TÉMA

Jihlava

Soutěž na návrh terminálu vysokorychlostní železnice v Jihlavě má vítěze. Některé obce ale s plány tratí nesouhlasí

Architektonickou soutěž na terminál plánované vysokorychlostní železnice (VRT) v Jihlavě-Pávově vyhrálo francouzsko-české sdružení Arep Architectes – monom. Terminál bude sloužit jako přestupní uzel mezi VRT, regionálními vlaky, autobusy a městskými trolejbusy, cestující tam budou přijíždět také auty. Denně odbaví až šest tisíc cestujících. Stavba s předpokládanou hodnotou dvě a tři čtvrtě miliardy korun obsahující i přemostění dálnice D1 by měla začít v roce 2029. Někde ale s plány vysokorychlostních tratí stále nesouhlasí. Například třináct obcí na Havlíčkobrodsku. Jejich memorandum mimo jiné žádá o diskusi o dopadech projektu.
26. 3. 2024|

V Česku poprvé po 55 letech zemřel pacient trpící záškrtem

Senior podlehl nemoci, která se v České republice desítky let téměř nevyskytovala. Záškrt se vrátil až roku 2022. O jeho úmrtí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 3. 2024|

Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů

Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných

Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:37|

Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci

V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|

Začaly fungovat elektronické občanské průkazy. Krajský úřad na Vysočině je přijímá, i když ještě nemusí

Začal ostrý provoz elektronických občanských průkazů. Aplikací se lidé můžou prokazovat zhruba na 30 úřadech státní správy – hlavně na ministerstvech. Podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) si eDoklady do chytrého telefonu stáhlo za první víkend až 155 tisíc lidí. Kvůli náporu ale měla řada z nich problém s přihlášením. Úřady mají – a stále budou mít – povinnost přijímat jak běžný doklad, tak digitální průkaz. Při cestách do zahraničí zatím doklady v mobilu stačit nebudou.
22. 1. 2024|

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|

Rodiče autistických dětí na Vysočině těžko hledají pomoc a podporu

Často s nepořízenou odcházejí rodiče autistických dětí z Vysočiny, kteří shánějí pomoc a podporu. Kraj trápí nedostatek psychologů, logopedů i asistentů. Mnohdy se nedaří sehnat ani zájmové kroužky, jejichž vedoucí by uměli s dětmi s poruchami autistického spektra pracovat.
18. 1. 2024|

Hladiny řek v Česku stoupají, místy platí extrémní stupeň nebezpečí

Řeky a potoky v celém Česku od Chebu až pod Beskydy jsou k pondělní půlnoci rozvodněné. Český hydrometeorologický ústav eviduje kolem 170 měřicích stanic s dosaženými povodňovými stupni, na jednadvaceti místech jsou hladiny na úrovni, která odpovídá nejvyššímu, třetímu stupni povodňové aktivity. Na velkou vodu se připravuje i Praha, která zavřela vrata na Čertovce a zakázala vstup na náplavky. Hladiny se zvedly nejen proto, že před Vánocemi silně pršelo a na horách sněžilo, ale také proto, že se na Štědrý den výrazně oteplilo a sníh zase začal tát. Vydána je výstraha na povodně, která platí pro většinu republiky do odvolání.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 23:48|

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

Cenu za dobrovolnictví získala žena, která v Jihlavě pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny

Cenu za dobrovolnictví od ministerstva vnitra dostala letos Michaela Musilová, která pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Jihlavě. V kategorii organizací ocenění získalo Dobrovolnické centrum ADRA České Budějovice. Ceny ve středu vyhlásili zástupci ministerstva. Ocenění plánují udělovat každoročně.
29. 11. 2023|

Řidiči v Jihlavě se snaží parkovat, kde se dá, hlavně zadarmo. Město chystá změny

Řidiči v Jihlavě se snaží „za každou cenu“ najít bezplatné místo k parkování. Často svá auta odstaví i na místech, která k dlouhodobému stání určena nejsou, například u škol nebo supermarketů. Reagují tím na nový parkovací systém, který Jihlava v centru města zavedla před půl rokem. Například supermarkety teď chtějí na svá parkoviště instalovat závory.
28. 11. 2023|

Kapacita je, personál nikoli. Domov pro seniory v Jihlavě nemůže obsadit všechna místa

