TÉMA

Robert Sedláček

Režisér Sedláček zinscenoval setkání Haase a Mandlové. Ve skutečnosti si neodpustili

Pražské komorní divadlo Viola je svědkem setkání dvou hvězd prvorepublikového stříbrného plátna. Inscenace Hugo Haas & Adina Mandlová fabuluje, co by si řekli někdejší filmoví kolegové a milenci, kdyby v druhé polovině svých životů našli společnou řeč. Hru napsal a také režíroval jinak především filmový režisér Robert Sedláček. Do titulních rolí obsadil Jaromíra Dulavu a Kláru Cibulkovou.
23. 5. 2023|

Festival dokumentů Ji.hlava se zajímá o Zemi i lidi, na Východě i na Západě

Poctou režisérce Věře Chytilové a jejímu manželovi, kameramanovi Jaroslavu Kučerovi, začíná v Jihlavě 23. mezinárodní festival dokumentárních filmů. Věnovat se bude mimo jiné tématu klimatických změn, ve městě na Vysočině chce také propojovat západo- a východoevropskou kinematografii. Program šestidenní přehlídky přiblížil v rozhovoru ředitel Marek Hovorka a dramaturgyně Andrea Slováková.
24. 10. 2019|

Česká televize se k výročí sametové revoluce ohlédne za svobodou i nesvobodou

Česká televize chystá připomínku výročí 17. listopadu i tématu třiceti let svobody. Například moderátor Jakub Železný provede revolucí v reálném čase v pořadu Dnes před 30 lety. Reflexi porevolučního vývoje nabídne zase Robert Sedláček v nezvyklém projektu Soud nad českou cestou. Na obrazovkách se během připomínky výročí objeví tři desítky premiér hrané nebo dokumentární tvorby.
24. 10. 2019|
Sametová revoluce

Tady revoluce, slyšíte mě? Dokumentaristé posuzují konec režimu, svobodu i Havla

Blížící se třicáté výročí sametové revoluce se odrazilo i v tématech několika dokumentů. Tři z nich představí mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který začíná 24. října. Věnují se konci totalitního režimu, rekapitulaci třiceti let svobody i osobnosti prvního českého prezidenta Václava Havla.
22. 10. 2019|

Jak si nepodělat život? Vydat se na podzim s ČT na Sever a za Principem slasti, to se ví

Česká televize vyrobí za rok téměř 18 tisíc hodin vlastních pořadů. Původní tvorba nebude chybět ani v podzimním vysílání. Diváci se mohou těšit na nové seriály, filmy i pořady. Krimisérii Sever od režiséra Roberta Sedláčka, Princip slasti s Karlem Rodenem nebo cyklus filmů s návodem Jak si nepodělat život. Z nehraného programu bude lákadlem už desátá řada taneční soutěže StarDance a ČT chystá také zábavní pořad To se ví, který rozebere falešné zprávy.
1. 8. 2019|

Severní život je krutý, poznává v novém seriálu kriminalista Jiří Mádl

V ústeckých Neštěmicích přepadl minulý týden seriálový lupič poštu. Případ přijel vyšetřovat kriminalista v podání Jiřího Mádla. Na Ústecku totiž Robert Sedláček v těchto dnech natáčí nový seriál České televize s názvem Sever.
11. 3. 2019|

Jan Palach je nejlepší, rozhodly Ceny filmové kritiky. Nemá ale nejlepší ani režii, ani scénář

Nejlepším filmem roku 2018 je podle tuzemských kritiků Jan Palach. Ceny české filmové kritiky mu ze šesti nominací nakonec dopřály „pouze“ vítězství v této jedné kategorii.  Ani žádnému jinému loňskému titulu v devátém ročníku nestranily. Podle nejlepšího scénáře tak například vznikla Chata na prodej, v nejlepší režii byl natočen snímek Všechno bude. Herecká ocenění patří Martinu Hubovi (Hovory s TGM) a Jenovéfě Bokové (Chvilky). Spojující linkou Cen české filmové kritiky za rok 2018 tak není jeden konkrétní titul, ale výrazný podíl debutujících filmařů.
2. 2. 2019Aktualizováno2. 2. 2019, 21:43|

Toman prokázal, že se vyzná. Získal třináct nominací na České lvy

Drama Toman vede nominace cen Český lev za rok 2018. Snímek režiséra a spoluscenáristy Ondřeje Trojana podle skutečného příběhu poválečného kšeftaře je nominován ve všech kategoriích, s výjimkou ocenění pro herce ve vedlejší roli. O titul „nejlepší film“ se Toman přetahuje se snímky Hmyz, Jan Palach, Tlumočník a Všechno bude. 25. února oznámí Česká filmová a televizní akademie ještě nominace za nejpovedenější televizní počiny. Sošky Českého lva si filmoví i televizní vítězové převezmou 23. března.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:06|

Proměny obrazu Jana Palacha. Komunisté ho chtěli vymazat z historie, po revoluci se stal ikonou

Po činu Jana Palacha dělal komunistický režim všechno pro to, aby se na jeho oběť zapomnělo. Nakonec to byla o dvacet let později připomínka právě Palachova burcujícího aktu, která vedla k demonstracím a předznamenala pád režimu, proti němuž se dvacetiletý student postavil. A opět se měnilo nejen politické uspořádání a česká společnost, ale i obraz mladíka, který se pro ni obětoval.
17. 1. 2019|

Jan Palach vede nominace cen filmové kritiky, našlápnuto má i Domestik

Jan Palach, Domestik a Všechno bude jsou tituly, které z loňské tuzemské tvorby nejvíce oceňují kritici. Mezi těmito snímky, které všechny vznikly v koprodukci České televize, se 2. února v přímém přenosu ČT art rozhodne o nejlepším filmu loňského roku.
3. 1. 2019|

Severská krimi od Teplic. Robert Sedláček natáčí novou detektivku, v hlavní roli Jiří Mádl

Režisér Robert Sedláček začal podle svého námětu natáčet nový seriál pro Českou televizi. Jeho detektivní dramatická minisérie Sever bude mít šest epizod. Do role kriminalisty, který se postaví proti vlastnímu oddělení, vybral Jiřího Mádla. Poslední klapka padne příští rok v květnu.
13. 12. 2018Aktualizováno13. 12. 2018, 18:24|

„Hele, Honzo, brzdi...“ Filmový Jan Palach představuje první ukázku

Milující syn, oddaný přítel, přemýšlivý student a také „pochodeň číslo 1“. Nový fim podle scénáře Evy Kantůrkové v režii Roberta Sedláčka o osobnosti a životě Jana Palacha představuje první ukázku.
21. 6. 2018|

Palacha ve filmu provází hudba, umlčí ji jeho čin

Ve studiu České televize vzniká hudba k filmu Roberta Sedláčka o Janu Palachovi. Složil ji režisérův dlouholetý spolupracovník Michal Rataj. Ve snímku zazní bigbít ve stylu šedesátých let i symfonický orchestr.
25. 5. 2018|

Robert Sedláček natočil sebeupálení Jana Palacha

Režisér Robert Sedláček natočil klíčovou scénu do připravovaného filmu o Janu Palachovi – jeho sebeupálení na Václavském náměstí. Snímek podle scénáře Evy Kantůrkové bude mít premiéru příští rok. Padesát let od srpnové okupace vojsky Varšavské smlouvy, se kterou se odmítal mladý student smířit.
11. 12. 2017|