TÉMA

BMW

Soud v Teplicích uložil muži z Ruska za porušení protiruských sankcí pokutu 300 tisíc

Rus Vladimir Lichutin musí zaplatit tři sta tisíc korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom Okresní soud v Teplicích. Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na dvacet měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.
před 16 h hodinami|

Moderní auta zjistí o soukromí řidiče všechno. Automobilky pak data prodávají, tvrdí výzkum

Výrobci automobilů ve velkém nabízejí k prodeji data o majitelích vozů včetně záznamu jejich hlasů, údajů o zdravotním stavu či sexuální aktivitě. Tvrdí to průzkum neziskové internetové společnosti Mozilla Foundation mezi 15 světovými automobilkami. Vlastníci aut podle zprávy často netuší, kde všude stroje jejich údaje sbírají, neboť k tomu firmy málokdy žádají souhlas.
8. 9. 2023|

BMW v Sokolově zprovoznilo svůj největší testovací polygon, hejtman čeká příliv mozků

Automobilka BMW ve středu zahájila provoz zkušebního centra nedaleko Sokolova. Areál, který od roku 2020 vznikal na bývalé výsypce Sokolovské uhelné, bude sloužit pro testování nových technologií aut. Pro automobilku jde o největší testovací polygon na světě, řekl novinářům mluvčí BMW Group ČR David Haidinger. Výstavba stála přes sedm miliard korun. Celý areál funguje v režimu velmi přísného zabezpečení.
26. 7. 2023|

V Maďarsku vzniká čínská megatovárna na baterie. Odpůrci se bojí ztráty vody či vlivu Pekingu

U východomaďarského Debrecínu začíná stavba obří továrny na baterie pro elektromobily. Je to čínská investice za víc než sedm miliard eur. Maďarsko doufá, že se díky ní stane globálním producentem lithium-iontových baterií v době, kdy svět přechází na elektromobily, aby omezil emise skleníkových plynů. Projekt má ale řadu odpůrců.
27. 5. 2023|

V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.
27. 5. 2023|

Scholz požádal čínského vůdce, aby využil svého vlivu na Rusko. S Pekingem chce dál spolupracovat

Čínský vůdce Si Ťin-pching přijal v Pekingu německého kancléře Olafa Scholze. Oba mluvili o potřebě spolupráce svých zemí a Scholz Sia požádal, aby využil svého vlivu na Rusko. Oba politici se také shodli na nepřijatelnosti jaderných hrozeb. Scholz přijel na několikahodinovou návštěvu do Číny jako první vůdce členské země Evropské unie a skupiny vyspělých států světa G7 od začátku pandemie covidu-19. Jeho cesta ale vyvolala pochybnosti v Německu i jinde v Evropě.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 20:00|

Evropská komise vyměřila několika automobilkám za kartel pokutu 875 milionů eur

Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí u osobních aut s naftovým motorem. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil, uvedla komise. Volkswagen zvažuje, že se odvolá.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 12:28|

Před sto lety svět poprvé uslyšel slovo „robot“. Karel Čapek inspiroval ke vzniku strojů, které vládnou dnešním továrnám

Pětadvacátého ledna 1921 proběhla v pražském Národním divadle premiéra hry Karla Čapka R.U.R. V ní se poprvé objevilo slovo robot – a přejal ho z ní potom celý svět. Reálné roboty ale stvořil až zapálený americký vynálezce s vášní pro sci-fi.
25. 1. 2021|

Při dopravních nehodách zemřelo za devět měsíců 360 lidí. Nejčastější příčinou byla příliš rychlá jízda

Za devět měsíců zemřelo letos při dopravních nehodách v Česku 360 lidí. Za nejtragičtějšími nehodami jsou zejména příliš rychlá jízda, nevěnování se řízení a přejetí do protisměru.
18. 10. 2020|

Vystačí si ekonomika Karlovarského kraje s lázněmi a potřebuje region vysokou školu? Debatovali lídři kandidátek

Pandemie koronaviru dopadla na lázeňský sektor v Karlovarském kraji. Lídři kandidátek pro říjnové krajské volby hovoří o nutnosti rozšířit záběr regionu, aby na lázeňství nebyla jeho ekonomika tolik závislá. Pomoci by tomu mohlo vysokoškolské vzdělání, které má v kraji udržet mladé a vzdělané lidi. Uchazeči o hejtmanství diskutovali také o tom, jak do západního cípu Česka přilákat turisty.
10. 9. 2020|

Šéf Škody Auto Maier končí ve funkci. Jeho nástupce má být představen v srpnu

Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Bernhard Maier končí po necelých pěti letech v čele společnosti. Jeho nástupce zvolí představenstvo společnosti v srpnu. Podnik o tom informoval v tiskové zprávě.
9. 7. 2020|

Evropské akcie jsou nejvýše od první poloviny března. Dařilo se i pražské burze

Pražská burza je nejsilnější od začátku března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem. Index PX v úterý stoupl o 1,56 procenta na 921,82 bodu. Vyšší byl naposledy 6. března. První potvrzené případy nemoci covid-19 způsobované koronavirem se v Česku objevily 1. března. Vláda poté kvůli šíření koronaviru začala omezovat volný pohyb, obchod a podnikání, na což reagovala burza prudkým propadem. Také evropské akcie se v úterý vyšplhaly na úroveň z první poloviny března.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 19:42|

Volkswagenu klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o čtyři pětiny

Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v letošním prvním čtvrtletí propadl na 900 milionů eur (24,4 miliardy korun). Firma to oznámila ve čtvrtek na základě svých předběžných výsledků. Za loňské první čtvrtletí přitom Volkswagen vykázal provozní zisk 3,9 miliardy eur. Součástí koncernu je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.
16. 4. 2020|

30 let zpět: Prezidentský doprovod se připravuje

Jak se chystal prezidentský motocyklový doprovod na návštěvu západoněmeckého prezidenta Richarda von Weizsäckera? Televizní štáb tehdy zastihl i kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka. Právě on navrhoval design motocyklů pro doprovod.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 3. 2020|

Německé automobilky pod tlakem mohutně investují a plně sází na elektromobily

Německý automobilový průmysl, klíčové odvětví největší evropské ekonomiky, čelí propadu tržeb. Firmy také propouštějí desetitisíce zaměstnanců. Zároveň výrobci aut musí investovat astronomické částky do elektromobilů, aby se vyhnuli obřím pokutám.
14. 1. 2020|
Skandál Volkswagenu

Hlavní díl investic Volkswagenu půjde v příštích letech do výroby elektromobilů

Německý koncern Volkswagen v letech 2020 až 2024 vloží do elektromobility a digitalizace 60 miliard eur (přes 1,5 bilionu korun). Automobilka v pátek uvedla, že o investičním plánu na příštích pět let rozhodla její dozorčí rada. Volkswagen vlastní i českého výrobce Škoda Auto.
15. 11. 2019|

Opilý řidič při noční jízdě Pardubicemi zavinil sedm nehod. Nadýchal více než dvě promile

Pardubická policie vyšetřuje sérii nehod opilého řidiče. Ten v městské části Dubina v noci na středu projížděl ulicemi a postupně zdemoloval celkem sedm aut. Nadýchal více než dvě promile.
11. 9. 2019|

Frankfurtský autosalon sází na ekologii, svůj první elektromobil představila i Škoda

Začíná autosalon ve Frankfurtu. Má sice méně vystavujících, novinek je ale i tak dost, zejména u vozů poháněných elektřinou. Jedním z nich je i první elektromobil od Škody Auto, model Citigo iV, který se má stát nejdostupnějším elektroautem na českém trhu.
10. 9. 2019|

Automobilový průmyslník Piëch, který zemřel v 82 letech, se stal legendou. Odstartoval cestu VW i Škody na vrchol

Rakouský manažer Ferdinand Piëch stál řadu let v čele koncernu Volkswagen a má velkou zásluhu na jeho expanzi a součané podobě. Piëch, který o víkendu ve věku 82 let nečekaně zemřel, přitom nikdy nebyl ve VW jen najatým manažerem. Spolu s dalšími členy rodiny mu totiž patřila firma Porsche Automobil Holding SE, která drží 30,8 procenta akcií koncernu Volkswagen. Před dvěma lety většinu svého podílu prodal dalším členům rodiny Porscheů a Piëchů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 11:45|

Nejrychlejší dobíjecí stanici najdou řidiči elektromobilů od září v Berouně

V druhé polovině září se otevře na čerpací stanici OMV v Berouně nejrychlejší dobíječka pro elektromobily v tuzemsku. Jde o součást budování celoevropské sítě rychlonabíjecích stanic zaštítěných společností Ionity. V příštím roce mají v Česku vzniknout další dvě.
26. 8. 2019|

Slovenským automobilkám svítí varovná kontrolka, píše Reuters

Když David dostal práci u montážní linky bratislavského závodu automobilky Volkswagen, kolegové mu blahopřáli, že se mu podařilo zajistit si dobře placenou práci, ve které může zůstat až do důchodu. Už po dvou letech ale patří mezi tři tisíce zaměstnanců, kteří byli z továrny na auta Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne propuštěni v rámci série rušení pracovních míst. Na Slovensku, které je největším světovým výrobcem aut v přepočtu na obyvatele, taková zpráva způsobila šok.
9. 7. 2019Aktualizováno13. 7. 2019, 12:22|

BMW získá půlmiliardovou investiční pobídku, na Sokolovsku vybuduje testovací centrum

Německá automobilka BMW získá na vybudování testovacího centra na Sokolovsku investiční pobídku od státu až 528,75 milionu korun. Udělení podpory schválila vláda, informoval na tiskové konferenci po jednání vlády ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
20. 11. 2018Aktualizováno20. 11. 2018, 13:50|

Volkswagen, BMW a Daimler čelí podezření, že se potají domlouvaly na emisích

Rozvoj technologií pro snížení emisí osobních aut mohly brzdit utajené dohody tří velkých německých automobilek Volkswagen, BWM a Daimler. Podezřením se nyní zabývá Evropská komise.
18. 9. 2018Aktualizováno18. 9. 2018, 13:34|

Babiš: BMW se bude muset zavázat, že u Sokolova vytvoří práci pro místní

Stát bude chtít po automobilce BMW závazek, že vybudováním zkušebního polygonu pro autonomní vozy u Sokolova vytvoří pracovní místa pro místní. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by pak jako formu investiční pobídky od státu upřednostnil daňovou pobídku před přímou finanční investicí. Babiš to řekl poté, co si v rámci vládní návštěvy Karlovarského kraje prohlédl výsypku, kde by měl polygon do čtyř let vzniknout.
16. 4. 2018|