TÉMA

Volby2018

Komunální volby 2018

Krajské soudy už mají přes 200 stížností na volby: Vadí údajné kupčení s hlasy i dlouhé svícení přes noc

V pátek odpoledne vypršela lhůta na podávání stížností na komunální volby. Lidé jich na krajské soudy poslali více než 200. Finální počet bude ale známý až v pondělí. Zřejmě nejvíce žalob zaznamenal ústecký krajský soud. Lhůta vypršela i pro dva senátní obvody, kde byl senátor zvolen už v prvním kole. K Nejvyššímu správnímu soudu ale podle informací mluvčí Sylvy Dostálové nebyla doručena ani jedna stížnost.
19. 10. 2018|
Senátní volby 2018

První den senátního finále skončil, hlasovat dosud přišla asi desetina voličů

Voliči začali rozhodovat, kdo se ujme vlády nad Senátem na příští dva roky. Jejich hlasy určí, které frakce budou mít v horní komoře většinu. Jisté je, že to nebudou vládní koalice ANO a ČSSD ani s podporou komunistů. Sociální demokracie navíc v Senátu přijde o pozici nejsilnější strany a komunistům hrozí, že v něm poprvé za dobu jeho existence nebudou zastoupeni vůbec. Volební místnosti byly v pátek otevřené do 22 hodin, v sobotu se znovu otevřou od 8 do 14 hodin.
12. 10. 2018Aktualizováno12. 10. 2018, 22:03|

Volby přehledně: Někde se ještě strany přetahují, jinde je už hotovo

Necelý týden po komunálních volbách jsou strany předběžně nebo závazně domluveny na radniční spolupráci v 19 ze 27 statutárních měst. V pátek se strany domluvily na například v Ostravě, primátorem zůstává Tomáš Macura z vítězného ANO. V řadě dalších krajských měst ale naopak hrozí vítěznému ANO, že ho nakonec ostatní strany vyšachují a hnutí skončí v opozici.
12. 10. 2018Aktualizováno12. 10. 2018, 13:16|

Bernard: ČSSD není srozumitelná, nemůžeme být rozkročeni od rudého leva až do hnědého prava

V uplynulých komunálních volbách pohořely tradiční levicové strany: komunisté i sociální demokraté ztratili některé své bašty a zevnitř stran se ozývá i kritika vůči vedení. „Ukazuje se, že čím víc spolupracujeme s hnutím ANO anebo se stranou, která ještě v polovině minulého století vraždila naše členy, tak máme tím horší výsledky,“ narážel na vládní angažmá ČSSD plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). „Prohráli jsme čtvery volby po sobě, hrozným způsobem. Já jsem Vojtěcha Filipa vyzval, aby po volbách zvážil vlastní odpovědnost,“ doplnil bývalý místopředseda komunistů Josef Skála.
12. 10. 2018|

Zemana by v prvním kole volila skoro třetina lidí, Drahoše víc než pětina, ukázal průzkum

V prvním kole prezidentské volby by podle prosincového průzkumu CVVM zvítězil obhájce postu Miloš Zeman. Volila by ho zhruba třetina lidí, kteří půjdou k volbám. Druhému Jiřímu Drahošovi průzkum přisuzuje zhruba pětinu hlasů. Druhé kolo by ale podle průzkumů mělo být zcela vyrovnané.
22. 12. 2017|