TÉMA

Penta

Slovenská speciální prokuratura obvinila Haščáka z korupce

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
19. 3. 2024|

Nemocnice v Ostrově otevřela zrekonstruované oddělení intenzivní péče. Přibyla lůžka, zvětšily se pokoje

Nemocnice v Ostrově na Karlovarsku otevřela nově zrekonstruované oddělení následné intenzivní péče za 106 milionů korun. Díky rekonstrukci se zvýšil počet intenzivních lůžek, zmodernizovalo se vybavení a podle nemocnice se zlepšil komfort pro pacienty i personál. Nové oddělení se tak zařadí mezi nejmodernější a největší pracoviště svého druhu v Česku, uvádí Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals, do níž Nemocnice Ostrov patří.
4. 1. 2024|

Slovenský expremiér Dzurinda představil Modrou koalici

Bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda v pátek představil nový politický projekt pod názvem Modrá koalícia (Modrá koalice). Ten má ambici spojit obyvatele a osobnosti, kteří podporují spolupráci zemí v rámci Evropské unie a NATO. Dzurinda ale neřekl, zda se hodlá stát lídrem koalice. Příští týden bude slovenský parlament rozhodovat o zkrácení svého volebního období a o termínu předčasných parlamentních voleb jako o řešení politické krize po prosincovém pádu menšinové vlády Eduarda Hegera.
27. 1. 2023|

Slovenská policie obvinila zakladatele Penty Jaroslava Haščáka z podpory zločinecké skupiny a dalších trestných činů

Slovenská policie obvinila spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestné činnosti. Informoval o tom portál Startitup. Stíhání společně s ním čelí celkem sedm lidí, včetně bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka a někdejších členů vedení Fondu národního majetku, který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 11:06|

Kellnerová je stále nejbohatší Češkou. V první stovce žebříčku je sedm nováčků

Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem za 382,9 miliardy korun. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek se jměním za 190,2 miliardy korun, třetí se umístil realitní magnát Radovan Vítek se 144 miliardami korun. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Ve stovce nejmovitějších Čechů je sedm nováčků, jmění všech lidí v žebříčku přesahuje 2,1 bilionu korun. Forbes ho zveřejnil na svém webu.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 10:55|

Penta koupí bývalou poštu u Masarykova nádraží v Praze za 220 milionů korun

Česká pošta prodá svou budovu v Hybernské ulici u Masarykova nádraží v Praze společnosti Penta za minimální nabídkovou cenu 220 milionů korun. Penta byla v e-aukci jediným zájemcem, potvrdil mluvčí společnosti Ivo Mravinac.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 12:54|

Pražské Florenci dají novou podobu česká studia a londýnský ateliér

V soutěži na podobu autobusového nádraží na pražské Florenci a okolí zvítězil tým zahrnující česká architektonická studia UNIT architekti, A69 architekti a londýnský ateliér Marko & Placemakers. Oznámili to zástupci organizátorů a soutěžní poroty. S vítězi soutěže, kterou zadali majitelé pozemků ve spolupráci s městem, nyní magistrát připraví další studii pro změnu územního plánu nutnou k zástavbě území. Na brownfieldu mezi Masarykovým nádražím a Florencí už začala stavět společnost Penta.
1. 12. 2021|

Nový majitel Aera Vodochody neplánuje vybudovat mezinárodní letiště

Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz to v pondělí uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 13:42|

Slovenský generální prokurátor zrušil stíhání Haščáka

Slovenský generální prokurátor zrušil stíhání spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého loni v prosinci policie obvinila z korupce a z praní špinavých peněz v souvislosti se zhruba patnáct let starou korupční aférou zvanou Gorila. Vyplývá to z oznámení prokuratury. Kromě Haščáka bylo zrušeno i stíhání dalších dvou obviněných.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 18:33|

Magistrát se odvolá proti bourání historické vily v Praze 5, považuje ji za cennou

Pražský magistrát se odvolá proti povolení demolice bourání vily z počátku dvacátého století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Na mimořádném jednání to schválili městští radní. K odvolání hlavní město vyzvala mimo jiné městská část, která s demolicí nesouhlasí a sama odvolání podat nemůže. Vilu, kterou nechal vybudovat stavitel Viktor Beneš, vlastní Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 19:17|

Penta mění vlastnickou strukturu, Haščák převádí podíl na rodinu

Finanční skupina Penta Investments mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. S odvoláním na první zápisy v evidenci skutečných majitelů o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Skupina změnu vlastnické struktury potvrdila, majitelé o ní prý uvažovali již delší dobu.
15. 6. 2021|

Začala stavba prvních dvou budov podle návrhu studia Zahy Hadidové u Masarykova nádraží

První dva domy začaly vznikat v prostoru zrušených odstavných kolejí v severní části pražského Masarykova nádraží. Podle investiční skupiny Penta, která chce nevyužívané prostory v okolí železniční stanice zastavět podle návrhu studia architektky Zahy Hadidové, by měly být hotové včetně úprav veřejného prostoru do poloviny roku 2023.
18. 2. 2021|

Slovenský soud poslal stíhaného finančníka Haščáka do vazby

Soud na Slovensku v pátek večer poslal do vazby spolumajitele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého policie v úterý zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz. Novinářům to řekl prokurátor.
4. 12. 2020|

Haščák se vzdává výkonných pozic v Pentě. Spolumajitelem zůstává

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák, jehož slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce, se s ohledem na situaci vzdává všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává ale jejím spoluvlastníkem, sdělila ve středu Penta. Haščákovy výkonné funkce přebírá Iain Child.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 21:58|

