct lidí se zranilo.
24. 12. 2017Aktualizováno25. 12. 2017, 14:51|