Novému domovu pro seniory v Jihlavě scházejí pečovatelky. Nemůže kvůli tomu přijmout nové klienty a obsadit tak všechna místa – nastěhovat by se však mohlo ještě přes čtyřicet seniorů. Zájem ze strany klientů je přitom velký, žadatelů je okolo dvou stovek.
6. 11. 2023|

Jihlava ocenila film Loď o zaniklých docích v Chorvatsku. V české soutěži uspěla Světloplachost

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě zná své vítězné snímky. Poroty v jednotlivých sekcích ocenily třeba osudy dětí žijících v charkovském metru nebo příběh jedné z největších chorvatských loděnic.
30. 10. 2023|

Škody po nočních bouřkách doznívají hlavně na železnici. Z Prahy do Kralup se stále jezdí jednokolejně

Velké potíže ve středu přetrvaly ještě dlouho poté, co z Česka odešly prudké noční bouřky, a to hlavně na železnici. Skončila již úplná výluka na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, která ovlivňovala dopravu na severovýchodě Čech i mezistátní provoz na lince Praha–Berlín. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na desítkách míst, stromy padaly nejen na tratě, ale i na silnice, domy či zaparkovaná auta. Počasí se zklidnilo již v noci, žádné bouřky nyní nejsou a přes den ani nemají být.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:22|

V Jihlavě hořel Reindlerův dvůr. Místo zchátralého statku mělo dříve vzniknout volnočasové centrum

O víkendu hořel zchátralý statek na okraji Jihlavy. Podle vyšetřovatele byla na vině nedbalost. Stavení už mělo být dávno zbourané. Místo něj mělo vyrůst volnočasové centrum. Z projektu ale sešlo. Prázdný dům tak láká nezvané obyvatele.
21. 8. 2023|

Obnovení procesu s Hilsnerem, odsouzeným za vraždy v Polné z roku 1899, státní zástupce odmítl

Krajské státní zastupitelství v Jihlavě nepovolí nové přezkoumání více než 120 let starého rozsudku, podle kterého byl židovský mladík Leopold Hilsner odsouzen za vraždy Anežky Hrůzové a Marie Klímové k trestu smrti, řekl v pátek státní zástupce Jan Fichtner. O obnovu řízení v případu vraždy v Polné na Jihlavsku, která se stala v roce 1899 a stála na začátku takzvané hilsneriády, požádal v únoru advokát Lubomír Müller. Svůj podnět opřel o archivní materiály, které tehdejší soudy neměly k dispozici a viděl v nich šanci zbavit Hilsnera viny. Zda bude na vrchním státním zastupitelství žádat o přezkum rozhodnutí, se advokát rozhodne až po prostudování odůvodnění.
30. 6. 2023|

Dopravu v centru Jihlavy v létě ztíží opravy, ovlivní i MHD

Dopravu v centru Jihlavy v létě ztíží opravy vozovek i vodohospodářských sítí. Od 10. července bude nejméně týden zavřený vjezd na historické Masarykovo náměstí Znojemskou ulicí, kde se poslední roky pravidelně propadá část komunikace. Tato uzavírka bude mít dopad i na vedení MHD. Od 21. července bude omezený průjezd frekventovanou křižovatkou ulic Žižkova, Hradební a Dvořákova.
23. 6. 2023|

Jihlava „odškodní“ majitelku dalšího domu kvůli výstavbě multifunkční arény

Jihlavská radnice poskytne peníze na ochranná opatření kvůli stavbě arény dalšímu bytovému domu v blízké ulici Tyršova. Majitelce objektu v úterý zastupitelé města schválili příspěvek 750 tisíc korun. Částka navazuje na dotaci, již zastupitelstvo schválilo před měsícem pro sousední tři domy ve stejné ulici, jejichž obyvatelé podali námitky k vydání demoličního výměru. Horácká multifunkční aréna (HMA) za 1,9 miliardy bude stát na místě nynějšího zimního stadionu, který nechá město zbourat.
20. 6. 2023|

Umí jezdit na elektřinu i naftu. Dopravci testují první duální lokomotivu

Čeští železniční dopravci zkoušejí první duální lokomotivu. Jde o stroj, který umí jezdit na elektřinu z troleje, ale i na naftu. Až se naplno rozběhne výroba, budou tento typ řešení zvažovat zřejmě i pro obnovu současného vozového parku.
15. 6. 2023|