TÉMA

Korsika

Francie přijme loď s migranty, která měla původně zakotvit v Itálii. Chování Říma je nepřijatelné, tvrdí Paříž

Francouzské úřady po sporech s Římem umožní humanitární lodi Ocean Viking s 230 migranty na palubě, aby zakotvila v přístavu v Toulonu na jihu země. Oznámil to ministr vnitra Gérald Darmanin. Ten také kritizoval přístup italských úřadů, které neumožnily lodi zakotvit ve svých přístavech, ačkoliv se loď původně nacházela v italských vodách. Francouzská vláda také uvedla, že pozastavuje plán přijetí 3500 žadatelů o azyl z Itálie, na němž se s Římem dohodla v létě. Italský ministr vnitra Matteo Piantedosi označil francouzskou reakci za „naprosto nepochopitelnou“.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 21:09|

Bouře v Rakousku zabily nejméně pět lidí, šest obětí hlásí Korsika

Prudké bouře si ve čtvrtek v Rakousku vyžádaly nejméně pět lidských životů. V jihorakouské spolkové zemi Korutany stromy vyvrácené bouří zabily dvě dívky, později agentura APA informovala o dalších třech obětech, na něž spadl strom v dolnorakouském okrese Scheibbs. Na jihu Rakouska živel poškodil elektrické vedení a železniční infrastrukturu tak těžce, že byl zastaven provoz ve spolkových zemích Korutany, Štýrsko a také ve Východním Tyrolsku. Bouře a silný vítr si vyžádaly oběti také na Korsice, kde je podle předběžných údajů šest mrtvých, a v Itálii, kde zemřeli dva lidé.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 22:02|

Středozemní moře se letos zásadně otepluje, fauna a flóra jsou obětí podmořské výhně

Ve Středozemním moři je letos obzvlášť horko, teplota vody u pobřeží Španělska, Itálie a Francie je až 6,5 stupně Celsia nad normálem. Mořští koráli i rostliny kvůli tomu ve velkém vymírají, což ryby a korýše nutí k migraci. Vědci se dokonce obávají, že by extrémní horko mohlo mít nezvratné následky pro podmořský život, píše francouzský deník Le Monde.
1. 8. 2022|
Doporučujeme

Ve Středomoří se přemnožily medúzy. Plavce trápí, vědě pomáhají

Od půlky června jsou na plážích Azurového pobřeží i Korsiky vidět fialové medúzy, jejichž žahnutí je nesmírně bolestivé. Představa, že se jich dá v mořích zbavit, je klamná. Medúzy jsou na planetě 600 milionů let a byly mezi jejími prvními obyvateli. A nejsou jenom k tomu, aby trápily plavce, poznamenává agentura AFP.
11. 7. 2022Aktualizováno16. 7. 2022, 13:04|

Jak se liší mistral, bóra a široko? Ve Středomoří vane mnoho větrů

Blíží se prázdniny a s nimi hlavní doba dovolených, kterou řada lidí stráví ve Středomoří. Tedy v oblasti, kde se většinou lze spolehnout na slunečné a teplé až horké počasí, ideální ke koupání v moři. Jenže ne všude a ne vždy turisty na jihu Evropy doprovází právě ideální letní počasí. Občas se může objevit dost nepříjemný a silný vítr, který dokáže dovolenou znepříjemnit, v některých případech ale i zkomplikovat.
20. 6. 2022|

Zemřel pobodaný nacionalista Colonna. Na Korsice panuje napjatý klid

Na Korsice den po smrti odsouzeného korsického nacionalisty Yvana Colonny panuje klid. V ulicích se během noci objevily nápisy, které ho oslavují. Schody před katedrálou v Ajacciu pokryly svíčky a v okolí vlají korsické vlajky; středoškoláci pořádají vzpomínkové pochody. Politici vyzývají ke klidu, obávají se nových násilností, které propukly na Korsice už před dvěma týdny, píší francouzská média.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 21:15|

Turecko už není partnerem, Unie musí být tvrdší a jednotnější, tvrdí Macron

Turecko už není ve východním Středomoří partnerem, s nímž by se dal vést plodný dialog, přesto se ale jihoevropské země budou dál pokoušet takový dialog navázat. Během summitu zemí jižní části Evropské unie na Korsice to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve svém závěrečném prohlášení státy Ankaru varovaly, že EU bude uvažovat o sankcích, pokud Turci budou dál narušovat suverenitu Řecka a Kypru průzkumem ropných ložisek ve Středomoří.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 17:00|

Francii a Itálii potrápilo bouřlivé počasí. Trajekty mezi Sardinií a Korsikou stojí

Bouře doprovázené silným deštěm, které o víkendu zasáhly jihozápad Francie, mají nejméně jednu oběť. V Nice v pondělí našli tělo jednasedmdesátileté ženy, kterou zavalila půda z utrženého svahu, informovala agentura AFP. Déšť způsobil místní záplavy také v Itálii, především v provincii Ligurie. Mezi Sardinií a Korsikou nejezdí trajekty.
4. 11. 2019|

Na Korsice se našla legendární „liščí kočka“

I v moderní době je možné objevit zcela neznámé zvíře. Dokládá to úspěch korsických biologů, kteří na tomto ostrově poprvé v dějinách našli tvora, který byl doposud známý jen z lidových zkazek – slavnou „liščí kočku“. Pravděpodobně není příbuzná evropských koček.
24. 6. 2019|

Vlci jsou zpět v plné síle. Karkulka je sice v bezpečí, zvířata ale ne, zní volání po regulaci

Vlci opět osidlují českou přírodu. Podle odhadů jich v republice žije až pět desítek. Zní ovšem i volání do zbraně. Vlci jsou masožravé šelmy a to je také důvod, proč se nyní hovoří o návratu – původně byli na území dnešní ČR vyhubeni počátkem minulého století. Zatím škody, které působí, proplácí stát, jenomže některé škody podle myslivců vynahradit nemůže. Obávají se například, že hrozí vyhubení celého stáda muflonů na Broumovsku.
24. 3. 2019|

U Korsiky se srazily dvě lodě, místní rezervaci ohrožují desetitisíce litrů uniklého paliva

Třicet kilometrů od Korsiky se srazila kyperská kontejnerová loď s tuniským trajektem. Do Ligurského moře se podle odhadů francouzských úřadů dostalo až 600 tisíc litrů paliva. Francie a Itálie už na místo poslaly lodě, které se pokoušejí znemožnit šíření paliva po hladině. Odstranění skvrn potrvá nejspíš několik dní.
8. 10. 2018|

Francie je ochotná jednat o změně vztahů s Korsikou, potvrdil Macron

Francouzská vláda by mohla zvážit změnu vztahů s Korsikou, která usiluje o větší autonomii na Francii. Nepřistoupí ale na změny mimo jiné v otázce uznání korsičtiny za oficiální jazyk. V rozhovoru pro španělský list El Mundo to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Na Korsice se nedávno konaly místní volby, v nichž zvítězila koalice nacionalistů a zastánců autonomie Pè a Corsica (Pro Korsiku).
27. 12. 2017|

Také na Korsice sílí nacionalisté. Na rozdíl od Katalánska však nechtějí samostatnost

Ještě širší autonomii ostrova, větší uznání pro korsičtinu či amnestii „pro politické vězně“ požadují mimo jiné korsičtí nacionalisté. Minulou neděli získali v prvním kole místních voleb 45 procent hlasů. Koalice nacionalistů a zastánců autonomie Pè a Corsica (Pro Korsiku) však vylučuje, že by usilovala o úplnou nezávislost na Francii.
11. 12. 2017|