TÉMA

Unipetrol

Unipetrol znečišťuje zvlášť nebezpečně, rozhodl Nejvyšší soud. O odškodnění se rozhodne znovu

Nejvyšší soud vyhověl dovolání Lesů ČR ve sporu o odškodné za poničení půdy a lesů emisemi vypouštěnými společností Orlen Unipetrol. Dal za pravdu Okresnímu soudu v Mostě a označil látky vypouštěné v závodech Unipetrolu za zvlášť nebezpečné. Prvoinstanční soud v Mostě, který původně přiznal Lesům ČR odškodné přes čtyři miliony korun, tak bude o případu po čtyřech letech rozhodovat znovu. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu, který má ČT k dispozici.
27. 6. 2023|

Orlen Unipetrol loni navýšil víc než pětinásobně zisk

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol v loňském roce více než pětinásobně zvýšila svůj čistý zisk na 17,9 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 14,7 miliardy korun. Výrazně také stouply tržby společnosti, meziročně o více než šestatřicet procent na 209,5 miliardy korun. Podle firmy se v hospodaření projevily mimo jiné investice z předchozích let. V loňském roce v nich pokračovala, když vynaložila 9,2 miliardy korun.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 09:16|

Ruský zákaz vývozu ropy do zemí s cenovým stropem se Česka nedotkne, ujistil Bartuška

Pro Česko nemá ruský zákaz vývozu ropy do zemí, které uplatňují cenový strop, žádný význam. Na Twitteru to ve středu uvedl zvláštní zmocněnec ministerstva zahraničí pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. Zákaz dopadá na tankery, upozornil, Česko ale má ruskou ropu z ropovodu Družba. Cenový strop zvyšuje závislost Ruska na Číně a Indii, dodal Bartuška.
28. 12. 2022|

Most jako první v Česku otestuje v provozu vodíkový autobus

Most jako první město v Česku otestuje autobus na vodík v běžném provozu. Během tří dnů najede stroj šest set kilometrů na trase s řadou převýšení. Cílem je vyzkoušet možnosti vozidla, které by v budoucnu mohlo nahradit naftové vozy městské hromadné dopravy. Záměrem celoevropského projektu je dostat do ulic evropských měst přes tři stovky vodíkových autobusů.
5. 12. 2022|

Dodávky ropovodem Družba měly krátký výpadek. V Česku se neprojevil

Dodávky ruské ropy z Ukrajiny na Slovensko ve čtvrtek přerušil výpadek elektrického proudu. Česka se problémy nedotkly, čerpalo zásoby ze Slovenska, uvedla Barbora Putzová ze společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba. Provoz se podařilo obnovit během čtvrtka.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:49|

Znečišťovatelé loni vypustili více karcinogenů, nejhorší byla Spolana, uvedli ekologové

Ekologické organizace Arnika a Hnutí Duha loni v Česku zaznamenaly meziroční nárůst vypouštění rakovinotvorných a mutagenních látek. Vzrostly i emise skleníkových plynů a rtuti, naopak pokleslo množství látek nebezpečných pro vodní organismy nebo emise plynů způsobujících kyselé srážky. Největším znečišťovatelem, pokud jde o vypouštění látek poškozujících lidské zdraví, je už poosmé neratovická Spolana.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 17:12|

Dodávky ropy Družbou do Česka se podle provozovatele obnoví v pátek nebo v sobotu

Jižní větví ropovodu Družba by měla začít téct ropa do Česka v pátek, nejpozději v sobotu. Řekl to Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části potrubí. Ropa už podle Pantůčka teče na Slovensko i do Maďarska. Česká republika má aktuálně i bez dodávek ropovodem Družba dostatek ropy, a to až na tři měsíce.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:08|

Jižní větví Družby neteče ropa, týká se to i Česka

Jižní část ropovodu Družba nepracuje. Potrubí je podle zdrojů agentury Reuters odstavené od začátku srpna. Zastavení tranzitu potvrdila bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ropovod přivádí ruskou surovinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem přerušení je podle Reuters problém s platbou tranzitních poplatků mezi Ukrajinou a Ruskem. Tranzitu ropy v severní části Družby se spor netýká.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 22:39|

