TÉMA

Británie

Unie sonduje u Britů, zda by podpořili vzájemné programy pro studium a práci mladých lidí

Evropská unie nabídla Britům dohodu, která by umožnila mladým lidem Spojeného království ve věku 18 až 30 let pracovat a studovat v Unii po dobu až čtyř let, a podobná možnost by se otevřela také v obráceném směru. Labouristé se k návrhu staví skepticky, konzervativci o něm chtějí vědět víc. Informoval o tom deník The Financial Times.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 20:09|

Jedenáctiletá školačka objevila zřejmě největšího ichtyosaura v dějinách, mohl mít až třicet metrů

Před nástupem dinosaurů vládli světovým mořím ichtyosauři – plazi, kterým se říká česky někdy i ryboještěři. Nový objev ukazuje, jak neuvěřitelných rozměrů mohli dosahovat: ti největší konkurovali moderním plejtvákům.
18. 4. 2024|

Zemřel nobelista Higgs, předpověděl „božskou částici“

Zemřel britský vědec a nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Higgs, napsala s odvoláním na Edinburskou univerzitu agentura AP. Teoretický fyzik už v roce 1964 předpověděl existenci „božské částice“ nazvané později Higgsův boson. Teorii vědci potvrdili v roce 2012. Higgs zemřel ve věku 94 let.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 23:41|

Stoltenberg navrhuje vznik fondu pro Ukrajinu ve výši 100 miliard eur. Platily by jej země NATO

Dlouhodobá, více předvídatelná a robustní pomoc Kyjevu vyšle Rusku zprávu, že válku nemůže vyhrát, řekl ve středu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle agentur navrhl vznik fondu pro Ukrajinu ve výši 100 miliard eur (některé jiné zprávy zmiňují sto miliard dolarů), ale na brífinku k tomu na přímou otázku odpověděl, že nemůže mluvit o podrobnostech. V Bruselu začalo dvoudenní jednání ministrů zahraničí členských zemí Aliance. Setkání se koná 75 let poté, co byla založena. Ministři mají jednat zejména o nadcházejícím červencovém summitu NATO ve Washingtonu, o situaci na Ukrajině i o možném nástupci Stoltenberga, kterému v říjnu končí mandát.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 17:44|

Britská princezna Kate má rakovinu, oznámil Kensingtonský palác

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii. Oznámila to v pátek ve videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. Oznámení přišlo po týdnech spekulací o jejím zdravotním stavu. V lednu byla hospitalizována kvůli blíže nespecifikované operaci břicha a od té doby se neobjevovala na veřejnosti.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 21:49|

Britská vláda odložila plánované zvýšení daně u alkoholu v restauracích. Chce zabránit zavírání podniků

Británie řeší drahé pivo v hospodách. S rostoucími cenami tam ubývá zákazníků a stovky podniků tak musí zavřít. Aby provozovatelům pomohla, rozhodla se vláda odložit plánované zvýšení spotřební daně u alkoholu v restauracích.
13. 3. 2024|

Britští poslanci stále více čelí výhrůžkám, hlavně kvůli Gaze. Dostanou lepší ochranu

Velká Británie posiluje policejní ochranu poslanců. Zavádí zvýšené ostrahy v budově parlamentu nebo více hlídek v místech, kde někteří zákonodárci žijí. Ministerstvo vnitra na to vyčlenilo v přepočtu téměř miliardu korun. Poslanci si stěžují na nebývalý nárůst zastrašování, a dokonce i výhrůžek smrtí. Vše podle nich začalo s vypuknutím války v Gaze.
2. 3. 2024|

Hrajte mimo pravidla, platilo pro King Crimson

Kniha King Crimson: Na dvoře karmínového krále je obsáhlým zpracováním historie britské rockové skupiny. Její autor Sid Smith přibližuje příběh jedinečného fenoménu, jenž tato kapela představovala, i v českém překladu.
18. 2. 2024|

Za druhé světové války bojoval na západní frontě, byl u obléhání Dunkerku. Ervín Hoida zemřel ve věku 105 let

Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida, který většinu života prožil ve Velké Británii. Hoida byl příslušníkem československé obrněné brigády ve Velké Británii, narodil se 30. listopadu 1918.
15. 2. 2024|

Nejdříve plán na ochranu uprchlíků, až pak ofenziva na Rafáh, vzkázal Biden Izraelcům

Izrael by neměl začínat ofenzivu v Rafáhu, pokud nenabídne jasný plán na ochranu milionu uprchlíků, kteří se tam ukrývají, řekl americký prezident Joe Biden izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Ten už dříve v rozhovoru pro televizi ABC News řekl, že vítězství ve válce proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy je na dosah, a dodal, že ti, kteří Izrael odrazují od plánované pozemní ofenzivy v Rafáhu, prakticky říkají, ať válku prohraje.
11. 2. 2024|

Karel III. ruší veřejná vystoupení, částečně ho zastoupí princ William

Rakovina britského krále Karla III. zasáhne do jeho veřejných vystoupení a povinností, panovník ale bude pokračovat v administrativní práci nebo soukromých schůzkách. Část povinností by měl převzít následník trůnu princ William, zahraniční cesty krále se pravděpodobně odloží, případně zcela zruší.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:12|

Američané opět udeřili proti hútíům, zlikvidovali připravenou raketu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na postavení rebelů v Jemenu a zničily další raketu povstalců, kteří od listopadu ostřelují lodě v Rudém moři a okolí, informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Hútíové předtím v pátek zasáhli loď Marlin Luanda v Adenském zálivu, která poté začala hořet. Požár se podařilo uhasit.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 14:09|

