TÉMA

Recep Tayiip Erdogan

Kurdové sledují tureckou dohodu se Švédskem a Finskem s rozpaky

Turecký souhlas se vstupem Švédska a Finska do NATO většina členských zemí na summitu v Madridu uvítala. Jiný názor mají často Kurdové v exilu. Obávají se, že severské země už k nim nebudou tak vstřícné jako dosud. Mnozí totiž utekli před pronásledováním ze strany turecké vlády. Vztahy jsou napjaté dlouhodobě, Kurdové žijící na východě Turecka by si většinou přáli autonomii nebo samostatnost, vláda v Ankaře tyto snahy potlačuje a užívá při tom i násilné metody.
29. 6. 2022|

V Izraeli zatkli za špionáž muže zaměstnaného v domě ministra obrany Gantze

Izraelská kontrarozvědka Šin Bet zatkla za špionáž muže zaměstnaného v domácnosti ministra obrany Bennyho Gantze. Omri Goren podle informací izraelských médií nabídl spolupráci skupině hackerů napojených na Írán. Sedmatřicetiletý Goren pracoval v domě jako uklízeč a byl zadržen po svém kontaktu s člověkem napojeným na Írán.
18. 11. 2021|

Turecko začalo vracet islamisty. Zamířit mají do Německa, Francie, USA či Dánska

Turecko začalo s deportací zajatých bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS) do jejich domovských zemí. Podle tureckého ministerstva vnitra již zemi opustil americký, německý a dánský příslušník IS. V příštích dnech Ankara plánuje vyhostit dalších více než dvacet lidí. Turecká média uvedla, že vyhoštěný Američan uvízl na turecko-řeckých hranicích, jelikož ho ani jedna ze zemí nechce pustit na své území.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 22:40|
Události komentáře

Turecko i přes spory s Washingtonem nemá namířeno z NATO, shodují se Kavan a Šedivý

Přestože se mezi Washingtonem a Ankarou stupňuje napětí, český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý se nedomnívá, že by kvůli sporu o raketový systém S-400 a stíhačky F-35 vážně hrozil odchod Turecka ze Severoatlantické aliance. Uzavřený obchod Turecka s Ruskem ale vidí jako problematický, byť vnímá prodej ruského raketového systému nejenom z pohledu vojensko-zpravodajských rizik, ale také jako marketingový tah Moskvy vůči blízkovýchodním státům. O turecko-amerických sporech hovořili Jiří Šedivý a exministr zahraničí Jan Kavan v Událostech, komentářích.
23. 7. 2019|

Kurz turecké liry se propadl na nové minimum, táhne dolů evropské akcie, korunu i euro

Turecká lira se v noci na pondělí propadla vůči dolaru na nové rekordní minimum, později však část ztrát smazala. V reakci na pokles slíbila turecká centrální banka zajištění dostatečné likvidity bankovního sektoru a snížila požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank. Obavy z krize v Turecku tlačí dolů i evropské akcie a euro.
13. 8. 2018Aktualizováno13. 8. 2018, 15:46|

Železná lady proti Erdoganovi. Tureckého prezidenta vyzývá sekulární kandidátka Aksenerová

„Zachraň nás, Železná lady.“ Výzva míří před nedělními prezidentskými volbami v Turecku k vyzyvatelce zatím neotřesitelného vládce země Recepa Tayyípa Erdogana. Meral Aksenerová je liberálně konzervativní politička a jako jediná žena má šanci zamíchat kartami, které v preferencích jednoznačně favorizují právě Erdogana.
21. 6. 2018|

Erdogan chce otevřít tureckou ambasádu ve východním Jeruzalémě

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce otevřít tureckou ambasádu ve východním Jeruzalémě jako hlavním městě palestinského státu. Erdogan patří k nejhlasitějším kritikům rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a přesunout do něj americkou ambasádu. V reakci na Trumpův krok vyzval muslimské vůdce k uznání východního Jeruzaléma za palestinské hlavní město.
17. 12. 2017|