Výbuch v chemičce u Litvínova zranil čtyři lidi, jednoho velmi těžce

V chemickém závodě v Záluží u Litvínova byli při výbuchu ve středu krátce před půlnocí zraněni čtyři lidé, jeden těžce. Vrtulník jej přepravil do nemocnice v Praze na Vinohradech. Jeho tři kolegy do pražské nemocnice převezly sanitky. Po explozi vypukl požár, který se hasičům podařilo zastavit, oznámil Orlen Unipetrol na Twitteru. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 16:52|

Testovat budeme dobrovolně dál, říkají některé firmy

Zaměstnanci se budou moci v některých firmách testovat dál, ačkoliv vládou nařízená povinnost končí 18. února. České televizi to potvrdily například Škoda Auto, ČEZ, T-Mobile nebo Orlen Unipetrol. Podniky ponechají i práci z domova a hygienická opatření.
18. 2. 2022|

NCOZ stíhá devět lidi v souvislosti se zakázkou na likvidaci skládky Nelahozeves

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila trestní stíhání devíti lidí a dvou právnických osob v souvislosti se státní zakázkou na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Sdělila to vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Centrála provádí domovní prohlídky. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi se ukládají na skládku Celio u Litvínova na Mostecku.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:01|

Podmínka pro chomutovského soudce Nováka je pravomocná

Krajský soud v Plzni v úterý potvrdil chomutovskému soudci Ivanu Novákovi za zneužití pravomoci úřední osoby roční podmíněný trest s odkladem na rok. Stejný verdikt si vyslechl od odvolacího senátu i pražský advokát Josef Doucha, který byl s Novákem souzen a jehož jednání senát kvalifikoval jako pomoc k pokusu zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek je pravomocný. Dovolání lze podat k Nejvyššímu soudu. Informovaly o tom deníky Právo a Mladá fronta DNES.
24. 11. 2021|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

Ústecký kraj dal zelenou vodíku, buduje plnicí stanice. Plyn by měl pohánět autobusy

V Ústeckém kraji vzniká síť plnicích vodíkových stanic a kraj plánuje také veřejnou dopravu na vodíkový pohon. Jedním ze zdrojů tohoto plynu mají být rekultivované plochy například po zrušených lomech.
1. 8. 2021|

Soud zprostil obžaloby dva zaměstnance Unipetrolu stíhané za litvínovskou havárii

Mostecký soud v pátek zprostil viny dva zaměstnance chemičky Unipetrol obžalované z ohrožení z nedbalosti v souvislosti s havárií v litvínovském areálu Unipetrolu v roce 2015. Skutek podle soudu není trestným činem. Podle obžaloby Jan Doskočil a Václav Macal po úniku propylenu nespustili vodní a parní clony, čímž by podle vyšetřovatelů zmírnili následky havárie. Při události nebyl nikdo zraněn, škody byly v miliardách korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si nechal lhůtu pro odvolání.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 15:30|

V Unipetrolu našli leteckou pumu. Policie musela evakuovat přes pět tisíc lidí

Na stavbě nové výrobní jednotky v areálu Unipetrolu našli zaměstnanci při výkopových pracích nevybuchlou 250kilovou leteckou pumu z druhé světové války. Policie proto na víc než dvě hodiny uzavřela silnici I/27 mezi Mostem a Litvínovem. Provoz byl obnoven ve 14:30. Evakuováno muselo být přes pět tisíc lidí.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 15:02|

Únava jako příčina tragické železniční nehody? Podle indicií možná pracoval strojvedoucí mnohem déle, než směl

Mnohem déle než povolených patnáct hodin zřejmě seděl podle informací České televize za ovládacím pultem lokomotivy strojvedoucí jednoho z vlaků, které se o Velikonocích čelně srazily na nádraží ve Světci na Teplicku. Dopravce – firma Orlen Unipetrol – ale jakékoli porušení zákona odmítla, o údajném několikanásobném překračování délky směn ale promluvil i další strojvedoucí. Oficiální závěr vyšetřování zatím není na světě. Drážní inspekce má na závěrečnou zprávu čas až do příštího roku.
4. 5. 2021|