Hútíové znovu útočili v Rudém moři. USA a Británie zlikvidovaly 21 dronů a střel

Spojené státy a Británie v úterý zlikvidovaly 21 dronů a střel, které vypustili jemenští povstalci hútíové směrem k mezinárodním námořním trasám v jižní části Rudého moře. Zásah v noci na středu oznámilo americké regionální velitelství CENTCOM. Armáda Spojených států rovněž oznámila, že nejsou hlášeni žádní zranění ani škody. Britský ministr obrany Grant Shapps uvedl, že se jedná o dosud největší útok v Rudém moři. Povstalcům pohrozil, že ponesou následky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 11:25|

Bití, sexuální násilí, nucené potraty i podvodné zázraky. Svědci popsali BBC praktiky Synagogální církve všech národů

Server britské televize BBC uvedl, že odhalil svědectví o rozsáhlém sexuálním zneužívání a mučení lidí, kterého se v Nigérii dopouštěl zakladatel Synagogální církve všech národů a kazatel TB Joshua. Desítky někdejších členů církve webu řekly, že je Joshua fyzicky týral, znásilňoval a podroboval nuceným potratům. Některé z obětí tvrdí, že byly uvnitř Joshuova komplexu v Lagosu svlékány a bity elektrickými kabely nebo biči.
8. 1. 2024|

Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy

Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|

U břehů Libye zahynuly desítky migrantů. Středomořská cesta je nebezpečná, Itálie hledá řešení

Nejméně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se pravděpodobně utopilo při nehodě jejich plavidla u břehů Libye. Dalších 25 lidí se podařilo zachránit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).
17. 12. 2023|

První sbírka Shakespearových her přišla před čtyřmi sty lety na dva dělnické platy, dnes stojí miliony

Před čtyřmi sty lety, 8. listopadu 1623, byla vydána jedna z nejdůležitějších knih anglicky psané literatury, takzvané První folio. Nebýt této sbírky, nedochovala by se část díla Williama Shakespeara, včetně tragédie Macbeth.
8. 11. 2023|

Lidé v evropských městech vyjadřovali podporu Palestincům a požadovali příměří

Lidé v Německu, Francii či Británii v sobotu znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti teroristickému hnutí Hamás. Na demonstrace v Paříži a Londýně dorazily desetitisíce lidí, žádné výraznější bezpečnostní problémy hlášeny nejsou. Protestovalo se také v USA.
4. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 22:18|

Anglie a Francie se chystají na silnou bouři Ciarán, trajektová doprava je omezena

Obyvatelé na jihu Anglie a také v Bretani a Normandii na severozápadě Francie se chystají na příchod silné bouře Ciarán, kterou podle meteorologů budou doprovázet intenzivní srážky a silný vítr s nárazy o rychlosti až 170 kilometrů v hodině. Živel podle stanice Sky News podstatně naruší trajektovou dopravu přes Lamanšský průliv a v plné síle zasáhne rovněž Normanské ostrovy.
1. 11. 2023|

Izrael postupuje v Gaze. Netanjahu odmítl výzvy k příměří

Izraelská armáda uvedla, že v rámci protiofenzivy v Pásmu Gazy její síly v noci na pondělí zabily „desítky teroristů“ a postupují podle plánu. Server The Times of Israel informoval i o úderu armády na cíle na Západním břehu Jordánu a také v Sýrii. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí večer vyloučil klid zbraní s teroristickým hnutím Hamás. Výzvy k příměří v Pásmu Gazy jsou podle něj výzvou, aby se židovský stát vzdal teroristické skupině. Do Gazy v neděli mířily kamiony s humanitární pomocí, v příštích dnech jich má být více.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 20:06|

Ohrožena je takřka polovina všech kvetoucích rostlin, varují botanici

Rostliny poskytují lidstvu téměř všechno, co potřebuje – potravu, oblečení, léky, čistý vzduch, stavební materiály či teplo. Nová zpráva britských Královských botanických zahrad v Kew Gardens teď ale upozorňuje, že téměř polovině známých kvetoucích rostlin hrozí vyhynutí. Vážně jsou ohroženy dokonce až tři čtvrtiny dosud nepopsaných druhů.
13. 10. 2023|

Britský premiér slibuje změnu. Labouristy chce oslabit třeba podporou motoristů

Britští konzervativci na stranické konferenci zbrojí na volby v příštím roce. Premiér Rishi Sunak představil strategii, která má dohnat náskok opozičních labouristů. Vládnoucí strana slibuje reformu školství a víc peněz do regionů i na dopravní projekty. Oslovit chce – poněkud překvapivě – i motoristy.
4. 10. 2023|

Británie zakáže prodej nových aut se spalovacími motory o pět let později, oznámil Sunak

Britský premiér Rishi Sunak ve středu oznámil, že Británie posouvá plánovaný termín zákazu prodeje nových automobilů se spalovacími motory z roku 2030 na rok 2035. Uvolnění se má týkat také postupné výměny domácích plynových kotlů za tepelná čerpadla, dosud plánované do roku 2035. Cíl uhlíkové neutrality do roku 2050 nadále platí, ujistil Sunak podle agentury Reuters. Emise skleníkových plynů z dopravy a topení přispívají ke změně klimatu.
20. 9. 2023|

USA dodají Ukrajině náboje s ochuzeným uranem. Jsou vysoce účinné

Americká vláda potvrdila, že se rozhodla poprvé poskytnout ukrajinské armádě náboje pro tanky Abrams obsahující ochuzený uran. Jejich hlavní výhodou je vysoká hustota a tedy velká hmotnost a průraznost, která umožňuje efektivněji ničit obrněná vozidla, především tanky. Náboje s tímto typem uranu nejsou radioaktivní víc, než přírodní materiály a nemohou způsobit jaderný výbuch.
8. 9. 2023|