TÉMA

Oxid uhelnatý

Emisní normy Euro vládnou silnicím od roku 1992. Ve srovnání s Amerikou a Čínou jsou měkčí

Emisní norma Euro 7 je definitivně schválena. Jsou to evropská pravidla, která se týkají emisí osobních vozů, pro nákladní auta a autobusy platí jiné normy, a jak název napovídá, je to sedmá (ve skutečnosti spíše osmá) verze – sedmé (či osmé) zpřísnění. Počátky přípravy pravidel pro emise, se nesly prakticky v celospolečenské shodě, že je potřeba s tím, co čoudí z výfuků, něco udělat. Postupně ale vyvolávaly nové verze čím dál větší odpor a u „sedmičky“ nakonec prošla podstatně mírnější varianta oproti tomu, s čím původně přišla Evropská komise.
13. 3. 2024|

Celníci prověřují po požáru v Čelákovicích možné daňové úniky

Celníci prověřují v souvislosti s požárem nábytkářské haly v Čelákovicích možný daňový trestný čin. Řekla to mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Další detaily nesdělila s odkazem na neukončené vyšetřování. Škoda po pondělním požáru haly nábytkářské společnosti v Čelákovicích u Prahy je předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Rozsáhlý požár likvidovalo přes sto hasičů se speciální technikou ve třetím stupni poplachu několik hodin.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 17:08|

Ve Dvoře Králové se oxidem uhelnatým otrávily žena a dvě děti. Jedno zemřelo

Policie se zabývá případem otravy ženy a dvou dětí ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku zřejmě nebezpečným oxidem uhelnatým. Jedno z dětí na místě zemřelo. Šlo o členy jedné rodiny, vyplynulo ze čtvrtečních informací zdravotnických záchranářů, policie a hasičů. Na případ upozornila televize CNN Prima News.
9. 3. 2023|

Obyvatelé domu v Kunovicích jsou bez vody a elektřiny. Majitel je odpojil kvůli dluhu

V nemocnici zůstávají už jen dvě děti přiotrávené oxidem uhelnatým v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Situace v bytovém domě, který je teď odpojený od elektřiny i vody, ale zůstává napjatá.
18. 11. 2022|

Z elektrocentrály se v bytovém domě v Kunovicích šířil oxid uhelnatý. V nemocnicích skončilo 12 lidí

Dvanáct lidí skončilo v nemocnicích a další lékaři ošetřili kvůli otravě oxidem uhelnatým, který se rozšířil z elektrocentrály v bytovém domě v Kunovicích, který obývají. Pořídili si ji poté, co byla budova odpojena od elektrické sítě. Podle mluvčího záchranné služby Jakuba Omelky není stav žádného ze zraněných vážný.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 10:15|

Tři lidé zemřeli po otravě v Opavě. Příčinou byl zřejmě závadný kotel

Tři lidé v Opavě zemřeli po otravě oxidem uhelnatým. Byla mezi nimi i dívka školního věku. Kotel v koupelně činžovního domu měl zřejmě technickou závadu. Hasiči a strážníci mrtvé obyvatele bytu našli v neděli dopoledne, když je zalarmovali sousedé, kteří se o ně obávali, sdělil policejní mluvčí René Černohorský. Večer hasiči informovali o dalším případu úniku oxidu uhelnatého v Příboře, do nemocnice musel být odvezen jeden člověk.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 21:31|

Policie vyšetřuje hromadnou otravu plynem v pražských Modřanech, kotel zřejmě neměl revizi

Pražská policie vyšetřuje únik oxidu uhelnatého v rodinném domě v Modřanech, při němž se v sobotu pozdě večer otrávilo přes třicet lidí, pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Z dosavadního zjištění vyplývá, že plynový kotel zřejmě neměl řádně provedenou revizi. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vyšetřování je podle něj na začátku.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 15:20|

Oxid uhelnatý stále zabíjí, i když díky moderním kotlům otrav ubývá

Otrav oxidem uhelnatým sice ubývá, přesto na ni stále umírají lidé – naposledy v sobotu žena v Příbrami. Úbytku počtu otrav pomáhá výměna starých kotlů a ohřívačů, neprospívá, když majitelé starších spotřebičů zanedbávají kontroly spalování nebo prohlídky komínů.
25. 1. 2021|

V Jablonci nad Nisou se 11 lidí přiotrávilo oxidem uhelnatým

Jedenáct lidí se v noci ze soboty na neděli přiotrávilo oxidem uhelnatým (CO) v motorestu v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích. Jedna žena skončila v hyperbarické komoře, která umí jedovatý plyn vytěsnit z krve, celkem lékaři hospitalizovali osm lidí. Policisté zatím nestanovili právní kvalifikaci.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 11:32|

Oxid uhelnatý zabíjí desítky lidí ročně. Pomoci může detektor

Devět lidí se za poslední týden otrávilo oxidem uhelnatým jenom v Moravskoslezském kraji. Záchranáři tam bojovali s takzvaným tichým zabijákem na Opavsku a Třinecku. Další otravy se v posledních sedmi dnech staly v Jablonci nad Nisou nebo Hulíně. Nebezpečný plyn uniká nejčastěji z průtokového ohřívače vody známého jako karma.
19. 2. 2019|

Oxid uhelnatý na zimním stadionu v Praze otrávil hokejisty, 11 lidí je v nemocnicích

Na zimním stadionu u Výstaviště v pražské Bubenči unikl v neděli večer oxid uhelnatý. V té době tam trénovali amatérští hokejisté. Jedenáct lidí skončilo s otravou v nemocnicích. Další čtyři po ošetření na místě hospitalizaci odmítli.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 07:45|

Na zimním stadionu v Lanškrouně se lidé přiotrávili oxidem uhelnatým. Unikl z rolby

Několik lidí se přiotrávilo oxidem uhelnatým na zimním stadionu v Lanškrouně. Během hokejového utkání zkolaboval jeden hráč, další lidé trpěli nevolností. Hasiči pak ze stadionu evakuovali 250 lidí.
4. 11. 2018|

Dva lidé z Varnsdorfu zemřeli, třetí skončil v nemocnici. Zřejmě se otrávili oxidem uhelnatým

Dva lidé v neděli zemřeli ve Varnsdorfu na Děčínsku, třetí skončil v nemocnici. Pravděpodobně se otrávili oxidem uhelnatým, řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Jednou z obětí je dítě.
4. 3. 2018|

Začalo období „tichého zabijáka“. Oxidem uhelnatým se o víkendu přiotrávili lidé v Brně

S nástupem topné sezony znovu vyvstává riziko otrav oxidem uhelnatým. V Evropě je na prvním místě mezi náhodnými otravami. Tichý zabiják není vidět ani cítit. Naposledy v neděli v Brně záchranáři museli převézt do nemocnice dva dospělé a jedno dítě. Příčinou byl jedovatý plyn unikající z karmy. Některá města přistoupila k preventivní instalaci detektorů.
11. 12. 2017|