SeČTeno z Ústeckého kraje: Covid zastavil dopravu po vodě, loděnice se dočkají první pomoci až nyní

V Ústeckém kraji, stejně jako ve zbytku republiky, ovlivnila pandemie koronaviru řadu odvětví – hospodaření měst a obcí, fungování velkých i malých firem či cestovní ruch. S regionem je spjata například voda, covid ale výrazně poznamenal například fungování loděnic, které se podpory od státu dočkají až nyní, a to zhruba po tři čtvrtě roce vyjednávání. Ekonomické dopady pandemie mapuje pořad SeČTeno, tentokrát z Ústeckého kraje.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 17:40|

Srážka vlaků na Teplicku způsobila škodu za padesát milionů. Plyn z cisteren se bude přečerpávat několik hodin

Po čelní srážce dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku, která se stala v neděli odpoledne, pokračuje odstraňování následků nehody. Škoda byla odhadnuta na bezmála 50 milionů korun. Kolize si vyžádala život strojvůdce, druhý byl převezen se středně vážným zraněním do nemocnice. Na místě zasahovali také hasiči, jedna z lokomotiv vzplála. Ze tří vykolejených cisteren se přečerpává plyn, později se přistoupí k roztržení lokomotiv.
5. 4. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 15:43|

Pozitivita testů ve firmách je mezi jedním a dvěma procenty, informoval Blatný

Pozitivita testů ve firmách a podnicích je podle předběžných dat mezi jedním a dvěma procenty. Jde zhruba o stejný výsledek jako v plošném antigenním testování populace, které mohou lidé podstupovat každé tři dny. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zachycených pozitivních případů jsou řádově stovky. Oficiálně je testování pro velké firmy povinné od 3. března, pro střední podniky od 5. března. Celkově se povinnost týká asi tří milionů pracovníků. Podniky nad 250 zaměstnanců měly povinné testování dokončit do pátku.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 22:53|

V Unipetrolu unikl čpavek, dva lidi ošetřila záchranná služba

V pondělí krátce po 18:30 unikl při čerpání cisterny čpavek v chemickém areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova na Mostecku. Situaci začali hned řešit podnikoví hasiči, z preventivních důvodů byla uzavřena veřejná komunikace v blízkosti areálu. Informoval o tom mluvčí skupiny Pavel Kaidl. Únik se podařilo zastavit. Podle hasičů si dva lidi převzala zdravotnická záchranná služba.
23. 11. 2020|

Největší tržby měla loni Škoda Auto před EPH a ČEZ, ukazuje žebříček Czech Top 100

Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět automobilka Škoda Auto (459,1 miliardy korun). Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje sdružení Czech Top 100. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230 miliard korun. Třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.
14. 8. 2020|

Ztráta Unipetrolu se ve čtvrtletí zvýšila z milionů na miliardy

Petrochemický holding Unipetrol navýšil v prvním čtvrtletí ztrátu z loňských 65 milionů na letošních 2,2 miliardy korun. Tržby pak klesly v meziročním srovnání o zhruba 17 procent na 24 miliard korun. Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku.
6. 5. 2020|
Změny klimatu

Využití vodíku sníží emise CO2 za třicet let o třetinu, říká studie

Využití vodíkových technologií a zeleného vodíku z obnovitelných zdrojů může do roku 2050 snížit světové emise CO2 o jednu třetinu. Náklady na výrobu vodíku elektrolýzou vody v posledních pěti letech klesly o 40 procent a s dalším technologickým rozvojem a rozšiřováním výroby budou dále klesat. Prvním státem, který vypracoval národní vodíkový program, v němž tento plyn figuruje jako strategický nosič energie, bylo Japonsko. Česko připravuje využití vodíku v autech a chystá otevření prvních čerpacích stanic, jak vyplývá ze zprávy Hydrogen Economy Outlook, vypracované analytiky z Bloomberg NEF.
11. 4. 2020|