TÉMA

Ploština

Rekonstruovaná Ploština na Zlínsku připomíná nacistický zločin

Národní kulturní památka Ploština na Zlínsku, která připomíná vypálení pasekářské osady v závěru druhé světové války, se otevřela po téměř tříleté rekonstrukci. V areálu je nové návštěvnické centrum, opravená je budova číslo 23. Nové jsou i expozice nazvané Tragédie na Ploštině a Nová Ploština, řekl jejich autor, historik a etnograf Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Ondřej Machálek. Muzeum je správcem památky. V areálu je upravený také betonový památník z roku 1975. Obnova stála 151 milionů korun, necelých 110 milionů pokryla evropská dotace, zbytek financoval Zlínský kraj.
21. 4. 2023|

Dopisy z komunistického vězení jeho milovaná nikdy nedostala. Bedřich Zahradník strávil v žaláři tři roky

Bedřich Zahradník pamatuje nacistické vypálení Ploštiny na Valašsku i komunistické vězení, ve kterém skončil v pouhých sedmnácti letech. V roce 1949 ho zatkla Státní bezpečnost za to, že u sebe nechal přespat mladíka na útěku. Ve věznicích v Uherském Hradišti a na Cejlu strávil tři roky.
19. 10. 2021|

Památník v Ploštině bude interaktivní. Připomene nacisty vypálenou osadu na Valašsku

Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín v pátek slavnostně zahájilo rekonstrukci památníku v Ploštině na Zlínsku, který je národní kulturní památkou a připomíná vypálení pasekářské osady. V areálu vznikne mimo jiné interaktivní expozice přibližující tragédii z konce druhé světové války i období před ní. Náklady činí zhruba 135 milionů korun. Z toho 108 milionů korun pokryje evropská dotace, zbytek uhradí Zlínský kraj.
25. 9. 2020|

Při masakru opékali sele. Před 75 lety nacisté vypálili osady Ploština, Prlov a Vařákovy paseky

Nacisté se nedlouho před osvobozením pomstili obyvatelům valašských osad u Vizovic za ukrývání partyzánů, které vyzradili konfidenti gestapa. V osadách Ploština, Prlov a Vařákovy paseky zastřelili nebo vehnali do plamenů 49 lidí. Strůjci tragédie z 19. dubna 1945 nebyli nikdy potrestáni a jednoho z nich kryla i Státní bezpečnost, zatímco komunisté právě v Ploštině rádi konali protinacistické vzpomínkové akce.
19. 4. 2020|

Památník, který připomíná masakr ve vypálené osadě Ploština, nechá Zlínský kraj opravit a rozšířit

Obnova Národního kulturního památníku Ploština za 120 milionů korun bude jednou z největších investic ve Zlínském kraji. Tamní pasekářskou osadu těsně před koncem druhé světové války vypálili nacisté – o tragédii psal mimo jiné Ladislav Mňačko ve slavném románu Smrt si říká Engelchen.
18. 12. 2017|