Policie zadržela Haščáka. Spolumajitele Penty obvinila z korupce a praní špinavých peněz

Slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce a praní špinavých peněz spolumajitele finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Penta obvinění Haščáka i policejní zásah, o kterém prvně informoval portál Aktuality.sk, potvrdila a označila je za neopodstatněné. Případ může souviset s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých politiků a úředníků na Slovensku Pentou v letech 2005 a 2006. Policie nejnovější vývoj zatím nekomentovala a ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že o policejním postupu nemá bližší informace.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 23:09|

Penta prodala výrobce letadel Aero Vodochody. Získá ho maďarský podnikatel a Omnipol

Penta Investments prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má v kupci Aera, firmě AERO Investments Partners, 51 procent a skupina Omnipol ovládá 49 procent. Firmy to uvedly ve čtvrtek v tiskové zprávě. Cenu nebudou zveřejňovat.
11. 6. 2020|

Finančník Dospiva získal titul JUDr. opsáním cizí práce, tvrdí slovenský list

Jeden z nejbohatších Čechů, spolumajitel skupiny Penta Investments Marek Dospiva získal v roce 2002 na Slovensku titul doktora práv opsáním cizí práce, napsal slovenský list Denník N na svém webu. Dospiva podle deníku podváděl, ale podobně jako v případě bývalého předsedy slovenského parlamentu Andreje Danka mu titul JUDr. už nelze odebrat, zákon to neumožňuje. Dospiva uvedl, že způsob získání titulu nepovažuje za vhodný a dnes by tak určitě nepostupoval.
29. 3. 2020|

Neskupujte léky s paracetamolem, je jich nedostatek, vyzval Státní ústav pro kontrolu léčiv

V Česku je aktuálně 694 nakažených, ve čtvrtek přibylo 122 případů. Z pražské Nemocnice Na Bulovce utekl pacient s koronavirem, venku byl asi půl hodiny. Státní ústav pro kontrolu léčiv vyzval veřejnost, aby zbytečně nehromadila léky s obsahem paracetamolu, mimo jiné Paralen. Ve čtvrtek začala kvůli šíření koronaviru platit povinnost vycházet ven pouze se zakrytými ústy a nosem. Opět jednala vláda, která například změnila čas vyhrazený pro nákupy seniorů, nově platí od 07:00 do 09:00. K aktuální situaci večer promluvil prezident Miloš Zeman.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 21:58|

Haščák soudu řekl, že nevěděl o vraždě Kuciaka. Zveřejněná zpráva o odstranění s ní prý nesouvisela

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák vypovídal u soudu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Mluvil i o zveřejněné zprávě, v níž ho obžalovaný podnikatel Marian Kočner měsíc před zločinem informoval, že pracuje na něčím odstranění. Vypověděl, že se netýkala tohoto případu, ale vyšetřovatele korupční kauzy Gorila Lukáše Kyselici, který se prý dopustil nelegálních činů.
20. 1. 2020|

CME se zrodila ve vůni parfémů, později byla parťákem Batmana

Pokud krok nezamítnou akcionáři nebo Evropská komise, mediální a telekomunikační společnost CME, vlastník televize Nova, se přesune do skupiny PPF Petra Kellnera. Firma s bezmála třicetiletou historií pomáhala formovat středoevropskou televizní produkci a v minulosti ji vlastnili významní hráči telekomunikačního světa.
10. 11. 2019|
Události komentáře

Pavla Holcová: Vykreslení Haščáka jako symbolu korupce se velmi blíží pravdě

Návrat kauzy Gorila probíhá na Slovensku za docela jiných okolností než před sedmi lety. Přepisy odposlechů, které tehdy bylo snadné zpochybnit, dostaly tentokrát zvukovou stopu a podle novinářky Pavly Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku je velmi nepravděpodobné, že by tak dlouhý záznam někdo zfalšoval. Pavla Holcová o aktuálním dění na Slovensku hovořila v Událostech, komentářích, rozhovor s ní vedl Jakub Železný.
19. 10. 2019|

„Z našeho Slovenska udělali mafiánský stát.“ Korupční aféry vyhnaly Slováky do ulic

Slováci vyšli do ulic v reakci na zveřejnění nahrávky z odposlechů ze starší korupční aféry Gorila i kvůli podezřením z uplácení některých činitelů. Shromáždění v Bratislavě svolaly jak opoziční a neparlamentní strany, tak občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Iniciativa po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka stála za největšími protivládními demonstracemi od roku 1989.
18. 10. 2019|

Do slovenských médií zřejmě unikla nahrávka z korupční kauzy Gorila

Slovenské redakce se zřejmě dostaly k nahrávce z kauzy známé jako Gorila – odkaz jim poslal neznámý zdroj. V několik let staré korupční kauze tajná služba sledovala schůzky šéfa skupiny Penta Jaroslava Haščáka s politiky. Policie získala nahrávku z akce Gorila v bytě podnikatele Mariána Kočnera, který byl obviněn také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Jestli jde o shodný záznam, jaký mají k dispozici média, zatím není jasné. Uniklou nahrávku nekomentovala policie ani prokuratura, politici se zase vyslovili pro vyšetření kauzy a potrestání pachatelů.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 17:40|

Denník N: Nová Kočnerova nahrávka ukazuje korupci poslanců při volbě prokurátora

Denník N na svém webu zveřejnil část nahrávky a přepis rozhovoru bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky s podnikatelem Marianem Kočnerem obviněným v několika kauzách včetně vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka poukazuje na korupci poslanců při volbě šéfa prokuratury. Naznačuje také, že Trnka se pokusil vydírat šéfa finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, za což mu Kočner nadává.
14. 10. 2019|